• 瀏覽: 3,606
  • 回覆: 29
  • 追帖: 1
為何要帶成箱銀紙來香港買樓,用支票或credit card,又或手機一掃,不是更方便嗎?

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-6-25 09:05 AM 發表
為何要帶成箱銀紙來香港買樓,用支票或credit card,又或手機一掃,不是更方便嗎?
哈哈……

樓主你响香港買樓,做咩唔嘟八達通呢?

連支票都慳返😂😂😂

為何樓主會發這樣無聊的貼呢

引用:
原帖由 竹崎雲林 於 2017-6-25 02:04 PM 發表
為何樓主會發這樣無聊的貼呢
里度好多肥佬黎出來既自僱老闆都系甘無聊,你要適應下

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-6-25 09:05 AM 發表
大把💰用左D明星代洗,要買嘢就用D所為明星集團代買,你地吾係信戲都吾拍多一吐又一百幾十億上市股東亞話?

根本香港,澳門,台灣日本,,南韓和北韓等!未來時間十年內,都是以現金支付為主!
尤其是港幣,根本大陸富豪和高官,他們來港買樓和來澳換籌碼,全是以港幣現金交易!
試吓如果澳門換籌碼一定要用微信支付,相信會更少大陸豪客到澳門賭錢,對澳門賭業有更大打擊!
所以我覺得電子手機支付是富人控制窮人資產的手段!尤其是有些人貪優惠而用;將來富人就繼續用現金,因富人付款時可以炫耀,使錢也不想被追蹤;而窮人則被誘導使用電子手機貨幣受富人控制!
所以有些人懶醒單單話唔用手機支付就話某地方落後,根本就係被誤導!
根本上你有錢就唔會落後,商家有錢會唔賺?相反你冇錢的話,用乜乜支付以先進自HIGH,始終都擺脫不了窮L的身分!

引用:
其實'用電子貨幣,絕對係大 大、"'、一「"
i
、\勢所趨,香港有 八達通
、「,不過可能最、多入一千元,所以有好多限制,國內有 支付寶,香港有少量公司用更,暫未通行,至於買樓暫q;時&一定冇可能,首先第一佢每天有、I'、
、^
、:上
^;;-,,……一星''一&7個限額,所以買樓發展商肯收,都有排過數、
、,就算帶錢落來香港買樓都唔係咁易,我們香港就走水貨,係內地就^廈有人走水幣。

當你大個時,就自然會明白架喇!
引用:
為何大陸人來港買樓,不用電子貨幣?

引用:
原帖由 eta2892a2 於 2017-6-26 10:35 AM 發表
當你大個時,就自然會明白架喇!  

我在問五毛,請五毛答!

你將買樓成個流程列出來先講野啦

引用:
攜帶大量人仔現金出境是犯法行為,香港法例不容許網上討論及教唆犯法行為,可能被政府以不誠實使用電腦罪起訴。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-6-26 02:29 PM 發表

攜帶大量人仔現金出境是犯法行為,香港法例不容許網上討論及教唆犯法行為,可能被政府以不誠實使用電腦罪起訴。
我就是問為什麼可以這樣?香港政府為何又不規定不可用現金買樓?

另外,買金及古董,一樣有大陸人用現金買。
應該規定他們要用電子貨幣。

引用:
原帖由 palmaxpc 於 2017-6-26 02:25 PM 發表
你將買樓成個流程列出來先講野啦
傻的嗎?你的agent白支佣金嗎?有什麼不明不清楚就問agent啦!由你開票落訂那一刻,他就要全程serve你,帶票才好去睇樓呀,不要阻人時間!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]