• 瀏覽: 4,698
  • 回覆: 51
+3
引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-6-27 10:20 PM 發表

幾十萬咋!又唔係幾千萬,你都要借,那你還去什麼旅行呀!
海外Credit card簽帳又咪係支帳左先,咁咪唔洗去旅行?當你咭連現金戶口,唔需要take charge?用邊個方法付款,自己覺得方便就得,冇話邊種優越過邊種,每種有缺點亦又長處,有多個選擇好過冇選擇。

不思進取,仲活在二十幾年前的世界😂😂😂😂中國玩緊一帶一路,香港已嚴重倒退二十年。樓主仲玩緊打咀炮。。吾阻你網上自J.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2017-6-28 12:40 AM 發表
信用卡要等wor.
paywave 都唔夠手機快.
仲有信用卡比人偷左即碌你十萬, 你唔通當交手續費.
手機支付可以用指模, 安全過信用卡好多.

如果信用卡真係咁得, 鬼有apple pay 咩. 咪傻啦. 你估淨係得大陸有呢D 技術.
咪由佢留戀吓廿年前上個世紀啲舊野…我地跟著時代走。

臨時提高credit, 上次問銀行要4個工作天申請, 仲未必批, 就算即刻入番CASH都要第二日先RELEASE 番個CREDIT
引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-6-27 10:11 PM 發表

甚麼叫臨時提高credit也不知,還學人講碌爆咭,你是不是想用笑話來殺人?

引用:
原帖由 eta2892a2 於 2017-6-27 08:46 PM 發表
當年還係學生,因為呢個廣告,又有份暑期工收入,就申請咗張。但事實係好多舖頭唔收呢張卡,因為卡公司收商舖太高 charges
要收年費的卡傻的嗎? 呢個年頭回贈唔夠多都即CUT卡啦

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-6-27 10:17 PM 發表

我當你credit 咭內無連接現金戶口,但credit card 計日息,除非你去足一年,否則,一、兩星期就可以回港入錢入credit card,會計幾多息?你不是連幾百元也省呀???

那就不要去旅行遊埠,同條女去長洲算啦! ...
收46%息, 就算碌10000利息都好甘

引用:
原帖由 eta2892a2 於 2017-6-27 08:46 PM 發表
當年還係學生,因為呢個廣告,又有份暑期工收入,就申請咗張。但事實係好多舖頭唔收呢張卡,因為卡公司收商舖太高 charges
樓主正懵撚

廣告都信

俾美帝瘋狂剝削

仲以為自己有“身份象徵”“高人一等”

引用:
原帖由 cylchris 於 2017-6-27 10:48 PM 發表

海外Credit card簽帳又咪係支帳左先,咁咪唔洗去旅行?當你咭連現金戶口,唔需要take charge?用邊個方法付款,自己覺得方便就得,冇話邊種優越過邊種,每種有缺點亦又長處,有多個選擇好過冇選擇。
失行理時,你還左度右度,想省幾百元手續費,你去什麼旅行?
十足某類人去機場,不捨得全程坐的士,竟然坐巴士入東涌,才坐的士。

引用:
原帖由 e5432whm 於 2017-6-28 10:52 AM 發表
收46%息, 就算碌10000利息都好甘
46%息,笑到我肚痛,你真的無資格申請credit card!

我申請果張係當時新出 credit card 而唔係 charge card,客戶唔需要俾年費,不過用左一年左右就 cut 左喇。
引用:
原帖由 e5432whm 於 2017-6-28 10:51 AM 發表
要收年費的卡傻的嗎? 呢個年頭回贈唔夠多都即CUT卡啦

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-6-28 11:52 AM 發表

失行理時,你還左度右度,想省幾百元手續費,你去什麼旅行?
十足某類人去機場,不捨得全程坐的士,竟然坐巴士入東涌,才坐的士。
勁!講古講到又搭巴士又的士又失行李,繼續吹....

SORRY我永遠FULL PAID唔會俾銀行罰我息, 46%係聽新聞講, 咁你唔係俾46%咁俾緊幾多%息?
引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-6-28 11:56 AM 發表

46%息,笑到我肚痛,你真的無資格申請credit card!

相信網友都應知樓主想表達什麼,那不重要,每個人都可以有自己的看法。樓主提到的信用卡如何好用及陳述的實施大法,我亦不反對。
我覺得大部份內地客都知支付寶、微信支付等在香港並不流行,過往都是用銀X卡或現金,近期少數不知情者鬧了笑話,無需要將其放大。講到底,大陸流動支付確有其方便好用之處。港人使用信用卡模式消費都是八九十年代才開始,其中樓主提及的宣傳口號亦是表表者,幾十年過了,信用卡消費模式帶來方便,同時亦帶來的消費陷阱,信用氾濫。有道的使用信用卡是好事,難道直接支付例如EPS、銀X(用卡執行)、支付竇及微信支付(流動支付模式)就是壞事?

引用:
原帖由 Max_lee 於 2017-6-28 09:45 AM 發表

咪由佢留戀吓廿年前上個世紀啲舊野…我地跟著時代走。
人家廿年前已做到的事,今天大陸才有,居然以為自己好先進!

引用:
原帖由 e5432whm 於 2017-6-28 10:48 AM 發表
臨時提高credit, 上次問銀行要4個工作天申請, 仲未必批, 就算即刻入番CASH都要第二日先RELEASE 番個CREDIT
這個是你個人的問題,我打一個電話,確認身份,credit 加大一倍,二小時內生效!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]