• 瀏覽: 163,203
  • 回覆: 2,271
  • 追帖: 4
+106
用仆街嚟形容爭取“民主”嘅人當然是不合適的啦。
同樣用仆街嚟形容爭取“共產”嘅人亦唔合適呀!
同理在法律及道德範疇下爭取個人相信的理想用“仆街”嚟形容他們都不合適啦。

當一些人的主張與我的主張不同而且影響到我的權益的時候就不一樣了。
譬如說,泛民勾結美國人企圖在香港發動顏色革命影響香港一國兩制的穩定時,我就會用“仆街”來形容泛民啦。
又譬如港獨,他們打算徹底改變香港現狀,我就會用狗種來形容他們了。
ps,最新消息,泛民尹兆堅罵爭取民主的黃毓民系“仆街”。你說這樣形容好嗎? 這樣正正印證了我上面說的利益衝突的問題。

伍皓昌

你說的“以爭取民主為借口,去破壞政府管治,反中亂港”
是從哪一年開始?
司徒華?1978?

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-7-16 09:21 PM 發表
伍皓昌
總版規(三)
嚴禁。。。於主題中發表無關該主題討論內容。
2.本帖子主題是爭取民主的人是否值得用“扑街”一詞去形容。
3. 如果你懂中文而且有誠意討論,請回應之。
4.如果你為香港人的下一代著想,不要 ...
你呢個post主題係因伍皓昌一句仆街而起,仲強加話人地用仆街去話爭取民主嘅人,不單只有埋link,仲係11#加以開名仲話人地無端端話爭取民主的人仆街,依家人地解釋比你聽,你唔單止唔係對應是非,仲話人地離題,係咪想人地食死貓.

absdorfhq

建議你順著一樓ABC次序,思考本帖子提出的問題。

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-7-16 10:42 PM 發表
absdorfhq

建議你順著一樓ABC次序,思考本帖子提出的問題。
你搞清楚伍皓昌網友點解話泛民仆街未?

absdorfhq

你有沒有留意,一年來每次 Lwh,Lewark,直線國,CVLN 或者 伍浩昌有難,你就出來。
2.你先看完一樓,然後說說:你想不想香港有民主,還是 由北京全面接管?

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-7-16 10:47 PM 發表
absdorfhq

你有沒有留意,一年來每次 Lwh,Lewark,直線國,CVLN 或者 伍浩昌有難,你就出來。
2.你先看完一樓,然後說說:你想不想香港有民主,還是 由北京全面接管?
佢地邊度有難,你太自大了吧,我當然想香港有民主啦,你睇,依家香港民主比97前係咪好左,而且不斷會更好,拿,答左你啦,輪到你答了,你搞清楚伍皓昌網友點解話班泛民仆街未,係咪你想像中的話爭取民主的人仆街,定係其他原因.

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2017-7-16 10:58 PM 發表

佢地邊度有難,你太自大了吧,我當然想香港有民主啦,你睇,依家香港民主比97前係咪好左,而且不斷會更好,拿,答左你啦,輪到你答了,你搞清楚伍皓昌網友點解話班泛民仆街未,係咪你想像中的話爭取民主的人仆街,定係其他原 ...
我買樓主一定吾會正面答你問題

如果他不是有難,你出來幹什麼?
你那個提問 他也可以問的。

2.你還沒有回答:你想不想香港由北京全面接管?

3.你希望香港有民主,那麼民建聯能做到嗎?何君堯?梁美芬?新民黨?

4.你叫伍浩昌回應關於司徒華1978年的問題。

樓主你明白你自己錯係邊度無?
我同你梳理一下,
首先你見到有人話“泛民扑街邊有咁順攤……”
OK,我同意你嘅理解,該網友係話泛民扑街。
即泛民=撲街
然後你嘅論點係:爭取民主嘅人應否用“扑街”去形容,
那那那……呢個就係你同其他懟你(包括我都想懟你)嘅網友(下統稱其他網友)嘅不同點:①你認為泛民=爭取民主人士(實質性);②其他網友認為泛民≠爭取民主人士,或者泛民=普通一般政黨(或代表某個利益集團,或代表某部分群眾,或代表某一勢力)

因為你一開始已經有立場,就斷章取義去理解某個網友對泛民嘅形容(扑街),而剛好你又好似好by泛民嘅所作所為(我都好想知你點解咁by)於是你潛意識已經好順便去將網友講嘅“扑街”同你以為嘅“民主”畫上連接線。

佢哋叫“泛民主派”,唔代表佢哋真係爭取緊大眾真正需要嘅“民主”,就如老婆餅無老婆一樣。

醒醒啦!

引用:
原帖由 kolicson 於 2017-7-16 11:04 PM 發表
樓主你明白你自己錯係邊度無?
我同你梳理一下,
首先你見到有人話“泛民扑街邊有咁順攤……”
OK,我同意你嘅理解,該網友係話泛民扑街。
即泛民=撲街
然後你嘅論點係:爭取民主嘅人應否用“扑街 ...
樓主應該係果種覺得改名叫"民主" 就等於係爭取民主的人掛
好想知爭取民主的人有無湯家嬅份 泛民就講左佢不能代表泛民

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2017-7-16 10:58 PM 發表

佢地邊度有難,你太自大了吧,我當然想香港有民主啦,你睇,依家香港民主比97前係咪好左,而且不斷會更好,拿,答左你啦,輪到你答了,你搞清楚伍皓昌網友點解話班泛民仆街未,係咪你想像中的話爭取民主的人仆街,定係其他原 ...
賭贏左佢吾會正面答你

引用:
原帖由 feelfreetoday :賭贏左佢吾會正面答你

已經舉報了你。【離題,和 挑撥離間】

如果想彌補,你可以回應本帖子的主旨。

又一班吾知佢過去的人又理佢。 過來人一句,大家吾好浪費時間啦。 佢係吾會答你地嫁,只有佢問,你地做答。 吾好做傻仔啦。

一個弱智硬係以為自己係良心, 企圖代表人地, 咁咪仆街law.

拿. 知唔知毛澤東爭取民主有乜成果? 中華民國立法院一開始係全委任, 共產黨爭取下, 1946 47 年制憲時改為普選.
咁已經勁過九成所謂既民主戰士.

當年共產黨憑乜野? 憑叫口號呀? 咪傻啦.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]