• 瀏覽: 24,381
  • 回覆: 6
  • 追帖: 2
+10
4名民主派因宣誓玩嘢被法院取消議員資格,令建制派在直選及功能界別分組同時佔大多數,有機會通過修改立法會《議事規則》禁絕拉布。劉小麗今(17日)在電台表示,政府應承諾不會在現階段提出修改《議事規則》及《基本法》第23條立法等爭議性議案。

不過,其實修改《議事規則》屬議員議案,只有議員有權提出,政府無權提案。至於23條立法,由於屬政府法案,毋須經分組點票,完全不受今次DQ案影響。有關說法令人質疑劉小麗等人根本不理解《議事規則》,或者是故意誤導市民,製造恐慌。

劉小麗又指出,宣誓DQ案裁決結果出乎意料,感覺很沉重、悲憤及不甘心,她會與其餘3人一同商討會否上訴,但相信各人的應對方案未必一樣。

另一名被DQ的社民連梁國雄,繼續批評政府濫用司法程序,改寫選舉結果,形容事件「百年一遇」,他認為需要在法庭上爭拗案中的法律理據,所以一定會上訴。

香港眾志羅冠聰亦說,個人傾向上訴,但要視乎財政狀況,因為要持續籌到7位數字的訟費並不容易。

高質素已完!

新聞來源連結:
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170717/bkn-20170717095611791-0717_00822_001.html

命裡有時終需有,
命裡無時莫強求。
引用:
原帖由 小稀 於 2017-7-17 10:33 AM 發表
你是誰, 要聽你講,

還錢呀
晨早流流就追債?

引用:
原帖由 tommy280 於 2017-7-17 11:06 AM 發表
7096186 準時吃藥很重要的。
老千麗同魚旦粉都啱食喎!

但佢哋早就放棄治療.......  

引用:
原帖由 我要發達2015 於 2017-7-17 11:52 AM 發表
有冇人可以計下一個月要賣幾多粒魚蛋,先等於一個月議員人工
人哋啲無牌小販公義魚旦要 $15 一串,叫好合理,仲要多多幫襯,魚旦粉教識我嘅!應該好快搵到啦!  

引用:
原帖由 java2 於 2017-7-17 01:53 PM 發表
"劉小麗又指出,宣誓DQ案裁決結果出乎意料" ?
唔DQ 佢才出乎意料吧
原來又係諗住玩嘢唔駛找數,點知今次走唔甩!

引用:
原帖由 maygi 於 2017-7-17 05:25 PM 發表
兩層樓轉名
兩年追溯期,走唔切喎!  

引用:
原帖由 031060 於 2017-7-17 10:51 PM 發表

到時咪真係暴動囉,反正建制得果3成人支持,當中一大半係老年人,你睇點博啦出解放軍,會唔會仲有可能一句我國內政就解決呢?
仲嚟 7:3 比? ching 啱啱返香港呀?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]