• 瀏覽: 4,224
  • 回覆: 39
+2
引用:
原帖由 paoon 於 2017-6-28 10:48 AM 發表

"不只限于漢族",絕對係荒謬,漢奸的主體係漢,只有漢族漢人才可被稱漢奸,你唔可以叫一個大和族日本人或一個白種美國人為漢奸。
選擇性失明? 咪寫明中華民族囉
古時中國就係漢族,但現代就係多民族既國家,所以詞語意義都會跟住轉變。唔好咁偏執硬要「復古」,要與時並進呀~

另外,倭寇當然唔會係漢奸,例如扮中國人既李香蘭,戰後就被揭發係倭寇扮中國人演戲宣傳親倭,結果都放返去倭國,冇定佢漢奸罪。

引用:
原帖由 starr 於 2017-6-28 10:51 AM 發表

選擇性失明? 咪寫明中華民族囉

古時中國就係漢族,但現代就係多民族既國家,所以詞語意義都會跟住轉變。
"泛指"中華民族,絕對係為政治須要歪曲詞義,漢奸就係漢奸,其他非漢族的你話佢係漢奸,真係不知所謂。

引用:
原帖由 tak97 於 2017-6-28 09:50 AM 發表
小弟首先拋磚,史上有名的漢奸首推曹操父子,史家稱其為漢賊,操和呸更成為罵人的詞語。
漢賊不兩立就聽過。

引用:
原帖由 paoon 於 2017-6-28 10:48 AM 發表

"不只限于漢族",絕對係荒謬,漢奸的主體係漢,只有漢族漢人才可被稱漢奸,你唔可以叫一個大和族日本人或一個白種美國人為漢奸。
漢奸之"漢", 只是廣義, 指當時中國版圖內中華民族, 而不是狹義地指漢族

中華大地經歷朝代更替, 北,西, 南方民族與中原人民經歷成千百年既融入及通婚, 在血統上, 已界定唔到什麼叫漢族, 事實上, 稍為讀過歷史, 都知很多外族曾入主中原, 最後完全融入中革大地之中.....你同我, 都唔敢保證歷代祖先, 沒有外族人

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-6-28 11:02 AM 發表

漢奸之"漢", 只是廣義, 指當時中國版圖內中華民族, 而不是狹義地指漢族

中華大地經歷朝代更替, 北,西, 南方民族與中原人民經歷成千百年既融入及通婚, 在血統上, 已界定唔到什麼叫漢族, 事實上, 稍為讀過歷史, 都 ...
NO,雖然經融入及通婚,而家的漢族絕大部份為雜種,但係仲係可以分開漢族同其他種族。

中華人民共和國身分證上就明確分清你係咩族。

引用:
原帖由 paoon 於 2017-6-28 10:57 AM 發表
"泛指"中華民族,絕對係為政治須要歪曲詞義,漢奸就係漢奸,其他非漢族的你話佢係漢奸,真係不知所謂。
你鍾意復古就繼續啦,懶得理你   

引用:
原帖由 Classico 於 2017-6-28 10:30 AM 發表
漢奸是對漢族人作出出賣,因此,放棄雅言,講以滿清口音為主調嘅蝗語絕對係漢奸。
無知漢奸,雅言係古代讀書人溝通語言,五湖四海讀書人各有不同口音但可以溝通因為同讀一套四書五經。

雅言其實就係文言文用口語講出,唔同於市井人口語白話。

引用:
原帖由 paoon 於 2017-6-28 11:06 AM 發表

NO,雖然經融入及通婚,而家的漢族絕大部份為雜種,但係仲係可以分開漢族同其他種族。

中華人民共和國身分證上就明確分清你係咩族。
我咪講左, 從血統上, 已不能界定什麼是漢族

只能廣義地指, 生活在當代中國版圖上既中華民族囉
咁我問你, 一個揸住中華人民共和國身分證既滿族人, 如果出賣及背叛中國, 咁佢是否漢奸?
引用:
你唔可以叫一個大和族日本人或一個白種美國人為漢奸
完全9唔搭8, 日本及美國, 是在當代中國的版圖上嗎?

引用:
原帖由 paoon 於 2017-6-28 10:57 AM 發表

冇錯丫,中華民族係近百年前新創名詞,目的要維繫漢族及其他少數民族關係,維持國家統一,如果你要堅持皇漢主義,實際將其他少數民族割裂出去,你就真正係漢奸。

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-6-28 11:17 AM 發表

我咪講左, 從血統上, 已不能界定什麼是漢族

只能廣義地指, 生活在當代中國版圖上既中華民族囉
咁我問你, 一個揸住中華人民共和國身分證既滿族人, 如果出賣及背叛中國, 咁佢是否漢奸?
答案肯定係NO

好似愛新覺羅溥儀,就從來冇承認過自己係漢奸,雖然佢多次承認過對中國唔住。

引用:
原帖由 paoon 於 2017-6-28 11:21 AM 發表

答案肯定係NO

好似愛新覺羅溥儀,就從來冇承認過自己係漢奸,雖然佢多次承認過對中國唔住。
又來9搭8,

你自己用"中華人民共和國身分證"做例子, 回答就去講愛新覺羅溥儀?
愛新覺羅溥儀 幾時攞過中華人民共和國身分證?

仲有, 是否漢奸, 是由世人對佢做既事既評價, 唔係佢自己評價自己, 自己唔承認就等於唔係呀? 咁強姦犯都可以話自己唔係壞人, 而係提供性滿足比女人既好人, 得唔得?

你寫得出"中華人民共和國身分證", 即係以中國1949年立國之後既環境去評論
1949之後, 一個攞住"中華人民共和國身分證"既非漢族人(可以係中國五十幾個民族中任何一個), 做出賣國家之事, 是否叫漢奸?

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-6-28 11:35 AM 發表

又來9搭8,

你自己用"中華人民共和國身分證"做例子, 回答就去講愛新覺羅溥儀?
愛新覺羅溥儀 幾時攞過中華人民共和國身分證?

仲有, 是否漢奸, 是由世人對佢做既事既評價, 唔係佢自己評價自己,

你寫得出" ...
愛新覺羅溥儀攞過中華人民共和國身分證,研究下歷史先,唔該。

漢奸, 華奸, 大東亞共榮奸, 大中共主奴奸, 地球奸...

引用:
原帖由 paoon 於 2017-6-28 11:36 AM 發表

愛新覺羅溥儀攞過中華人民共和國身分證,研究下歷史先,唔該。
你時空交錯都好勁喎, 原來溥儀攞左中華人民共和國身分證, 才去做滿州國皇帝?,

我忽略左溥儀後來在返中國生活, 係我錯, 但你用呢樣野轉移視線係冇用
你寫得出"中華人民共和國身分證", 即係以中國1949年立國之後既環境去評論
1949之後, 一個攞住"中華人民共和國身分證"既非漢族人(可以係中國五十幾個民族中任何一個), 做出賣國家之事, 是否叫漢奸?

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-6-28 11:45 AM 發表

你時空交錯都好勁喎, 原來溥儀攞左中華人民共和國身分證, 才去做滿州國皇帝?,

我忽略左溥儀後來在返中國生活, 係我錯, 但你用呢樣野轉移視線係冇用
你寫得出"中華人民共和國身分證", 即係以中國1949年立國之後 ...
NO, 唔係漢奸。

係中國先咁特別,為政治須要曲解詞語,係外國,好似Sean Connery,就從來沒有英國人形容過佢係英奸。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]