• 瀏覽: 87,373
  • 回覆: 935
  • 追帖: 10
+7
引用:
原帖由 Samhh 於 2017-7-11 05:03 PM 發表

果然寫殘體字的, 都係講廢話扮代表.
Yup.

城邦出底蛙對歷史一d認知都冇!!!!!!!!

要滅其國, 先亡其史, 係古往今來第一大道理!!!

所謂亡其史, 也就是徹底毀滅其文化, 古埃及同巴比倫畀波斯人滅掉後, 文化完全斷絕, 就算現今有埃及人, 其實係文化上同古埃及完全無關! 但我中國文化一直承傳三千年, 係世界學術界公認世上唯一ge延續文明!

蒙古人妄想亡我漢族ge中國, 亦正因為咁, 搞到水土不服, 唔夠一百年就嘔番出黎, 更有甚者, 因為佢唔肯全盤漢化, 抗拒漢族好ge嘢, 但壞ge嫖賭飲蕩吹始終抗拒唔到, 所以唔止一百年內還番中國畀我漢族, 仲搞到自己一厥不振! 因此, 蒙古就只有一個成吉思汗可以吹吹!

滿洲人的確係外族入主, 但佢明白「胡人無百年國運」, 皇帝們都以此循循告誡大臣, 因此唔敢學蒙古人妄想滅漢族, 而係賣晒口乖話幫明思宗報仇, 佢係滅李自成而唔滅明朝。一個國家最重要係文化, 清朝修明史, 選擇繼承一直以來ge歷史, 足證亡ge係朝代, 而唔係中華道統、中國並未亡國! 講到道統, 當年朝鮮見明朝滅亡, 曾經妄想自稱繼承華夏道統, 而滿洲人當然搶唔切, 因此證明滿洲人有心繼續我華夏文化, 滿洲人自己冇打算滅我大中華文化, 倒係後人阿之阿左, 老屈佢亡我中國?

中國亡ge係朝代!!!!

引用:
原帖由 Samhh 於 2017-7-11 05:03 PM 發表

果然寫殘體字的, 都係講廢話扮代表.
你解釋下英式英文colour,同美式英文color嘅區別,係唔係殘體英文?

引用:
原帖由 shu7 於 2017-7-12 09:19 AM 發表
中國亡ge係朝代!!!!

蒙古人妄想亡我漢族ge中國, 亦正因為咁, 搞到水土不服, 唔夠一百年就嘔番出黎, 更有甚者, 因為佢唔肯全盤漢化, 抗拒漢族好ge嘢, 但壞ge嫖賭飲蕩吹始終抗拒唔到, 所以唔止一百年內還番中 ...
知唔知邊個民族漢化最犀利,甚至比17世紀初的滿族漢化更徹底?
依師兄所言,一定唔反對個個民族統治中華大地,一定唔會話個個民族入侵係侵略。

引用:
原帖由 kolicson 於 2017-7-12 09:22 AM 發表

你解釋下英式英文colour,同美式英文color嘅區別,係唔係殘體英文?
係英國人角度,係殘體英文,英國人對美式英語一向持卑視態度。

引用:
原帖由 kolicson 於 2017-7-12 09:22 AM 發表

何必同佢東拉西扯? 一見簡體就話殘體, 好明顯佢地冇讀過古文, 唔知簡體字絕大部分來自古字。香港人寫繁體字, 但語文及文化水平低到嚇死人, 公開試成績有目共睹, 說明繁體字與文化水平並無直接關係。計我話, 香港呢班中文水平低到無倫ge廢青變相文盲, 香港先至最適合推廣簡體字, 以求令港青更容易學習中文!
[color=rgb(255,0,0)]繁體字, 已淪為港青用來自瀆ge神器!!!

引用:
原帖由 paoon 於 2017-7-12 09:28 AM 發表

係英國人角度,係殘體英文,英國人對美式英語一向持卑視態度。
然而,宜家英國係美國契細佬,又點解釋?

引用:
原帖由 paoon 於 2017-7-12 09:26 AM 發表

知唔知邊個民族漢化最犀利,甚至比17世紀初的滿族漢化更徹底?
依師兄所言,一定唔反對個個民族統治中華大地,一定唔會話個個民族入侵係侵略。
咩叫反唔反對? 我只係客觀論術一個事實, 當中並無個人感情。若加入感情, 你估我好高興其他種族漢化? 係我地祖先咁大方任人前來學習, 帶晒d好嘢返自己國家, 結果其中部分人天性惡劣、恩將仇報, 我地又可以可點?

中國人感恩、大方, 唔記仇, 仇中者, 見中國大方一面話佢軟弱, 中國企硬時話佢殘暴, 總之龍門任佢搬!!!!!!!!!!!

引用:
原帖由 kolicson 於 2017-7-12 09:29 AM 發表

然而,宜家英國係美國契細佬,又點解釋?
係又點,英國文化上仲係卑視緊美國文化。

引用:
原帖由 shu7 於 2017-7-12 09:32 AM 發表

咩叫反唔反對? 我只係客觀論術一個事實, 當中並無個人感情。若加入感情, 你估我好高興其他種族漢化? 係我地祖先咁大方任人前來學習, 帶晒d好嘢返自己國家, 結果其中部分人天性惡劣、恩將仇報, 我地又可以可 ...
事實係滿州人並無繼承華夏文化之心,你講個D只全滿州人的咀炮,當時的宣傳技倆。
滿州文字完全唔跟漢字,係兩種完全無關的文字,滿州人大興文字獄,屠殺大量儒生,滿州人盡改漢人服飾衣裝,留髮不留頭,滿州人修四庫全書,刪除對滿清政權統治不利的傳統典藏,滿州人貶中國武神岳飛,... 其反漢文化之舉真係磬竹難書。

引用:
原帖由 paoon 於 2017-7-12 09:42 AM 發表

事實係滿州人並無繼承華夏文化之心,你講個D只全滿州人的咀炮,當時的宣傳技倆。
滿州文字完全唔跟漢字,係兩種完全無關的文字,滿州人大興文字獄,屠殺大量儒生,滿州人盡改漢人服飾衣裝,留髮不留頭,滿州人修 ...
滿洲文字同漢字唔一樣, 與繼承我國文化無關, 入關初年死硬派堅拒學漢文, 但皇帝推廣漢、滿、蒙文並用, 而漢文最後成為滿洲人ge文字, 滿文反而失傳了。至於文字獄固然針對儒生, 但屠殺以案例為主, 每案死者雖眾, 卻非以儒生為單位, 而是以犯案者連坐, 而且並非針對漢文化, 而是針對對滿洲的誹謗。至於四庫全書以及修史, 希望借控制文化鞏固自身統治基礎, 係古今中外常用之法, 亦非一時一族ge行為, 正如我所謂要亡其國必先亡其史, 個別案例如岳飛戰鬥對象為滿人祖先, 並不足論, 相反滿洲人亦提倡其他武神。衣著打扮的確係滿人手段, 但文化係多樣的, 譬如生活、飲食風俗都無改變, 好似滿漢全席, 滿菜同漢菜竟然一樣比例, 已係滿人強化滿文化ge最大手段(當然論好菜, 滿菜不可能與漢菜相提並論)
滿人統治二百多年, 係傳宣口號定實際措置, 有目共睹, 還得看結果算數。

引用:
原帖由 paoon 於 2017-7-12 09:33 AM 發表

係又點,英國文化上仲係卑視緊美國文化。
我知道, 街頭果個乞兒都畀視緊李嘉誠。雖然世上都覺得佢好可憐, 但我好尊重佢有咁ge自由... 只不過老老實實, 我唔會坐埋去同佢一齊卑視李嘉誠然後覺得好high lor。

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2017-7-12 12:46 AM 發表

如以某一時代  你是冇國籍的 早在商之前 只華族 皇帝都未出世 如以秦朝計 你重係南蠻 你講條L咩! 野可以任up 有人認同先得架! 都吾知各下邊度來架香下仔
唔知邊度走咗條儍佬出嚟?
你講啲野同主題有乜關係。
你不如攞埋豬囉紀嚟講,人都冇潻呀!

引用:
原帖由 shu7 於 2017-7-12 10:05 AM 發表

滿洲文字同漢字唔一樣, 與繼承我國文化無關, 入關初年死硬派堅拒學漢文, 但皇帝推廣漢、滿、蒙文並用, 而漢文最後成為滿洲人ge文字, 滿文反而失傳了。至於文字獄固然針對儒生, 但屠殺以案例為主, 每案死者雖眾,  ...
滿族同漢族係17世紀唔係在中華民族的大家庭內,這是歷史事實,當時無論是滿族或漢族,都認定係中華大地落入外族滿族之手,漢人係亡國。

正如上面有師兄舉的例子,300年前白人確係入侵美洲令印第安人亡國,係歷史事實,唔可以話今日印第安人同美國白人係一個大家庭內,就將白人同印第安人的戰爭形容為內戰。

文宇、語言、服飾、風俗、傳統學術係文化中最重要的部份,飲飲食食只係表面,滿對漢文化之破壞其實比繼承多。

引用:
原帖由 shu7 於 2017-7-12 10:07 AM 發表

我知道, 街頭果個乞兒都畀視緊李嘉誠。雖然世上都覺得佢好可憐, 但我好尊重佢有咁ge自由... 只不過老老實實, 我唔會坐埋去同佢一齊卑視李嘉誠然後覺得好high lor。
有D人窮得只剩下錢,一切向錢看,有D人窮風流,自覺雖然冇錢但生活優閑充實,完全係價值觀取態的問題。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]