• 瀏覽: 29,695
  • 回覆: 291
  • 追帖: 3
+16
壽命長10年

引用:
原帖由 潘盧小閒 於 2017-6-28 10:04 PM 發表

我就係反駁話
高鐵會影響汔車銷售講法…
(有中國現實例子証明錯誤)
講唔通呀!

你唔明又插咀……
睇清楚先啦!我幾時講過高鐵會影響汽車銷售呀?汽車銷售係同經濟發展同步㗎!中國汽車銷量遲早要翻兩翻添。

我講緊美國軌道運輸落後嘅原因。美國二戰後唔發展軌道運輸,最初唔係因為無錢,好大程度係要保障國內汽車製造業。而家情況梗係唔同啦,美國車連美國人都唔用,要發展軌道運輸,已經落後歐洲同大陸,再加上政府無錢,更加唔使諗!

中國發展高鐵唔係想壓抑汽車銷量。中國人口係美國四倍多,即使美國人均有一架車, 中國只要每三個人中一個人有車,中國嘅汽車總量已經多過美國,加上中國工農業總產量比美國大,中國嘅公路運輸量都好大好大,所以要發展高鐵減輕公路運輸同航空客運嘅壓力。

引用:
原帖由 mcfadian 於 2017-6-28 11:13 PM 發表

睇清楚先啦!我幾時講過高鐵會影響汽車銷售呀?汽車銷售係同經濟發展同步㗎!中國汽車銷量遲早要翻兩翻添。

我講緊美國軌道運輸落後嘅原因。美國二戰後唔發展軌道運輸,最初唔係因為無錢,好大程度係要 ...
你咁講就啱啦!

你我觀點無衝突,
無嘢好拗…

引用:
原帖由 潘盧小閒 於 2017-6-28 11:26 PM 發表

你咁講就啱啦!

你我觀點無衝突,
無嘢好拗…
邊個得閒同你拗吖!不過你寫得十幾隻字,睇唔明你想表達乜嘢!

引用:
原帖由 罪惡維度 於 2017-6-28 12:16 AM 發表

廣深城際和諧號喺線路問題,如果企高速鐵路上,同樣嘅車跑300,廣深城際最多173。廣深城際和諧號就係普通鐵路上跑和諧號。
以前用x2000甚至時第一代喝血號時代可以去到200

現在所有車要停粵s三站+平湖(方便當地某位雙學士出行),誤點15分鐘已是「準時」試過成個鐘都有,我寧願坐巴士行s3好過

引用:
原帖由 ricebuket 於 2017-6-28 12:08 AM 發表

提升速度,舒適度同配套唔係進步?

英國巴士夠耐用啦,你唔叫九巴用返熱狗?

盲反壞腦廢
其實九巴熱狗如九大鬼是好東西

引用:
原帖由 出得黎行 於 2017-6-27 11:11 PM 發表
廣深河蟹號搖來搖去,其實係車問題還是路軌問題?

就算陸續換新車,如果係路軌問題,換完車都可能繼續搖
喝血號又慢又貴

引用:
原帖由 shutterwill 於 2017-6-28 11:08 AM 發表

唔實名D點防止炒黃牛飛呢 ?
部分城際線路如廣深應放寬

引用:
原帖由 小魔怪 於 2017-6-28 11:15 AM 發表

首要老慮未必係恐襲,而係黃牛黨炒貴哂啲飛,中國人多,車票需求強勁,唔用實名登記真係好難用正常價買到
但如廣深就顯得多此一舉

引用:
原帖由 mcfadian 於 2017-6-28 04:46 PM 發表

短途巴士有USB充電真係好醒,我見倫敦同三藩市啲巴士都冇。
澳門國產車都有

引用:
原帖由 好時年 於 2017-6-28 04:58 PM 發表

你噏既百年火車仲行得,嘥錢換新做乜?
這就是對電車的思維

引用:
原帖由 wincan459 於 2017-6-28 07:14 PM 發表

和諧號並未退出服務,十年以後達到設計壽命會逐漸退出。

高鐵速度過二百公里後耗能成二次方上升,如果復興號真能節能17%,和諧號提前退出也許更經濟,她可以改裝用於普通鐵路或者翻新後出口非洲。
或者出口去天竺

引用:
原帖由 三級警司 於 2017-6-28 11:51 PM 發表

但如廣深就顯得多此一舉
我喜歡實名登記呢個方式

中國好嘢

只會愈來愈強
不斷出口國外

黃色細蚊仔只能日盼夜盼中國車會出事

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]