• 瀏覽: 790,681
  • 回覆: 3,003
  • 追帖: 386
+97
引用:
原帖由 Moon1227 於 2017-11-19 12:56 發表

我知道毒品問題你有本事說服佢呀,就係因為你/周圍嘅人了解毒品嘅好壞處遠勝於泛民。

所謂上樑不正下樑歪。

其實今時今日,年輕一代乜都伸手同政 ...
可能是生育率少了,孩子矜貴了,普遍新一代給嬌縱慣了。

我那代一家人不止兩個小孩,父母從大陸來沒什麼學識,從小開始便要跟同輩競爭,開餐吃得慢便吃虧,父母照顧不了那麼多人,長兄長姐不幫忙的話,什麼都得自己來,要埋怨的話,父母早給埋怨千百萬次了

引用:
原帖由 lo6038 於 2017-11-19 12:20 發表

現在政治環境比佔中時好得多了,其實當年佔中,大學中的確有一股力量,大大的惡勢力迅速地形成了,看來早有部署,就連大學教棍也參與其中,情況是非常之不尋常不樂觀的,當時部份學生的確是攪事者或是主腦,但我也 ...
C兄有福了,孩子及相近的同輩沒被洗腦。

不過整體來說,我還是較看好國內的年青人,正如horse兄在2512樓所說,內地90後的新生代年青人思想很正面積極及有活力自信,個人層面已經優勝,再加上沒有像香港般的惡劣政治教育環境,香港只會淪為二三線城市。

年青一代的教育很重要,還是有請仔大女大經驗豐富的k兄探討拆解了。

引用:
原帖由 skymachine 於 2017-11-19 07:57 PM 發表
C兄有福了,孩子及相近的同輩沒被洗腦。

不過整體來說,我還是較看好國內的年青人,正如horse兄在2512樓所說,內地90後的新生代年青人思想很正面積極及有活力自信,個人層面已經優勝,再加上沒有像香港般的惡劣政治教育環境,香港只會淪為二三線城市。

香港唔會變二三線城市,因為共產黨係香港實行緊人口大挪移

引用:
原帖由 skymachine 於 2017-11-19 07:49 PM 發表

可能是生育率少了,孩子矜貴了,普遍新一代給嬌縱慣了。

我那代一家人不止兩個小孩,父母從大陸來沒什麼學識,從小開始便要跟同輩競爭,開餐吃得慢便吃虧,父母照顧不了那麼多人,長兄長姐不幫忙的話,什麼都得自 ...
我岩岩同個14歲嘅傾完計,發現某名校已經又俾多一位長毛派人仕入侵左。長毛派人士利用體育科進入校園做PE miss,今年成功爭取到去敎公民教育科。佢係公民教育課堂上不停宣揚長毛係英雄,佢自稱係長毛fans,不停洗學生腦,話拉布係幾有原因同幾有意義。。。好在我一早對呢位小朋友打左預防針,佢聽吾入耳之餘仲好討厭呢位miss公器私用。

道高一尺,魔高一丈。坐係度等政府做野,吾會救到你身邊嘅人。

引用:
原帖由 Moon1227 於 2017-11-19 11:15 PM 發表

我岩岩同個14歲嘅傾完計,發現某名校已經又俾多一位長毛派人仕入侵左。長毛派人士利用體育科進入校園做PE miss,今年成功爭取到去敎公民教育科。佢係公民教育課堂上不停宣揚長毛係英雄,佢自稱係長毛fans,不 ...

引用:
原帖由 風天小畜 於 2017-11-19 05:08 PM 發表

有些野不得不講,以我所觀察,一般所謂既黃C基本上不離兩類人

一係比較單純,愚癡,聽到一些民主自由等美好口號,加上毒果日唱夜唱,而誤以為自己真的係代表正義

另一,就好多係下流賤格人,尤其以出頭出角,擔任一 ...
c兄講漏了一類人,呢類人就係係舊中國時代既得利益者:被消算商家土豪地主,國民黨有權嘅從政從軍嘅後代。佢地自細已被祖輩灌輸對中共嘅仇視思想,因祖輩都係知識分子或有錢人,佢地多是接受較高等教育人士,好多係專業人士,現時法棍,教棍都係呢類人。佢地有好多係身體力行地做反中之事嘅黃絲死忠。時刻都妄想可以用香港做反共基地培養新一代做反共鬥士。

引用:
原帖由 Moon1227 於 2017-11-19 11:15 PM 發表

我岩岩同個14歲嘅傾完計,發現某名校已經又俾多一位長毛派人仕入侵左。長毛派人士利用體育科進入校園做PE miss,今年成功爭取到去敎公民教育科。佢係公民教育課堂上不停宣揚長毛係英雄,佢自稱係長毛fans,不 ...
好奇一問, 某名校管理層既取向及行動又如何?

物以類聚
如果有同事由早到晚都係玩長毛式政治
校方管理上會好麻煩...

引用:
原帖由 G36 於 2017-11-20 10:11 AM 發表

物以類聚
因為要保護小朋友,所以我叫佢忍辱負重,不露聲色。而我亦暫時不能延身向校長投訴。不過以我了解,校長亦只能“尊重”每位老師嘅意向。

好佬怕爛佬,爛老怕潑婦。好多名校校長、老師對泛民主派果種潑婦式行為都退避三尺,吾想有正面沖突。

正宗敎育者有正宗嘅修養,但可惜面對賤人,要贏賤人只有一個方法,就係比賤人更賤。但作為一個有墨水有內涵嘅正直老師,叫佢如何耍賤呢?

永遠嘅法則,要建立一個繁華成市需要百年基業,但要摧毀佢只需一夕之間就可以。要搞破壞太容易嘞!

引用:
原帖由 Moon1227 於 2017-11-20 10:39 AM 發表

因為要保護小朋友,所以我叫佢忍辱負重,不露聲色。而我亦暫時不能延身向校長投訴。不過以我了解,校長亦只能“尊重”每位老師嘅意向。

好佬怕爛佬,爛老怕潑婦。好多名校校長、老師對泛民主派果種潑婦式行為都 ...
我明白, 本身做admin
只是奇怪如校方有做reference check
該教師能否入職都成疑問.
anyway已經離題了, 謝告知

p.s. 有些離題, 我認為現代文人及官員知識充份
但血性不足, 在此事中校方明見不義之舉("蠢"風化雨)
其實可以補一個月加句人手過剩送行了事, 只是君子要面子更愛銀紙
DSE, 大學無考社會陰暗面, 學生有無獨立思考真係who cares.

引用:
原帖由 G36 於 2017-11-20 10:11 AM 發表

物以類聚
自由派黃 C 有個特式,人少聲大,控制媒體。其實就反影佢地後面金主有財力,所以大部分媒體俾佢地買起。
佢地亦會買起好多美金五毛,用網發動人身攻擊;又會招攬一班無業遊氓,進行人身圍攻;所以近年,好多中上層管理人都多一事不如少一事,有些人岀一聲就會搞到家人好煩,所以佢地都唔係幾敢管。
宜 d 野,阿爺唔徹底搞,短期係無法的。

引用:
原帖由 G36 於 2017-11-20 11:17 AM 發表

我明白, 本身做admin
只是奇怪如校方有做reference check
該教師能否入職都成疑問.
anyway已經離題了, 謝告知

p.s. 有些離題, 我認為現代文人及官員知識充份
但血性不足, 在此事中校方明見不義之舉("蠢"風 ...
承認有部份教育者愛面子又愛銀紙。

但敎育界同我哋商場打滾嘅人好吾同。商場上,理念吾岩賠錢layoff就OK。但對於大部份單純嘅教育者,咁嘅做法已經係非君子之為。

引用:
原帖由 kallan 於 2017-11-18 05:32 PM 發表
解讀—津巴布韋政變
這個新聞一開始時,西方媒體一直炒大這個政變新聞,其言論是傾向中國失去主導這個國家的解讀,而在同一時間,美國國務卿蒂勒森亦十分積極在菲盟裡作出反應,但隨著津國的局面平穩,就轉口風說聲 ...
請問K兄津巴的局勢會否影響到中國的一帶一路及在非洲的政治經濟部處,而美國在非洲津巴事件上為何咁積極,內裡可以關係及戰略目標呢?

引用:
原帖由 horse2014 於 2017-11-20 11:33 AM 發表

自由派黃 C 有個特式,人少聲大,控制媒體。其實就反影佢地後面金主有財力,所以大部分媒體俾佢地買起。
佢地亦會買起好多美金五毛,用網發動人身攻擊;又會招攬一班無業遊氓,進行 ...
其實我係明白此道理,所以都幾尊重何君堯,肯放下身段同班黃c肉博。無奈在傳媒,法律界中無數量優勢...

引用:
原帖由 neverdear 於 2017-11-17 07:48 PM 發表

閣下指水電站那單?
這好像是兩日前的事了。
個人覺得問題不大,中資項目衰收尾不是新鮮事。 特別在一些敏感地區及政局較亂的地區。
中國本身都知係高風險,而且圍堵中國不是今天才有的事。

反而津巴布韋件事的 ...
我嘅看法係....1) 巴鐵看來會變成燒紅了的鐵. 短期目標可能打擊瓜達耳港, 從而影響非洲的發展.  不過, 我相信自從上次總理突然換人之後, 中國已經有了準備.

2) 津巴布韋事件方面, 總統突然彈弓手, 有點耐人尋味. 但鄧公一早已經說過, 這位總統會出事, 我想, 中國應該已作出調整. 其實軍方是那一方面的人, 現在還未知. 不知有無其他CHING, 可以提供多啲資料.

引用:
原帖由 horse2014 於 2017-11-20 11:33 AM 發表

佢地亦會買起好多美金五毛,用網發動人身攻擊;又會招攬一班無業遊氓,進行 ...
睇到果件粗口女教師到依家仲可以死霸教席 就明個問題有幾大獲了

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]