• 瀏覽: 9,805
  • 回覆: 30
+14
佔領行動3名發起人戴耀廷、陳健民、朱耀明及另外6名參與人士,分別被控「串謀作出公眾妨擾」、「煽惑他人作出公眾妨擾」及「煽惑他人煽惑公眾妨擾」罪,案件下午在區域法院提訊,法官批准將案件押後至9月再審。

辯方代表律師表示,因案件涉及大量證物、證供,直至昨日仍收到控方傳送700多頁文件,當中部份甚至未有英文翻譯,而代表第一至第三被告,即戴耀廷、陳健民、朱耀明的律師屬外籍人士,無足夠時間檢視文件,要求押後答辯。

法官在庭上質疑控方,提出的控罪是否有重疊。控方重申控罪內容有不同,需要分開。法官不接納解釋,案件押後至9月19日再審,並要求控方考慮是否需要修改控罪。

第二被告陳健民其後在庭外表示,尚未決定會否認罪,但依照今日法官質疑,憂慮會損害港人言論自由,故抗辯可能性較高。

法官又問及,佔領運動期間拘捕逾千人,為何挑選9人控告,控方表示真正涉及刑事(truly criminal)、暴力案件的人已控告。被告之一、公民黨立法會議員陳淑莊其後在庭外形容,控方說法猶如「鬼拍後尾枕」。

http://www2.hkej.com/instantnews ... 戴耀廷9人被控案+法官質疑控罪押後再審

根本係亂告一通, 和平請願何罪之有?

已經拖咗幾年,而家又話要押後審,啲罪犯仲係到逍遙法外,得閒又出走放下屁,究竟呢個係乜嘢世界,違法佔中罪證確鑿,仲要等啲乜嘢

引用:
原帖由 幪面超人 於 2017-7-13 04:04 PM 發表
已經拖咗幾年,而家又話要押後審,啲罪犯仲係到逍遙法外,得閒又出走放下屁,究竟呢個係乜嘢世界,違法佔中罪證確鑿,仲要等啲乜嘢
一日唔清除英孽假髮,香港就一日冇得安寧

引用:
原帖由 mango178 於 2017-7-13 17:10 發表

一日唔清除英孽假髮,香港就一日冇得安寧
其實廢除普通法先係根治之道
一日有普通法,清除完英孽假髮,仲有黃皮假髮補上

引用:
原帖由 幪面超人 於 2017-7-13 16:04 發表
法官等緊泛民入齊黑金落戶口先諗點樣放人

法官只係質疑有無需要分開控罪
不過就有黃蚪蓄意混淆
等人以為法官質疑控罪

三妖又喺度DUM波鍾

引用:
原帖由 KK21 於 2017-7-13 02:53 PM 發表
佔領行動3名發起人戴耀廷、陳健民、朱耀明及另外6名參與人士,分別被控「串謀作出公眾妨擾」、「煽惑他人作出公眾妨擾」及「煽惑他人煽惑公眾妨擾」罪,案件下午在區域法院提訊,法官批准將案件押後至9月再審。

辯 ...
何罪之有?
當日三子就唔好拍晒心口 話, 會找數啦

引用:
原帖由 劉婕 於 2017-7-14 11:14 AM 發表
何罪之有?
當日三子就唔好拍晒心口 話, 會找數啦

有法例申明, 佔領是違法的。

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2017-7-13 23:10 發表
法官只係質疑有無需要分開控罪
不過就有黃蚪蓄意混淆
等人以為法官質疑控罪
但道理好簡單
同一個行為觸犯十條罪,即使犯罪性質一樣
告晒十條罪就得,法官只需判那條罪罪名成立就夠
但法官質疑分開控罪
已經有偏幫之嫌

引用:
原帖由 KK21 於 2017-7-13 02:53 PM 發表

辯 ...
唔好偷換概念., 揾埋尐咩「和平」光環俾自己戴

戴妖有冇講過, 佔中係要干擾衝擊香港最重要嘅野 -- 金融中心所在, 去逼政府就範 ? 有嘅話, 咁仲係「和平」 ?

你住嘅大廈有條友想推翻業主委員會, 於是揾人「和平」地塞住所有電梯樓梯同理出入口, 唔俾你返工, 得唔得 ?

引用:
原帖由 KK21 於 2017-7-13 14:53 發表
法官又問及,佔領運動期間拘捕逾千人,為何挑選9人控告,

...
點解?
仲好意思問點解?
因為警方拉人,你班九官放人囉!

又係告唔到呢班大漢奸
呢D假髮佬正PK

引用:

辯 ...
慄正屍是內鬼

告得入

仲有

仁字髪棺守護

怕什麼

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]