• 瀏覽: 87,282
  • 回覆: 935
  • 追帖: 10
+7
樓主入佐美國籍未?
何時為印第安人復國?驅走白皮豬?

引用:
原帖由 paoon 於 2017-7-12 10:23 AM 發表

滿族同漢族係17世紀唔係在中華民族的大家庭內,這是歷史事實,當時無論是滿族或漢族,都認定係中華大地落入外族滿族之手,漢人係亡國。

正如上面有師兄舉的例子,300年前白人確係入侵美洲令印第安人亡國,係歷 ...
我大漢族向無種族歧視, 少數下流之人例外, 主流是沒有, 即使蠻夷或甚麼的稱呼, 除客觀述說其種族, 也有文化高低之分, 但如說歧視文化, 則我大漢族同周邊民族確有巨大差異。說無種族歧視, 只要對方不侵略, 不惡意, 都冇太大抗拒心, 對方願意學習我國文化, 更是從不藏私, 對方願意歸化, 亦肯接納, 可見於漢族讓匈奴等外族聚居境內, 以至大唐出現多族共和先驅。至於好似崑崙奴等, 在各種文學描寫中均不見有類似黑奴的歧視成分, 相反還多讚揚其忠義或特殊能力。滿族係外族入侵, 呢個當時確係事實, 等如我認為岳飛係當時ge民族英雄。即使有日地球上只有地球人, 但各歷史斷層ge體現冇必要抹除。然而滿洲人入關後迅速漢化, 以中國人自居亦係事實, 如今想分裂的就不包括滿族主流。但必須強調, 當年國人所謂亡國, 亡ge係大明, 雖然有滿漢之分, 但反清ge主要仍然係復明, 以我地講緊, 亡ge仍然係朝代, 雙方並無詆觸,請不要亂搬龍門。由始至終, 強調我地冇亡國, 係指中華民族ge華夏文化, 對比ge係古埃及、巴比倫,  同歐美唔同, 當中有一個強大同主流ge文化、民族, 與其他民族有著巨大差異, 其獨特性並非所謂英美, 或英法的差異可比。畢竟, 中國呢個概念係抽象, 我地祖先既稱自己為中國, 但同時最強調係大宋、大明, 而即使入主中原ge外族, 哪怕只是佔據一隅, 都會以中國自居, 好似遼、金等。至於華夏文化, 即是被蒙古統治果幾十年, 亦未曾消失甚至低落過, 相反仲「蠶食」緊蒙古人讓其迅速亡國, 同巴比倫以及古埃及ge消失, 或者歐洲文化打亂種不可同日語, 蓋因其他文化欠缺連入侵者都同化ge深度同厚度, 也缺乏龐大人口去同化對方ge少數。

引用:
原帖由 shu7 於 2017-7-12 10:51 AM 發表

我大漢族向無種族歧視, 少數下流之人例外, 主流是沒有, 即使蠻夷或甚麼的稱呼, 除客觀述說其種族, 也有文化高低之分, 但如說歧視文化, 則我大漢族同周邊民族確有巨大差異。說無種族歧視, 只要對方不侵略, 不惡意 ...
講左一大段野,都抺殺唔到中國(20世紀前係指係漢人之國)曾經亡國。

完全同種族歧視無關。

引用:
原帖由 paoon 於 2017-7-12 10:55 AM 發表

講左一大段野,都抺殺唔到中國(20世紀前係指係漢人之國)曾經亡國。

完全同種族歧視無關。
唔識字唔緊要, 腦閉塞才是問題。

中國係一個概念, 以漢族為主、中原為主ge華夏文化, 過去從無一個叫中國ge朝代, 但又所有朝代包括外族入主中原都會同時自稱中國! 因為大家都有個共識, 佔這片土地, 並不是要消滅佢, 而係繼承、接管佢! 各朝、各族都抱住「皇帝輪流做, 今年到我家」、「點解中國一定跟你姓」ge心態。而我國文化早在春秋戰國已有政論, 統治者為人民服務, 可以更替、至少秦漢年間更加配合陰陽五行學說, 認定朝代更替係必然之果! 其實, 世界各地都有朝代交替, 朝代交替唔同亡國。周亡、夏亡、六國亡、秦亡、漢亡、唐亡、宋亡、清亡都一樣, 係亡朝代, 而唔係亡中國! 宋亡同明亡, 其性質搵唔到同其他朝代滅亡有咩分別!

或者因為咁多古文明中, 只有我華夏文化、中華文明係唯一承傳五千年而一直鮮活, 所以沒有其他例子可以類比, 全部都只能對比。

蒙、滿入主中原, 不似蒙古鐵騎、匈奴人突然橫掃歐亞, 亦不似波斯人滅亡古埃及同巴比倫, 雖然蒙古人橫掃歐亞, 反而與南宋長期對伺, 滿洲人更早就同我國打交道, 互相往來, 文化交流早就進行, 並非入關後才開始漢化, 譬如皇太極早就禮聘漢人為師, 學習各種文化制度。

中華文明世所公認唯一一直承傳不亡ge文明,  中國人不以此為榮, 反而千方百計想話佢亡過, 唔知咩心態@@

你呃倒自己, 呃唔倒全球學術界

「唔抵得」本來就係一種唔要得ge心態, 但「唔抵得人地」幾核突, 起碼都可以寄望自己強大, 個心有一個根; 但當某d變態「唔抵得」ge竟然係自己, 咁佢地一顆脆弱ge心真係唔知點算? 佢地做人仲有咩希望? 寄望人地強大壓倒自己? 但係等到人地強大, 人地舉國歡騰, 難道會預埋你一份? 還是你在自家地頭為人地拍手? 人地看在眼裏, 不過當你白痴一個, 這真是裏外不是人

引用:
原帖由 paoon 於 2017-7-12 10:23 AM 發表

滿族同漢族係17世紀唔係在中華民族的大家庭內,這是歷史事實,當時無論是滿族或漢族,都認定係中華大地落入外族滿族之手,漢人係亡國。

正如上面有師兄舉的例子,300年前白人確係入侵美洲令印第安人亡國,係歷 ...
呵呵, 滿清開科舉直到光緒年, 一樣考四書五經, 好心你班人根本不識中華傳統文化為何物就咪九吹.

5族共和呢個概念係1911年之後的事...
中國係歷史上俾蒙古,後金女真完全滅亡
你唔好係度學金老打飛機,用現代概念睇歷史
錯晒

如果咩都用現代概念,

用地球村去講:
世界歷史上無一個國家被亡個國

引用:
原帖由 火燎森 於 2017-7-11 06:53 PM 發表

又比你賺$1.0
一個帖有1元?還是覆一次?

引用:

文宇、語言、服飾、風俗、傳統學術係文化中最重要的部份,飲飲食食只係表面,滿對漢文化之破壞其實比繼承多
話時話, 呢部分認同ga, 但除了服飾, 敢問有咩係清朝破壞了的? 唔通你睇唔明, 滿洲人丟失了自己ge滿文, 只識得漢文!

引用:
原帖由 anson2004 於 2017-7-12 11:19 AM 發表
錯晒

如果咩都用現代概念,

用地球村去講:
明朝,民國,共產黨比你食左
中國政權多次易手都重回漢族手中

另外美國印第安人,英國本土人民有嗎?

引用:
原帖由 anson2004 於 2017-7-12 11:19 AM 發表
錯晒

如果咩都用現代概念,

用地球村去講:
「五族共和」只係一個名詞, 但早在漢唐, 我大漢族已證明舉繁任何異族, 只要心慕中華文化, 不抱敵意, 皆能歸化, 生活做官亦無不可。我大漢族係少數從來沒有種族歧視ge民族, 甚至不像歐美同係白種人但分成多國, 即使如崑崙奴般外形獨特之異族, 皆沒有歧視

冇人用地球村ge概念, 三千年來, 中國本來就係一個咁ge概念, 從無一個叫中國ge朝代, 但每個朝代、即使不同種族ge統治者, 都會叫自己做中國, 而且抱住繼承、接管華夏文明ge心態, 以此為榮! 這當中只有一個誘因, 就係我中華文化ge深厚! 這是地球上其他文化所不能比擬, 係獨一無二, 同咩地球村無關!!!!!!!!!!!!

引用:
原帖由 galileo2013 於 2017-7-11 08:47 PM 發表

香討一班反中人士的智力有多高,只要有在香討瀏覽過的人都會知道。
有啲人喜歡將自己的無知展現喺人面前,還以為自己好有智慧,但卻又不知道其實是在獻醜而已。他們提供這種娛樂給我們,大家應該很 ...
我每天花時間上來, 都是為了看他們獻醜, 然後笑叔餐懵

引用:
原帖由 hkg1842 於 2017-7-12 11:35 AM 發表

你終于都知道中共囯這一個朝代會滅亡喇!

但不必擔心,之後會有由另一個政權所擁有的囯來統治你, 即使這政權是一頭狗,你都會叫它中囯人。

所以,以後別再説什麽亡黨亡囯的屁話了! 因&# ...
自說自話? 我相信, 今時今日冇人會認為一個政權永遠不會更替, 拜託, 黃絲廢青唔好活在自己ge幻想裏面, 將愛國人士幻想成萬歲萬歲萬萬歲ge奴才。不過, 時代始終會進步, 到了現在, 資訊發達, 世界格局基本成形, 並唔係英國可以話賣鴉片就賣鴉片, 老美老屈伊拉克有乜乜武器, 最終都不敢滅了伊拉克。而政權更替又唔會話改國號, 所以除左全球一體化, 亡國呢回事在現今社會更難發生。

但凡事皆須有論據, 我國文明係唯一延續至今、長達數千年ge文明, 有呢一個唯一ge基礎, 我對本民族更有信心。

引用:
原帖由 shu7 於 2017-7-12 11:35 AM 發表

「五族共和」只係一個名詞, 但早在漢唐, 我大漢族已證明舉繁任何異族, 只要心慕中華文化, 不抱敵意, 皆能歸化, 生活做官亦無不可。我大漢族係少數從來沒有種族歧視ge民族, 甚至不像歐美同係白種人但分成多國, 即 ...
無種族歧視呢個概念=/=>無亡國,
        他日日本仔滅左中國,跟住你地D飛機友整個六族共和概念,
        又或者講日本人係秦朝徐福去日本D後人,
咁咪又無亡過國LO

樓上班廢佬打飛機打到臉不紅,耳不熱,真係好搞笑

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]