• 瀏覽: 2,952
  • 回覆: 19
+2
當然係佢公司派佢去北京,但都要佢願意先得架,冇 extra living allowance、來回機票回國探親、什至子女到北京讀國際學校費用。

當年英國人黎香港工作都一樣,如果平薪,佢地根本唔會過黎。

我成班朋友(香港人)廿年前去東南亞長駐做電訊,十年前去 Dubai 去澳門做工程,公司冇 double pay 真係彩你都傻。

可能只係你工作為興趣啦!
引用:
原帖由 ss13297148ss 於 2017-6-27 07:17 AM 發表

五毛啊!人哋係佢公司派到佢係北京,醒D啦!

大陸收入比你講到好似人均超英超美咁!真服咗你咁厚顏無恥講得出!

大陸偷渡客點解仲有?大陸係你口中人工咁高

西班牙 ...

以偏概全,專門挑不好D來講,難道擁有者十幾億人口的泱泱大國,都沒有可取之處?聽一個外國人D話來貶低自己D祖國,這可不是明智D表現。

引用:
原帖由 ss13297148ss 於 2017-6-27 07:07 AM 發表
  早起,買兩根地溝油油條,切個蘇丹紅的咸雞蛋,沖杯三聚氰氨奶,吃完飯穿上用甲醛膠做的皮鞋,開着用着錦湖輪胎的招回車去上班。中午,瘦肉精豬肉炒農藥韭菜,來幾個用雙氧水泡過的雞爪,再來一份人造雞蛋鹵注膠牛肉,加一碗石蠟翻新陳米飯,泡壺香精茶葉。下班,買條避孕藥魚,尿素豆芽,膨大西紅柿,石膏豆腐,回到豆腐渣工程天價房,開瓶甲醇勾兌的酒,吃個增白劑加吊白塊和硫磺饅頭。飯后抽根高汞煙
你真係信呀.

咁我都信係有既,
但有幾多呢.
某年某日在某條村搵到兩根地溝油油條,
就無限放大,無限渲染,無限上綱地講成全中國的油條都是地溝油做的囉.

黃屍西毛用下腦啦.
唔好見到中國負面野就自HIGH啦.
如果屬實,
中國人又點會越來越長命呀.

引用:
原帖由 ss13297148ss 於 2017-6-27 07:07 AM 發表

五毛你狡辯得幾多呀?大陸咁多問題!

早起,買兩根地溝油油條,切個蘇丹紅的咸雞蛋,沖杯三聚氰氨奶,吃完飯穿上用甲 ...
你所講係唔係中華民國
你所講問題佢全部都有
比大陸更差

引用:

五毛你狡辯得幾多呀?大陸咁多問題!

早起,買兩根地溝油油條,切個蘇丹紅的咸雞蛋,沖杯三聚氰氨奶,吃完飯穿上用甲 ...
睇怕係你自己孤陋寡聞, 又少睇外國資訊姐

中國冇錯唔係盡善盡美, 好多野要改進. 但你講到個尐衰野係中國特有, 咁你就真係無知.

外國冇食物做假 ?

歐洲、美國冇試過甲醇假酒飲死人? 你未聽過澳洲合成牛扒 ? 日本大百貨公司以平價牛肉冒充神戶牛柳 ? 福島核污染食物運去第二個縣洗底再出口 ? GM 食品含蠍子基因 ? 令你食到唔停得口既外國薯片, 其實因為有樣係大陸叫「一滴香」既野 ? 拎黎做香腸、漢堡包既 pink slime, 包含豬牛既淋巴腺、神經線, 最多病毒積累, 再加你都嗡唔出既染色素,你都唔知食左幾多 ? 好多所謂果汁, 唔係染料+香精 ? 俾墨西哥非法勞工屙屎污染既西生菜、士多卑利, 令大批美國人肝炎/阿米巴/沙門士/大腸桿菌感染 ? 老尾 Shale oil Fracking, 污染地下水源搞到附近居民水喉噴出天然氣同化學物, 點得著火 , 聽過冇 ?

仲有, 自古以來造豆腐真係要加少量鹽滷或石膏, 尐豆漿先會凝固成豆腐既, 唔係咩怪招.
高級外國名店既花果味紅茶葉, 唔係加香精又係乜, 唔通真係落咁多玫瑰花瓣, 食懵你咯 ! ? 鬼佬做既, 架仔做既, 你叫高級搶住食. 大陸既就鬧 .

鬧係應該, 但唔該一視同仁好尐 !

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]