• 瀏覽: 13,231
  • 回覆: 128
無論車站設計,車站水牌,甚至車廂設計都完全係中國模式,唔同既係大陸呢類柴油火車既車廂一定差好多,而肯尼亞鐵路車廂裡面既設計係同和諧號一樣囉.....................如果大陸柴油火車車廂既設計都有咁好就好啦,雖然而家大陸高鐵好方便,但除非住係省內或一D窮省好似貴州果D票價先會特別平,但好似四川到深圳搭高鐵咁,係淡季時真係同搭飛機差唔到幾多,從四川搭高鐵到深圳要12個鐘(因為要兜N個省),但要成800蚊................廣東省正苦真係唔該諗下啦,四川係全國最大勞動力輸出省份,竟然要佢地D民工用800蚊搭12個鐘先到深圳,但由貴州搭高鐵到深圳只係300蚊左右而係4個幾鐘囉,再講搭普通K字頭柴油火車從成都到深圳係40幾個鐘喎,而點四川既民工都會揀搭普通柴油火車呢?好簡單,普通柴油火車臥鋪舡鋪都係440,硬座200多D.................咁你地覺得四川D民工會點諗?.....................而家全國既廠都爭奪緊工廠工人喎

可能廣東省既高層受制於政策而唔可以提議,但梁振英同林鄭同香港班保蝗人大代表亦可以爭取廣深港高鐵外多整一條川/渝-粵直線高鐵嘛,如果整到條川/渝-粵直線高鐵,香港同廣東省會好有優勢,係近香港而貨物經海運方便好多,再者係亦可以提升香港同廣東省既貨海資量,更可以提升香港同廣東省既競爭力播

唔怕話埋俾你班友知,我表哥係四川人但係深圳打左十幾年工,近來佢都想返四川打工,佢係深圳賺6500一個月而係成都見既工係4500一個月,如果成都既廠4500蚊一個月但包食住佢都寧願留返係成都打工,雖然佢唔係成都人但始終近佢屋企,可以每星期返去..........................但係深圳返屋企既話,要係深圳搭2個半鐘大巴去廣州舊站,再係廣州舊站搭36鐘火車去內江,再搭2個鐘車先到佢屋企,條數仲未計佢等車時間囉

拿....................之前高鐵單野我真係未起果時已晨早話左係西九起總站有問題,亦建議過考慮前九龍城寨即而家宋王臺果到,但冇人聽我囉,唔好叫我搵返我之前出過既post出黎,咁遠久既野我唔會特登紀錄,但你地想搵係深圳東莞同廣州打工既四川既民工問既話我就識大把,其實比著係你地搭成40幾個鐘車先返到屋企會有乜感受?!

去片肯尼亞鐵路
https://www.youtube.com/watch?v=ZQ0RmBHq1og進入香討影片區

唔好追蹤我
直通車啲車廂都好貼近高鐵車廂喎

蒙內鐵路只係低速鐵路

蒙內鐵路收費, 係貴過大陸相同距離既鐵路.

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-6-28 01:21 AM 發表
無論車站設計,車站水牌,甚至車廂設計都完全係中國模式,唔同既係大陸呢類柴油火車既車廂一定差好多,而肯尼亞鐵路車廂裡面既設計係同和諧號一樣囉.....................如果大陸柴油火車車廂既設計都有咁好就好啦,雖然 ...
講真我睇完之後, 完全唔明你想表達乜野
你意思係, 而家既高鐵太貴, 大陸人搭唔起?
不如起返條肯尼亞咁既級數由香港去四川?

同伍先生一樣,我都唔係好明樓主想表達什麼。
第一,旺線貴而淡線平道理上沒有大問題;
第二,工人去唔去粵省或深圳打工係聘用條件的誘因大於交通費;
第三,香港對開線有沒有話語權先?如果冇,無論是邊個班子上台都做唔到;
第四,至於高鐵總站選址,河套區是否更好?但對成件事有幫助嗎。

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-6-28 02:34 PM 發表

講真我睇完之後, 完全唔明你想表達乜野
你意思係, 而家既高鐵太貴, 大陸人搭唔起?
不如起返條肯尼亞咁既級數由香港去四川?
咁你真係應去驗下你既智商啦

我篇野既主旨已經好明顯啦喎.............................四川係全國最大勞動力輸出省份,但由四川搭高鐵到廣州同深圳等地要搭12個鐘,兜過去湖北再剷落湖南然後先到廣東,車費係800蚊,但搭普通火車既臥鋪都係440蚊,不過要搭30幾40個鐘

而家全國都爭請工人,冇條四川直達廣東既鐵路就會令到廣東同香港既競爭力下降.....................而家講到咁白,以你既智商應該都會明白啦呵

成都到廣洲直線都千幾公里. 行高速千五公里. 加上四川係盆地, 出川要經過好多高山, 高鐵八個鐘坐完算係快.

另外成貴高鐵仲未通車.

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-6-28 03:09 PM 發表

我篇野既主旨已經好明顯啦喎.............................四川係全國最大勞動力輸出省份,但由四川搭高鐵到廣州同深圳等地要搭12個鐘,兜過去湖北再剷落湖南然後先到廣東,車費係80 ...
唔只樣衰, 仲口賤, 抵你老公叫你垃圾婆

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-6-28 03:14 PM 發表

唔只樣衰, 仲口賤, 抵你老公叫你垃圾婆
咁都好過冇料扮四條既智障人士既

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2017-6-28 03:14 PM 發表
成都到廣洲直程都千幾公里. 行高速千五公里. 加上四川係盆地, 出川要經過好多高山, 高鐵八個鐘坐完算係快.

另外成貴高鐵仲未通車.
貴州到深圳高鐵都係4個幾鐘,湖北到深圳高鐵都係5個幾鐘,呢兩條高鐵一樣要過好多山......................而且四川到深圳高鐵係要12個鐘,唔係8個鐘,咪就係因為要兜去湖北再剷落湖南先到廣東囉...................800蚊一張高鐵票要搭12個鐘,就算係過年由深圳搭飛機去成都或重慶都係1400幾,多400幾蚊,係你既話會點揀呢?

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-6-28 03:21 PM 發表

貴州到深圳高鐵都係4個幾鐘,湖北到深圳高鐵都係5個幾鐘,呢兩條高鐵一樣要過好多山......................而且四川到深圳高鐵係要12個鐘,唔係8個鐘,咪就係因為要兜去湖北再剷落湖南先到廣東囉................... ...
都話成貴高鐵未通車.

依家深圳最多去到貴陽,貴陽到成都高鐵起緊。2019年通車。

四川D靚女係坐飛機的

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-6-28 03:09 PM 發表

我篇野既主旨已經好明顯啦喎.............................四川係全國最大勞動力輸出省份,但由四川搭高鐵到廣州同深圳等地要搭12個鐘,兜過去湖北再剷落湖南然後先到廣東,車費係80 ...
有2點
1)四川勞動力佔全國百分之幾??真係咁有影響力?
2) 中國政府一直想將工廠北移, 仲講落廣東打工?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]