• 瀏覽: 3,528
  • 回覆: 16
乜都以年青人果方面去諗,又話要幫佢地,唔止香港,全世界都係咁...

藍絲廢老拎住D物業,
        霸住D位無付出同世界脫節,
        的確幫唔落..

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2017-6-26 11:03 AM 發表
乜都以年青人果方面去諗,又話要幫佢地,唔止香港,全世界都係咁...

弱勢社群都係要人幫嘅, 即使唔需要, 怨天尤人就會有回應了...
努力成家立業的人係會被人妒忌嘅, 想安享晚都會俾人吠...

因為年青人越黎越廢掛

其實機械年代前全世界都偏重青年人 , 因為物品生產力 , 補給能力 , 復元能力 , 軍隊性能 , 社會人口繁殖能力 都依重年青人 ,

但現在有科技 , 機械和人工智能 , 把年青人的優勢都打消了才有現在的結果

頭先林鄭致辭,又話俾年青人議政論政機會

咁中年人呢?四十歲既人呢?不如咁啦香港,來一個清洗大行動,將四十歲或以上既人,安樂死L晒佢啦,橫店呢個年齡既人士都唔可以貢獻香港,唔死都無L用啦,係咪?

呢班人死L晒,就會有好多房屋空出來,咪俾到年青人置業囉!一舉幾得!

因為幫佢地真係好緊要⋯

引用:
原帖由 Max_lee 於 2017-7-1 11:27 AM 發表
因為幫佢地真係好緊要⋯
咁其他人唔使幫?你估個個四十歲都事業有成?有D際遇唔好咁點?由得呢D人自生自滅?

又年輕人?
https://hk.mobi.yahoo.com/home/林鄭擬推首置-售價與市價脫鈎-225034051.html
點解上車盤都話要俾年輕人希望?四十歲人唔可以有希望?我dllm香港特區政府!

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2017-7-4 11:31 AM 發表
又年輕人?
https://hk.mobi.yahoo.com/home/林鄭擬推首置-售價與市價脫鈎-225034051.html
點解上車盤都話要俾年輕人希望?四十歲人唔可以有希望?我dllm香港特區政府!
當樓價平到個個一畢業都買得起既時候,又估下嘈怨巴閉既佢地會唔會比錢買丫拿

side夠氣.......
以廢青思維,
佢地到時會覺得,人人都買到既野根本無價值,不能突顯自己成功既野買黎多餘.......

貴既買唔起亦唔會諗點去買.......平既就無價值驚死買左蝕.......
想要成功卻不要兢爭,食屎就有佢地份.......

引用:
原帖由 chan0318 於 2017-7-4 11:32 PM 發表

當樓價平到個個一畢業都買得起既時候,又估下嘈怨巴閉既佢地會唔會比錢買丫拿

以廢青思維,
佢地到時會覺得,人人都買到既野根本無價值,不能突顯自己成功既野買黎多餘.... ...
如果真係有個地方我買得起,但不會升值,我都買呀,我只想有個地方俾我長住...

而家連j2都有個節目,後生仔傾下偈,點解唔整個中年人傾下偈?我地中年人都有好多野想講架!

點解聽日放榜,今日班高官同特首都去學校同同學傾偈?我以前乜都無呀!

放榜之前無,放榜日返去拿成績,之後唔夠分原校上中六就去搵學校,全部自己做晒

而家D細佬你咁照顧佢有乜用?咪繼續反你囉,佢地都唔會感恩既!

引用:
原帖由 chan0318 於 2017-7-4 11:32 PM 發表

以廢青思維,
佢地到時會覺得,人人都買到既野根本無價值,不能突顯自己成功既野買黎多餘.... ...
不錯...
在房樓不值錢的社會, 年青人終日只會想著流天涯, 或跑去高速發展的社會去謀生...
怎會像香港年青人那麼混帳, 要個高速發展的社會去遷就他們的廢青思維

而家政府又推出乜野共享工作空間,又話請年青人加入政府,乜都俾L哂後生仔,中年人呢?唔L使理?自生自滅?

我可唔可以去告政府年齡歧視?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]