• 瀏覽: 13,256
  • 回覆: 128
引用:
原帖由 wwjustin 於 2017-6-28 05:10 PM 發表
不如我比你啦
好呀,俾個數據黎睇下

引用:
原帖由 wwjustin 於 2017-6-28 05:09 PM 發表

有實際數據唔睇, 睇春運數字??果然係天才喎
乜原黎果D人係黎廣東旅遊架

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2017-6-28 06:58 PM 發表

本來四川人就應該留返係四川打工
有時返大陸,成日見到D鳩流流唔知仲乜既人,又唔似返工,見到都唔L舒服。
交通愈發達愈麻煩
咁你又返大陸......................................唔知大陸D人成日見到你呢d鳩流唔知做乜既人,又唔似返工,會唔會唔舒服呢?

在國內,旅遊搭高鐵著數。
成個系統,除咗京滬線外,
九成蝕本貨。  

忍受吓車廂裡那種人,
搭高鐵,節省唔少錢。。。

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2017-6-28 07:17 PM 發表

乜你係大陸唔覺周街好多鳩流流唔知想做乜既人咩?返親去都見到,一係企定,一係踎,好多時都兩,三個人一齊,一睇就知多數唔係廣東人

香港唔會有
咁你唔返去咪睇唔到囉

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 28/6/2017 15:17 發表

咁都好過冇料扮四條既智障人士既
唔好意思,我初頭都唔係好肯定你想講乜,雖然第完你解釋後知道自己估中,但確比其他帖難明咗啲。

Anyway,我都想佢價錢平過坐飛機。但一來貴啲或者可以令啲最低文化嘅人卻步﹙坐你隔離嘅鄉吓佬又臭又污糟你都唔肯啦﹚,但呢個只係我自私嘅想法。

最實際嘅係,全國起高鐵用咗唔少錢,仲要中常營運同籌錢將來發展,價錢又好難做得太平。

我搵過,如果將來香港「瞓」夜車上北京﹙夜晚8pm 上去食完就瞓,第二朝 8am 到北京﹚,雖然慳咗晚酒店,但都要過千一程,來回唔比坐飛機平好多。

但如果香港去深圳只係幾十蚊,咁好多人都負擔到。事實上,正常日子,亦唔會咁多人坐咁長途嘅。

都係嫌貴,比較下日本新幹線吧,貴兩三倍或以上。

引用:
原帖由 x747x 於 2017-6-28 08:19 PM 發表

唔好意思,我初頭都唔係好肯定你想講乜,雖然第完你解釋後知道自己估中,但確比其他帖難明咗啲。

Anyway,我都想佢價錢平過坐飛機。但一來貴啲或者可以令啲最低文化嘅人卻步﹙坐你 ...
高鐵一般都要蝕錢. 資本開支太重. 日本新幹線真係得果一條賺. 因為早起好, 通漲變相減債.

所以大陸宜家死起爛起, 將來用通漲減債, 解決...

香港以前都係咁. 紅隧以前起好時都好貴架, 通漲完咪平返. 西隧起好後, 無通漲, 所以就...

引用:
原帖由 x747x 於 2017-6-28 08:19 PM 發表

Anyway,我都想佢價錢平過坐飛機。但一來貴啲或者可以令啲最低文化嘅人卻步﹙坐你 ...
蘿蔔頭既收入幾多?大陸工廠民工收入又幾多?用兩地黎比根本冇得比

1964 年日本東海道新幹線開通時, 日本人均 GDP 係 835 美元...

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 28/6/2017 21:09 發表

蘿蔔頭既收入幾多?大陸工廠民工收入又幾多?用兩地黎比根本冇得比
香港人去日本都覺得交通費勁貴喎,咁係咪返到香港,要讚吓港鐵平咁多,都咁「少」故障,服務又好,要比個 like 佢呢?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 28/6/2017 20:58 發表

高鐵一般都要蝕錢. 資本開支太重. 日本新幹線真係得果一條賺. 因為早起好, 通漲變相減債.

所以大陸宜家死起爛起, 將來用通漲減債, 解決...

香港以前都係咁. 紅隧以前起好時都好貴架, 通漲完咪平返. 西隧起 ...
謝謝,學到嘢!

引用:
原帖由 刺客禁言 於 28/6/2017 19:17 發表

乜你係大陸唔覺周街好多鳩流流唔知想做乜既人咩?返親去都見到,一係企定,一係踎,好多時都兩,三個人一齊,一睇就知多數唔係廣東人

香港唔會有
呢樣我都覺,成日覺得佢地點解咁得閒,會唔會係想偷嘢?

深圳多啲,北京同上海就少啲。

睇完一輪得出結論是有高鐵頭等艙服務,但要是綠皮卡的收費

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]