• 瀏覽: 33,814
  • 回覆: 195
  • 追帖: 3
+2
北京昌平新東方外語學校高中2年級的16歲班花去年被17歲的男同學在教室性侵殺害。審判之時,男同學辯稱,是女方主動要求發生性關係,並在做完後反悔,想向老師告狀,他不願事情公開才會下殺手。法院6月26日宣判,判處男同學無期徒刑,但女學生的母親認為判得不夠重,希望兇手被處死。(班花,性侵,高中)

雖然判無期徒刑有D似便宜咗呢個兇手, 但一個17歲的人要在大陸監獄坐最少幾十年會比死更慘, 死只係一個短時間的痛苦 ...

新聞來源連結:
http://www.ettoday.net/news/20170627/954143.htm

應該全世界 都唔會有 正常 國家 對17歲嘅少年執行死刑

引用:
原帖由 jetflyer 於 2017-6-27 04:00 PM 發表
應該全世界 都唔會有 正常 國家 對17歲嘅少年執行死刑
美國死刑最低的限制就係17歲

殺人者……死!

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2017-6-27 04:02 PM 發表

美國死刑最低的限制就係17歲
美國還算是 正常國家嗎

引用:
原帖由 jetflyer 於 2017-6-27 04:13 PM 發表

美國還算是 正常國家嗎
無錯唔係正常國家, 以高尚香港人來睇美國係民主天堂唔係國家來

只要唔使打靶,要在中國監獄出番社會有大把辦法,苦主阿媽好明白呢點

引用:
原帖由 stman919 於 2017-6-27 04:29 PM 發表
只要唔使打靶,要在中國監獄出番社會有大把辦法,苦主阿媽好明白呢點
亦唔係你想像得咁簡單, 內地的群眾壓力亦有好大影響力

引用:
原帖由 stman919 於 2017-6-27 04:29 PM 發表
唉⋯⋯係你就早講啦!
咁樣流曉波就唔使坐到末期肝癌先出到嚟啦

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2017-6-27 04:33 PM 發表

亦唔係你想像得咁簡單, 內地的群眾壓力亦有好大影響力
咪一樣睇下犯人果邊有幾大影響力囉

引用:
原帖由 stman919 於 2017-6-27 04:36 PM 發表

咪一樣睇下犯人果邊有幾大影響力囉
若果個犯人背後影響力大可能更容易引起注意, 一樣唔容易隨便放生, 反而在香港年青終身犯就容易放生得多 ...

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2017-6-27 04:34 PM 發表

唉⋯⋯係你就早講啦!
咁樣流曉波就唔使坐到末期肝癌先出到嚟啦
你係咪講攞和平獎果位呀,亞爺話比佢出嚟無面喎。不過好大進步了,文字獄唔使死係監獄

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]