• 瀏覽: 3,267
  • 回覆: 15
從經濟持續發展角度,近排成日講香港創新非常落後,大陸電子支付電子錢包連農民都在用。其實大陸何止電子支付電子錢包……任何創新的領域都超過香港,香港邊有得玩……
冇得追架啦,深圳一定爬香港頭的,香港人話大陸受制度束縛,又禁網又呢D果D,但香港又何嘗不是受制度束縛?香港太成熟啦,既得利益者已經形成,創新根本搞唔起,最簡單互聯網金融?電子貨幣?問過班大孖沙金融佬未呀,個個用電子貨幣電子錢包,銀行少幾撚多收入?香港的遊戲規則是資本家話事的,政府想改變都沒辦法,也沒牙力去改變。早排順豐和馬雲各不相讓,然後國家郵政總局就一句,雙方立即放低刀,如果係資本主義社會,二個企業爭執,關你政府撚事呀。今日葉劉仲系度講大陸創新一日千里,香港創新如第三世界國家一樣,計我話連第三世界國家都不如,睇下印度,夠落後夠窮了,人地軟件做得好好,以前話大陸的金融俾政府玩曬,但而家風刺既係騰訊和支付寶都唔係阿爺既企業哦……算啦,香港冇可能追到架啦,創新本身就係一個試錯和顛覆傳統的過程,係要係安全和創新中取個平衡,然後進步。顛覆傳統肯定會有損原有既得利益者的事發生,例如馬雲搞電商,商場生意就下降,香港搞下uber,差佬就拉唔切人啦,創新幾乎要或多或少犧牲原有既得利益者的既得利益,如uber的專車會影響持有的士小巴牌的人,社會進步一定有咁樣的事發生,也不能給資本家世襲既得利益優勢,社會才會公平,貧富差距才能縮窄。政府咁都驚死,創咩新,繼續抄樓抄股咪得囉。大陸的創新求其講幾樣,無人機,共享產業……大陸就做得到啦,香港?等下有人電子錢包唔見左二毫子,議員就排隊係立法會屌政府啦,搞條撚咩,香港搞唔起的,係創新呢方面,香港行一步,大陸都行左1000步啦,制度問題,遊戲規則問題,香港注定不可能係創新有作為的,葉劉,你返屋企早D休息啦,唔好浪費心血啦,資本主義的制度缺點和遊戲規則的結構性問題,你改變唔到的。另外,深圳比香港輸只係一D司法獨立言論之類,但深圳係呢方面唔係企係到的,係循序漸進地進步,所謂窮鄉僻壤出叼民,經濟決定公民綜合素質。香港亦都經歷過,1972年之前的香港,政府貪污腐敗,屋企火燭消防救火要收錢,四大探長,呂樂,顏雄,藍剛,韓森幾乎掌控香港社會秩序,港督和一哥都忌他們三分,果時香港大把冤案,香港咪一樣咁過來。而家深圳的創新一日千里,華為的手機,vivo的手機唔係只係賣係大陸的,人地已經係歐洲大賣,apple都要同華為互換專利,呢D唔係進步?總之,香港走到今日,係無可能改變到的,走下坡係必然,所以我相信2047年後香港只係深圳下轄一個區而已,就像今日的福田,南山,鹽,寶安一樣。

深圳市第一時間跑出來反對就真

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2017-6-27 03:52 PM 發表
因為粵B車牌用盡了

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2017-6-27 03:52 PM 發表
粵港澳大灣區

引用:
原帖由 三級警司 於 2017-6-27 16:03 發表

因為粵B車牌用盡了
不怕,到時已經有深A,深B

引用:
原帖由 cortet 於 2017-6-27 16:04 發表

粵港澳大灣區
但講到合併,當然不肯,為何要養多幾百萬睇不起自己的人,要做梗係爭取升格做直轄市,同香港平起平坐

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2017-6-27 04:10 PM 發表

不怕,到時已經有深A,深B
深A南山 深B福田 深C香港……

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2017-6-27 04:12 PM 發表

但講到合併,當然不肯,為何要養多幾百萬睇不起自己的人,要做梗係爭取升格做直轄市,同香港平起平坐
我講係2047年後,深圳成直轄市,一定會和隔離市合併,因為深圳只有1900幾平方公里,面積太細,2047年前和香港合併係不可能的,因為一國兩制。

引用:
原帖由 leechilam 於 2017-6-27 16:17 發表

我講係2047年後,深圳成直轄市,一定會和隔離市合併,因為深圳只有1900幾平方公里,面積太細,2047年前和香港合併係不可能的,因為一國兩制。
深圳仲有惠州,東莞可以選擇,中央政府劃條界就可以

到時應該仲有香港特別行政區,但作用就變成將不良份子封印在特區內,免得他們污染其他省市

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2017-6-27 04:21 PM 發表

深圳仲有惠州,東莞可以選擇,中央政府劃條界就可以

到時應該仲有香港特別行政區,但作用就變成將不良份子封印在特區內,免得他們污染其他省市
應該粵A食粵S;粵B食粵L

引用:
原帖由 三級警司 於 2017-6-27 16:58 發表

又可能恢復用穗,粵A遷至珠海

引用:
原帖由 三級警司 於 2017-6-27 04:58 PM 發表

粵A已經要食粵E粵X粵Y啦,粵B食粵S粵L,2047年後食埋香港的AM牌,粵C食粵T粵J啦。然後大灣區就得番粵A粵B粵C了

引用:
原帖由 leechilam 於 2017-6-27 05:27 PM 發表

粵A已經要食粵E粵X粵Y啦,粵B食粵S粵L,2047年後食埋香港的AM牌,粵C食粵T粵J啦。然後大灣區就得番粵A粵B粵C了
咁粵H呢?

粵A+粵R

粵B+粵L+粵S

粵C+粵J+粵T+粵Z澳

粵E(已含粵X, 粵Y)+粵H

粵A和粵E太大,不應歸入同一城市

粵Z港就蒜狗掃把啦!

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2017-6-27 05:01 PM 發表

又可能恢復用穗,粵A遷至珠海
如果粵A是直轄市,廣東省省會很可能到粵E,因為粵B和粵C地位特殊,粵D太落後(但比高雄強)

香港太多制爪,好多都話過唔到法例,攪到乜都做唔到。

其實好多法例根本就係保護既得利益者的,係上層個班人算死草諗出來保護自己的,香港係資本主義社會,商界係有絕對的影響力左右政府決策(雖然表面上好似係公平),所以如果真係想係創新呢方面發展,一係翻大陸,一係去美國矽谷,唔係我批死,香港現在的經濟結構和生態冇可能搞得起創新的,除非香港發生嚴重的經濟金融危機,整個社會大洗牌,上層損失慘重,咁樣政府先有機會重建經濟發展的生態,否則既得利益者(商界富豪)牢牢掌握住各方面資源,要改變要把餅重新再分實在太難。加上政府又係小政府,商界要玩死政府太容易了。。。資本主義的缺點在香港完全表現無遺。

主題標籤 #立法會
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]