• 瀏覽: 57,907
  • 回覆: 279
  • 追帖: 2
on 99, 當年紫子揚做總書記都無軍隊

引用:
原帖由 alanfkl 於 2017-7-17 12:51 AM 發表
傻仔,如果佢有咁高軍權,又為何會比人咁輕易打下來。一槍都無開過便打下這大老虎,無錯,佢係大老虎,但軍權又係咁真係咁大呢?
咩叫軍權? 你估呂承相 手執虎符 就可以號令天下? 係軍隊聽邊個話事

如果有幾個省既軍區係企係薄果邊

就足以引發內戰

歷史往往係 牽一髮動全身

一個地區會帶動各省市軍區

士兵聽命既 係帶兵既將領

你估班人真係效忠共產黨牙? 每個人都為自己利益出發 只要企係維護自己利益果邊 就一定有人支持

趙紫陽都係共產黨人 同劉曉波下場一樣

今時今日,左傾或右傾都不得民心

起身啦

唔使如果...........薄𤋮來已下台, 樹未倒猢猻已散, 最緊要搵錢.............

要如果, 就如果香港腳果D, 由JJ 打到上腦...............

引用:
原帖由 annabb 於 2017-7-17 04:00 PM 發表

師兄比喻有重突發大事件發生,如台灣出兵攻打廈門, 廈門通訊被中斷 ,誰可以決定出兵?
如果能通知中央,是不是只有習大大能決定出兵?
只要你唔怕俾人打靶,你可以請求自己d兵一齊打,一係拿軍功,一係吃蓮子羹

講呢D當年毛澤東都喺毛都冇條 咪臭喺又慢慢打到有軍隊 有埋整個國家

引用:
原帖由 WinMoneyfromJC 於 2017-7-16 11:50 PM 發表
你不知道14集團軍是聽命薄熙來嗎?
再拉攏埋附近軍區,例如雲南軍區
不是不可能

有雲南軍區既咩,西南得成都軍區啊大佬

又1傻佬

引用:
原帖由 觀復 於 2017-7-17 05:58 PM 發表
yc0688國寶兄﹐常讀貴貼﹐少有留言﹐我前半生是個不折不扣的假洋鬼子﹐年長後洞悉了美式民主的虛偽﹐現覺今是而昨非﹐努力改過﹐請多發貼子﹐躬讀躬讀。
謝謝。

看了你就知道習近平為什麼要做掉他了!

https://www.youtube.com/watch?v=WVElUghAoBw

引用:
原帖由 WinMoneyfromJC 於 2017-7-16 11:35 PM 發表
薄𤋮來都算係一個人才
深得民心、機智過人
如果以四川軍區為主力
帶動幾十萬民眾
先攻下南方 再組織向北推進
應該有得一戰
什麼麼四川軍區?佢比人打落台個二五仔吾係去四川美國領事嗎?如果四川軍區跟佢,無厘由條友去到四川。佢最多咪得個重慶,但入面各懷鬼胎,個個睇定槍頭先肯打,即無人打頭陣。

引用:
原帖由 WinMoneyfromJC 於 2017-7-17 02:28 PM 發表
當年孫傳芳無蔣介石同意一樣可調動軍隊抗日

薄𤋮來和兩個軍季副主席係同一路人馬

調動了軍隊 習還未訓醒啦

唔通軍隊士兵會問下有無主席批文才行動咩
你睇得戲太多了

引用:
原帖由 WinMoneyfromJC 於 2017-7-16 11:35 PM 發表
薄𤋮來都算係一個人才
深得民心、機智過人
如果以四川軍區為主力
帶動幾十萬民眾
先攻下南方 再組織向北推進
應該有得一戰
當年蔣介石率領百雄師兼船堅炮利,都要敗走孤島,如今你話率領十萬黃絲就夠得掂。

你個真係軍事天才呀!

而家打仗仲用人 年代唔同啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]