• 瀏覽: 61,404
  • 回覆: 418
  • 追帖: 53
暑假來了

引用:
原帖由 阿火~~ 於 2017-7-10 11:46 PM 發表
首先唔好混淆,
中國
中共
現代中共
中國人
華夏文明
終共同現代終共先最乞人憎

人類貪念 世界唔會有和平

引用:
原帖由 木沮琳餅 於 2017-7-11 06:47 AM 發表

真係好老實講,底特律,好窮嘅Louisiana我都有去過,人地都冇中國大陸好似廣西貴州啲咁恐怖,中國大陸要同美國發展睇齊,莫講人文質素末夠班,硬件都差好多好多皮,啲人淨係睇到大陸啲「先 ...
似乎你兩有所誤會, 或本人誤了你兩.

閣下所講"大陸"之恐怖是否窮得恐怖, 人民生活苦?

佢所講"美"之恐怖似乎非窮, 而是你有命去, 分分鐘無命返之恐怖.

記得"美"某年一個風災, 市民無野食, 要去超市搶野食, 當地警察射殺市民.
如呢個情況出現在"大陸", 西方實以"人權"大力報導中國不是, 但去到大是大非問題, 西方人處理問題同樣也不講人道同人權自由吧!

引用:
原帖由 香江強國人 於 2017-7-10 11:38 PM 發表
第一,講呢句無意思,好多國家未被他國成功吞併,例如美國,德國,日本等等。

第二,中國文明已經唔係二千年前的文明,例如孔孟之道,現在大陸剩下幾多?

第三,大陸現在的共產主義理想,有特色的社會主義源自德國 ...
蒙古共和國人民嚴正聲明,中華民族被我大元忽必列大汗滅了。
我作為一個中國人強烈希望中國人自強中國強大,但歷史事實教訓各位同胞不要再懷勉以往中華的輝煌而麻醉自己

引用:
原帖由 wincan459 於 2017-7-11 01:24 AM 發表

西方的現行民主制度實際上已經破產,全世界無一個國家是因為民主制度而發達。事實上歐洲國家都是在君主制下達到頂峰後逐漸衰退,美國則是靠四處侵略及兩次世界大戰而爆發。如果西方人在現行制度下故步自封,溫水煮青 ...
西方民主和君主立憲行之有效超過二百幾年,但馬列毛共產主義和獨栽專政未有一個可以超過百年,如果中共不容多黨自由民主政制,你估可以幾長久

引用:
原帖由 PaoHow 於 2017-7-11 01:49 AM 發表

古代蒙古國和滿清曾吞併了漢族人的土地,在中華大地上建立皇朝,但不是吞併了中國。

現今中國包含了漢滿蒙回藏等幾拾個民族及其大部份土地,如果以多族已融合的角度而不是單單用漢族人的角度睇新中國歷史,對 ...
亡咗國就叫統治者兄弟,唔怪得曰治時期有咁多‘日本兄’ Japan Kun
點解中國人大部分都唔肯面對歷史

好文章

有呀咩冇呀,港獨人仕咪成功左囉

請問邊個國家成功吞併美國?

講得好

樓主這篇文章好, 已收藏慢慢看

Good write

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]