• 瀏覽: 25,323
  • 回覆: 291
+4
傳媒 是第四權。 【來源:http://www.ln.edu.hk/mcsln/key_concept_02.shtml

---與三權分立(Trias Politica)﹣「行政.立法、司法」有關。

---在大部分民主制度下,「三權」對政府確立管治及行使權力絕對有長久及具延伸性的影響。

---「第四權」由於性質並不隸屬於任何政府機關,亦不受前述「三權」任何一方所統轄或制約,只透過「傳統」傳媒 以獨立方式透過向受眾傳播資訊與揭露社會陰暗面進而發揮其對社會的影響力與監督政府施政,並為公眾行使及設定話語權。

---「第四權」的確立是現代社會發展步伐調整及作為一種「改革」及「推前」社會發展的重要源動力。

我的評論:
1997年之前,南華早報,明報,東方日報,蘋果日報 都發揮監察政府的作用。星島日報也有相當程度。
但是,因為種種原因,現在只剩下蘋果日報。
幾年前,某些持份者 停止在蘋果日報 賣廣告。
這幾年以來,蘋果日報平均一年一次被起訴誹謗。
現在,它有一個掙扎求存的危機。
.罷買蘋果日報,只會逼迫它走更譁眾取寵的途徑 以求生存 以繼續監察政府!http://n2.hk/d/images/smilies/default/smile_24.gif
.蘋果日報如果倒閉,【在 明報,南華早報被紅色資本收購以後】第四權就基本上在香港消失

. 我的政見:http://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=26716070&pid=462773354&page=1&extra=#pid462773354
                                                         李永健
.

罷買係唔畀錢去 " 買 " , 如果 唔使畀錢 有得攞 ,
好似文滙大公咁光正偉 嘅報紙 , 就最有第四權。

.

又係度本末倒置,
你做律師架, 生果既被人告誹謗, 差唔多單單都成立, 已證明生果報格有問題, 你講到係別人迫害佢咁

講到唔落廣告, 生果日日反共, 又同李+X交惡, 唔通日日被人鬧都要去你度賣廣告呀?
另外銷量不斷縮, 梗係冇廣告啦

監察政府唔等於公器私用, 生果已完全偏離新聞工作者既操守, 十單新聞九單都係"傳""疑""據聞"..
唔好叫記者, 叫作者啦

生果連台灣都做唔住, 你點解釋?
.................................
叫人罷買, 係言論自由, 市民買唔買, 自己決定, 唔係人地叫你買或唔買, 你就要聽

我由80年代壹周刊創刊, 已訂閱, 後來出生果報, 我日日買, 執左既蘋果速銷, 我都有幫趁..... 直到05年後, 生果越來越嘩眾取寵, 我先唔睇.....係生果自己做衰自己, 唔好賴人

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-7-4 08:39 AM 發表
蘋果日報如果倒閉,【在 明報,南華早報被紅色資本收購以後】第四權就基本上在香港消失
哦!
將蘋果日報基本上代表香港第四權!
你對蘋果日報的評價如此的高,怪不得你會被洗腦誤用"赤化"一詞,更反映你的智慧水平偏低!

我自己 一早已經沒買毒果日報 多年了.

伍皓昌

謝謝你!
一樓的重點之一:
蘋果日報如果倒閉,【在 明報,南華早報被紅色資本收購以後】第四權就基本上在香港消失
2. 你有沒有著墨?

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-7-4 03:44 PM 發表
伍皓昌

謝謝你!
一樓的重點之一:
蘋果日報如果倒閉,【在 明報,南華早報被紅色資本收購以後】第四權就基本上在香港消失。
2. 你有沒有著墨?
香港乃自由社會, 你都可以開一間冇紅色資本既報館
唔作新聞, 唔嘩眾取寵都可以監察政府

你認為東方冇監察政府? 你唔記得曾蔭權坐私人遊艇飛機, 係邊間挖出來? 東方日日監察食環, 消防, 郵政, 你見唔到?

伍皓昌

1.你所說的東方日報“監察”,不是真正的監察-【真正的監察是好像三權分立那樣,遏止其他權力濫用】。。然後你可否說說 明報,南華早報呢?
2. 你同不同意,20年來 北京一直致力 控制香港的傳媒?

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-7-4 08:39 AM 發表
好搞笑,原來香港只得毒果有監察政府喳.

唔知樓主的第四權準則係咩?

引用:
原帖由 highbury64 於 2017-7-4 04:02 PM 發表

你喺石器時代番嚟?要睇蘋果上網喇,仲俾錢買紙媒,你係儍的嗎?
良心樓主, 實實在在既人版出來啦....所以唔好話人地迫害生果

生果支持者連8蚊都唔肯比, 係另一個死因:   你的讀者如何, 你的結局必如何

伍皓昌
。好吧。
關於 蘋果日報,你的說法說完沒有?如果是,可否說說一樓另一個主旨:第四權?

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-7-4 04:04 PM 發表
伍皓昌

1.你所說的東方日報“監察”,不是真正的監察-【真正的監察是好像三權分立那樣,遏止其他權力濫用】。。然後你可否說說 明報,南華早報呢?
2. 你同不同意,20年來 北京一直致力 控制香港的傳媒?
你先解釋下, 點解東方揭發曾特首, 不是"遏止其他權力濫用"
揭發食環, 消防...蛇王, 不是"遏止其他權力濫用"?

傳媒是以"揭發", 去達到"監察"與"遏止"政府官員(曾特首), 政府部門(食環, 消防)濫用權力......你同意嗎?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]