• 瀏覽: 163,037
  • 回覆: 2,271
  • 追帖: 4
+106
所以,你要按著一樓第三第四點的次序思考。

追求民主唔仆街,仆街嘅係口叫追求民主,實際追求自己利益嘅政棍,仆街嘅係口講追求民主,郤容不下其他意見,動不動以五毛去侮辱不同意見的人,嗰班正仆街

引用:
原帖由 cwchan9911 於 2017-7-16 06:06 PM 發表
追求民主唔仆街,仆街嘅係口叫追求民主,實際追求自己利益嘅政棍,仆街嘅係口講追求民主,郤容不下其他意見,動不動以五毛去侮辱不同意見的人,嗰班正仆街
咁我代問啦
你認為泛民是口講民主 但就追求自己利益的扑街嗎

人地只係鬧有d泛民的所作所為,而唔係鬧爭取民主.

引用:
原帖由 cortet 於 2017-7-16 04:22 PM 發表
良心之光:-

你對 DQ 4位已完有何睇法?
有人話法官唔識法律原則,好明顯受到政治壓力去判案。你有何睇法?
呢兩日最熱門的話題,佢無言.

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-7-16 04:07 PM 發表
A.有一個帖子在梁振英臉上貼金:http://news.discuss.com.hk/viewt ... a=page=1&page=1

B.其中一個留言 形容泛民主派是“扑街”。

C.我這個帖子,誠意邀請各位探討一下:
1.民主的定 ...
民主是有質素的人才應該有,無質素的蝗只會變成小數勤勞人的財富被多數懶人搶去!

反對蝗蟲爭民主!

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-7-16 06:36 PM 發表

民主是有質素的人才應該有,無質素的蝗只會變成小數勤勞人的財富被多數懶人搶去!

反對蝗蟲爭民主!
今次你又講得啱,以民主為手段爭取不合理的私利,我都覺得不能接受。

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-7-16 06:36 PM 發表

反對蝗蟲爭民主!
這次你真係有d point......
不得不讚返次

香港既質素,與爭取民主,你一語道破了......

引用:
原帖由 feelfreetoday 於 2017-7-16 06:11 PM 發表

咁我代問啦
你認為泛民是口講民主 但就追求自己利益的扑街嗎
雖然不是全部,但我個人認為大部分所謂泛民議員都正正是以民主作幌子去爭取自己的利益,君不見每次選舉爭出位時他們的醜態嗎?

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-7-16 05:10 PM 發表

不是我,是這位網友:

【來源:http://news.discuss.com.hk/post.php?action=reply&fid=106&tid=26792685&repquote=464612894&extra=page%3D1&page=1&repfloor=15 】

我的評論:你只是說“爭取民主的人同扑 ...
你要引用,就將我整段說話帖出來
只貼一句,叫段章取義,同泛民班扑街一樣,玩下三濫既小人手段

爭取民主,不是扑街
但以爭取民主為名,去破壞政府管治,反中亂港,呢d人絕對係扑街
……
扑街在議會入面都可以講,所以在討論區叫佢地做扑街,一d問題都冇

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-7-16 08:00 PM 發表

你要引用,就將我整段說話帖出來
只貼一句,叫段章取義,同泛民班扑街一樣,玩下三濫既小人手段

爭取民主,不是扑街
但以爭取民主為名,去破壞政府管治,反中亂港,呢d人絕對係扑街
……
扑街在議會入面都可以講 ...
你係當事人

引用:
原帖由 sunflowerseeds 於 2017-7-16 05:01 PM 發表
樓主定義下民主好嗎?你指的民主是啥
佢自己都未知 咩叫民主! 但最基本民主一定包含選舉制 但如果制度選舉制 才是民主有排拗! 令外民主最恐怖的是 變相民悴  呢個樓主 得啖笑  同長毛講共產主意一樣

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-7-16 04:25 PM 發表
[ robin09

謝謝你。
那麼,依你之見,爭取民主的人是否值得用“扑街”一詞去形容?
身為一個法律人士,以"謝謝"去回答網友提問有關法庭判決意見,與佔中者唱生日歌去回答佔中問題,簡直異曲同工
…………
法庭判左4位失去議員資格
但泛民竟然不服從判決,不讓主席驅逐四人出會議廳,
算唔算藐視法庭?
泛民不服判決,但將矛頭指向完全無關既主席,借此阻延財委會會議,你答我合唔合理?
佢地既行為與民主有咩關係?咁既行為,唔係扑街係咩?

有位強盜 4出打劫 叫架口號係耡強扶弱  咁呢位強盜 耡強扶弱 有冇罪呢?  笑死  之後我會引用 俠盜羅斌 !  有冇罪

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]