• 瀏覽: 87,283
  • 回覆: 935
  • 追帖: 10
+7
唐朝臣民完全包括漢滿蒙既祖宗.
回呢...果時未傳到入黎. 唐初時甚至未有伊斯蘭教, 但計血緣, 絕大部份回民祖先曾係唐朝既臣民.
所以唐人, 係咪只包括漢族?

藏就認真唔包啦. 唐朝經常同吐蕃開片.

不過, 只有漢滿蒙三族皇帝曾經統治中國.

引用:
原帖由 hkg1842 於 2017-7-11 09:32 PM 發表

依家的五族共和,中華民族的説法是孫文搞出來的, 1911年前是沒有的。
“中國歷史” 這四個字是中華民國發明的。
大清國民出外叫自己做唐人,所以他們聚居的地方叫唐人街,不叫中共囯街!

李 ...
正宗歷史盲。
所謂五族共和是源自清末立憲運動,由當時的滿人大臣倡導。
辛亥革命後孫中山只係利用五族共和作為政治口號,並不是真心信奉為治國信條。
後來修改為國應以漢族為主,滿、蒙、回、藏應同化於漢族內。

引用:
原帖由 hkg1842 於 2017-7-11 10:03 PM 發表

香港人周遊列國,見多識廣,所以可以讓中共囯人成日出醜
我只知香港人經常book 左日本台灣的民宿後no show 被列為不受歡迎人士囉。

引用:
原帖由 hkg1842 於 2017-7-11 10:07 PM 發表

20年而已! 歷史長河中這不算什麽!

好呀,你嗎同中華人民共和國鬥長命囉

引用:
原帖由 hkg1842 於 2017-7-11 10:09 PM 發表

那些新香港人影衰曬香港
唔好又黎呢招啦。

有衰野就賴新移民

引用:
原帖由 hkg1842 於 2017-7-11 10:12 PM 發表

原來你都知道中共囯有滅亡的一日,總算有點長進,給個like你
係呀。
在美國滅亡後一日減亡。

地球都有滅亡的一日,
宇宙都有滅亡的一日。

引用:
原帖由 hkg1842 於 2017-7-11 10:13 PM 發表

不一定是新移民,所有衰野都是中共囯人的!
渣特區護照或bno的香港人no show呀

引用:
原帖由 hkg1842 於 2017-7-11 10:09 PM 發表

那些新香港人影衰曬香港
有你在這裏出嘅帖,香港人就真係俾你啲低智影衰囉。出帖嘅邏輯狗屁不通,論據又無法支持你的結論,所作的結論又不堪一擊。你出嗰啲帖只可以視為你個人的發洩,完全看不到有何實質意義,簡單講就係廢話。

引用:
原帖由 hkg1842 於 2017-7-11 10:13 PM 發表

不一定是新移民,所有衰野都是中共囯人的!
原來又是一頭盲反中國的西狗,
西人唔會通街屙尿架,
西人唔會打劫強姦販毒架。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]