• 瀏覽: 44,570
  • 回覆: 477
  • 追帖: 21
+30
文章有這結論好合理。

原因是。。。李敖係毛澤東年代不在中國,否則早就批鬥死了,怎寫得出這文章?

李敖這年紀的中國作家,一定寫不出他這篇文章。

引用:
原帖由 yeungph 於 2017-7-5 12:20 PM 發表

依家講緊毛澤東,大躍進正正就係由佢提出,超英趕美大煉鋼。
老毛話要大躍進, 超英趕美大煉鋼....正確

工人與科學家響應老毛,埋首苦幹, 甚至從西方國家回到落後既中國, 貢獻國家, 唔係點做兩彈一星出來?

但農民又on99攞晒D 農具去鍊鋼, 就害死好多人

所以兩樣野係同時發生, 並無衝突, 有功亦有過

其實大躍進既背景, 就係大陸發展超出預期, 然後毛澤東心雄, 所以先有大煉鋼鐵超英趕美呢D 口號, 同埋人民食堂呢D 制度.

如果大陸頭幾年係死死下, 反而唔會有大躍進發生.

但大躍進同人民食堂, 都係影響農村, 唔係城市. 重工業主要係城市, 係不受影響. 反而文革影響城市, 頭一兩年重工業就倒退.

毛澤東係有一種迷信, 唔信專家, 唔信官僚, 信群眾. 所以發動農民搞大躍進, 用文革煽動群眾去打倒建制派. 所謂翻身作主人, 某程度上都有呢種意味.

文革, 其實毛澤東有一段時間都失去控制, 有D 派別直程係想鬥毛澤東, 毛澤東南巡都試過為左避開佢地, 要運路行.
即係好似佔中三子係佔中根本話唔到事咁.

但毛澤東始終威望好重, 文革失控情況先慢慢受控.

老毛搞的大躍進,文化大革命,絕對令今天的新中國蝗蟲為患,作出重大貢獻

毛主席主張暴力革命,革命無罪,造反有理,絕對係對後世的指導思想。

引用:
原帖由 paoon 於 2017-7-5 01:28 PM 發表
毛主席主張暴力革命,革命無罪,造反有理,絕對係對後世的指導思想。
今天的港獨勇武,黃絲反建制有理 都是繼承自毛澤東思想。

引用:
原帖由 cortet 於 2017-7-5 02:22 PM 發表

今天的港獨勇武,黃絲反建制有理 都是繼承自毛澤東思想。
共產黨以前認真係追求民主. 中國第一次真普選, 就係共產黨搞. 台灣有立法院選, 因為共產黨係制憲時提出中華民國立法院要民選, 而唔係委任. (當年香港立法局仍係全委任)

香港某D政團經常都話我最民主, 你地港豬識條鐵, 基本上就係共產黨爭取民主時果種論調, 共產黨甚至無佢地咁懶醒.

果班友唔知會唔會以為香港人真係咁好昆. 要另一個共產黨唔洗換佢地上位架.

引用:
原帖由 陳九 於 2017-7-4 10:46 PM 發表
毛主席為中國和平發展打下最重要的根基。
李敖的分析基本上正確

老毛幹了幾件對中國發展很重要的事

第一,韓戰。以後美國,甚至蘇聯,不敢與中國在戰場上相見

第二,基礎建設(道路、橋粱、水壩)。建設道路令到物資、人流容易,直接促進經濟發展。圍湖做田增加糧食生產。老蔣時代,中國的基礎建設頗差,運輸困難

第三,重工業。中國經濟由重工業作為基礎。雖然老毛忽視輕工業,但歷史沒有重來的。

我只在此談論老毛對中國的貢獻,不與鄧公比較

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2017-7-5 03:02 PM 發表

李敖的分析基本上正確

老毛幹了幾件對中國發展很重要的事

第一,韓戰。以後美國,甚至蘇聯,不敢與中國在戰場上相見

第二,基礎建設(道路、橋粱、水壩)。建設道路令到物資、人流容易,直接促進經濟發展。圍湖 ...
二戰前,國民黨一樣努力發展上海等比較和平嘅地方,敗走台灣後,國民黨一樣搞建設,修橋補路!!
國民黨敗走台灣後,台灣的工業亦都急速發展,沒有重工業,因為台灣地理問題!

國民黨遠征軍,幫助亞洲國家,打敗日本侵略,造福亞洲人民!!
抗美援朝,創造金家王朝,你估北韓人民會唔會感謝中國啦?今時今日咁交往就係中國嘅好幫手定係麻煩?

講美國會阻止中國發展核武,真係可圈可點,如果美國真係有能力阻止,咁點解印度會有核武!事實上早期中國發展核武的科學家,係美國回流,包括錢學林!!

一個假設,如果沒有毛澤東,二戰後,堅持一黨專政,堅持資本主義,發展會唔會更好?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-7-5 03:47 PM 發表

二戰前,國民黨一樣努力發展上海等比較和平嘅地方,敗走台灣後,國民黨一樣搞建設,修橋補路!!
國民黨敗走台灣後,台灣的工業亦都急速發展,沒有重工業,因為台灣地理問題!

國民黨遠征軍,幫助亞洲國家, ...
國民政府完全無發展重工業. 話就話黃金十年, 明知日本威脅大, 連機槍都造唔到出黎.
你話造唔到坦克, 飛機, 我覺得情有可原, 但機槍都造唔到, 搞錯.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2017-7-5 03:57 PM 發表

國民政府完全無發展重工業. 話就話黃金十年, 明知日本威脅大, 連機槍都造唔到出黎.
你話造唔到坦克, 飛機, 我覺得情有可原, 但機槍都造唔到, 搞錯.
國民黨從來冇擺脫戰爭,帝國主義時期,根本冇家園真正幫助中國發展重工業!

第二次世界大戰之後,帝國主義逐步消退,中國先至有比較和平嘅發展機會!重工先至有機會發展!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-7-5 03:47 PM 發表

國民黨遠征軍,幫助亞洲國家, ...
如果無毛澤東, 國民黨一樣會不穩定, 至少蔣介石仲未將桂系清理好,  係, 會比抗戰前山頭林立好既.
但如果抗戰前都無毛澤東, 蔣介石清理其他軍閥既速度, 又會唔會咁快?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]