• 瀏覽: 25,358
  • 回覆: 95
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 happywu 於 2017-7-15 03:52 PM 發表

根本就係故意失敗,通過十次太空變軌將衛星送到任意想要的軌道,其實系極高難度的技術,中國能做到呢點講明技術嫻熟,其軍事上的重大意義在於只要有需要可將衛星變至敵方衛星軌道,通過機械臂、激光甚至撞擊的方 ...
認同, 我之前也有這懷疑 !
今次事件, 比發射成功更能驚動外國勢力..

引用:
原帖由 小魔怪 於 2017-7-15 09:02 PM 發表
如果可以成功射件嘢上去添加番啲原料就無得頂
成本可能同重新發射衛星相若.

還不如五年後再射過一粒, 因為衛星入面既零件會換代.

我們活在虛假世界之中

一定另有b計劃

引用:
原帖由 chinahkfreeman 於 2017-7-15 04:27 PM 發表
有關果次火箭發射,官方講法係失利,唔係失敗,而家粒衛星最終去到預定軌道,說明官方嘅講法非常中肯,其實果次發射官方唔講嘅話,跟本冇人知佢失利,今次官方唔講嘅話,亦未必有人知粒星冇ࡵ ...
師兄講得好!中國文明進步比科技進步更重要!

大陸而家有技術可以幫衛星加燃料喎!

引用:
原帖由 jjcbx 於 2017-7-16 02:40 AM 發表
大陸而家有技術可以幫衛星加燃料喎!
天源一號?

對中國航天技術,徹底佩服。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2017-7-16 12:01 AM 發表

成本可能同重新發射衛星相若.

還不如五年後再射過一粒, 因為衛星入面既零件會換代.
始終呢種技術都係要掌握,因為呢個技術他日會有機會引用喺其他方面,,情況就好似日本車有問題,日本人就想辨法去修理完善佢,而美國車就叫你唔好整喇,換過架新既算了

引用:
原帖由 happywu 於 2017-7-15 03:52 PM 發表

根本就係故意失敗,通過十次太空變軌將衛星送到任意想要的軌道,其實系極高難度的技術,中國能做到呢點講明技術嫻熟,其軍事上的重大意義在於只要有需要可將衛星變至敵方衛星軌道,通過機械臂、激光甚至撞擊的方 ...
低調低調

引用:
原帖由 小魔怪 於 2017-7-16 10:40 AM 發表

始終呢種技術都係要掌握,因為呢個技術他日會有機會引用喺其他方面,,情況就好似日本車有問題,日本人就想辨法去修理完善佢,而美國車就叫你唔好整喇,換過架新既算了
發射衛星唔一樣wor.
整好部車的確係無咁浪費. 但發射衛星的話, 現時技術, 大大支火箭相當大部份都無得回收, 其實都浪費左. 粒衛星相對成個發射成本黎講, 真係唔大, 單從成本去睇, 五千蚊整好部舊電話, 六千蚊換新, 快好多, 你揀邊樣?

(如果粒衛星係好貴重, 有排都唔會換代, 咁發射果時就會比夠五十年燃料佢, 而唔係十五年啦)

宜家大陸都研究緊回收火箭再用既技術. 呢樣應該比衛星加油更加重要?

東方日報國際版有報導。

引用:
原帖由 qsqs 於 2017-7-15 03:08 PM 發表

東方星島文匯大公都唔俾?
http://news.wenweipo.com/2017/07/06/IN1707060019.htm

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2017-7-16 11:36 AM 發表

發射衛星唔一樣wor.
整好部車的確係無咁浪費. 但發射衛星的話, 現時技術, 大大支火箭相當大部份都無得回收, 其實都浪費左. 粒衛星相對成個發射成本黎講, 真係唔大, 單從成本去睇, 五千蚊整好部舊電話, 六千蚊換新 ...
15年使用壽命除左考慮科技革新速度外
本身故障率都係考慮點
就算衛星再大再貴
15年好可能已經出現唔少故障甚至失效
點都唔會比50年燃料佢

BTW
用衛星燃料入軌在拯救層面上雖然說是成功
但在發射層面上仍是失敗或只是局部成功
找出問題所在再修正才是重中之重

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]