• 瀏覽: 13,234
  • 回覆: 128
引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-6-28 02:34 PM 發表

講真我睇完之後, 完全唔明你想表達乜野
你意思係, 而家既高鐵太貴, 大陸人搭唔起?
不如起返條肯尼亞咁既級數由香港去四川?
師兄,我都吾系幾明?宜家香港高鉄站,同如果起系宋王臺有乜分別?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2017-6-28 02:27 PM 發表
蒙內鐵路收費, 係貴過大陸相同距離既鐵路.
最貴應該是廣深喝血號

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-6-28 03:21 PM 發表

貴州到深圳高鐵都係4個幾鐘,湖北到深圳高鐵都係5個幾鐘,呢兩條高鐵一樣要過好多山......................而且四川到深圳高鐵係要12個鐘,唔係8個鐘,咪就係因為要兜去湖北再剷落湖南先到廣東囉................... ...
我去成都係深圳搭飛機,從香港計,坐地鐵火車轉深圳地鐵去機場,仲要係機場站轉巴士(羅湖城下面有巴士直達但怕塞車),坐飛機又要提早check in,無誤點都要係停機坪等起飛,到達又要係飛機埋位落客,有行李又要等,出機場坐成個鐘的士到市區。晨咁早起身差不多下午到。有高鐵如果10個鐘之內同價我選高鐵。

引用:
原帖由 wwjustin 於 2017-6-28 03:27 PM 發表

有2點
1)四川勞動力佔全國百分之幾??真係咁有影響力?
2) 中國政府一直想將工廠北移, 仲講落廣東打工?
四川省佔全國勞動力6%,咁你計下呢6%即係有幾多人就知有幾大影響囉

點解廣東不停提高最低工資你唔係咁都諗唔到下話?好似機械維修師傅咁,係深圳同東莞既廠大約6500蚊一個月,而成都係4500蚊左右,不過成都唔包食唔包住,而廣東就多數包食包住.....................目的咪就係為左吸納勞動力囉

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2017-6-28 03:36 PM 發表

都唔知起條高鐵做乜

窮人本身有低速火車坐 平靚正
正到由廣州搭去成都要搭42個鐘,真係幾咁正呀..........................你搭過咁長既車程未呢

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2017-6-28 03:36 PM 發表

都唔知起條高鐵做乜

窮人本身有低速火車坐 平靚正
我覺得高鐵係近呢幾十年大陸最偉大最有用最有建設性基建。

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-6-28 03:39 PM 發表

四川省佔全國勞動力6%,咁你計下呢6%即係有幾多人就知有幾大影響囉

點解廣東不停提高最低工資你唔係咁都諗唔到下話?好似機械維修師傅咁,係深圳同東莞既廠大約6500蚊一個月,而成都係4500蚊左右,不過成都唔包食唔 ...
唔明既好似係你, 6%勞動力有咩影響力, 加上係政府想趕走廣東既工廠呀, 點解要按你所講去整條又平又快既由四川去廣東呀?天才

引用:
原帖由 四大軍區 於 2017-6-28 03:27 PM 發表

師兄,我都吾系幾明?宜家香港高鉄站,同如果起系宋王臺有乜分別?
宋王臺公園塊地即係以前九龍城寨塊地,點解港英時代九龍城寨係三不管地方,因為割讓同租借條約寫到明果塊地係歸滿清管治而滿清亦可以係果到駐軍,但回歸後一直冇講明塊地係歸香港管治架播,所以用果塊地黎起高鐵總站而中共派人係高鐵站執法,係唔抵觸基本法中共司法人員唔可以係香港執法既條例,亦唔可能構成司法覆核既理由....................明白未?

引用:
原帖由 wwjustin 於 2017-6-28 03:43 PM 發表

唔明既好似係你, 6%勞動力有咩影響力, 加上係政府想趕走廣東既工廠呀, 點解要按你所講去整條又平又快既由四川去廣東呀?天才
你覺得6%既影響力唔多咪唔多囉,超級天才

都話成貴高鐵起緊. 唔通可以一日起完咩. 外國要起三四十年, 大陸由提出到通車不到十年, 算係咁.
成貴高鐵起好, 深圳到成都大約八九個鐘去得到.

至於慢車, 因為要行既有線, 而既有線當然唔會成都 > 貴陽 > 廣州咁起, 中間太多山, 幾十年前無經濟效益. 自然就要兜大圈.

成都去廣州, 都可以經高速公路. 二十到二十五個鐘上下啦.

好似樣

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2017-6-28 03:49 PM 發表
都話成貴高鐵起緊. 唔通可以一日起完咩. 外國要起三四十年, 大陸由提出到通車不到十年, 算係咁.
成貴高鐵起好, 深圳到成都大約八九個鐘去得到.

至於慢車, 因為要行既有線, 而既有線當然唔會成都 > 貴陽 > 廣州咁 ...
四川到廣東條高鐵線價錢偏貴呀..........................時速200公里都要800蚊,去西安既高鐵時速300-350公里都係888蚊

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-6-28 03:45 PM 發表

宋王臺公園塊地即係以前九龍城寨塊地,點解港英時代九龍城寨係三不管地方,因為割讓同租借條約寫到明果塊地係歸滿清管治而滿清亦可以係果到駐軍,但回歸後一直冇講明塊地係歸香港管治架播,所以用果塊地黎起高鐵總站 ...
謝謝,明白曬!

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-6-28 03:39 PM 發表

點解廣東不停提高最低工資你唔係咁都諗唔到下話?好似機械維修師傅咁,係深圳同東莞既廠大約6500蚊一個月,而成都係4500蚊左右,不過成都唔包食唔 ...
想請教因為閣下所講的理由而招致川工不南下有多少?又佔了所講6%的多少?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]