• 瀏覽: 91,766
  • 回覆: 1,085
  • 追帖: 12
+19
在香港付款要用現金,是一個常識。雖然有些地方可以使用信用卡以及八達通,不過主流還是用現金付款。然而,這個「常識」原來已經不適用內地旅客。近日,有網民直擊內地旅客到港旅遊,到餐廳時卻因爲沒有港幣現金而被誤會是「食霸王餐」。而沒有帶港幣的原因,竟然是因爲「以爲沒有需要」?
事緣,網民在餐廳遇到疑似是內地北方農民的一家三口。由於他們身上沒有港幣現金在手,所以埋單時就被餐廳誤以爲是想「食霸王餐」。原來,內地電子貨幣盛行。就算是搭車、食飯、購物,都可以透過手機用微信、支付寳等交易過數,根本就不需要帶現金出街。因爲三人第一次到香港旅遊,所以就以爲香港的情況一樣。網民之後成功帶他們到兌換店,用微信支付兌換港幣,並在 Facebook 發文指出「其實中國已經大大不同」、「一個北方農民用互聯網都厲害過你」。更呼籲港人不要再做井底之蛙,因爲「你笑人沒有帶現金的時候、別人何嘗不是笑你無知」。  

帖文引起不少網民討論。有網民就議事論事,認爲就算有其他支付方法,出國旅遊帶現金是常識。而客人沒有錢食飯,餐廳想報警亦是正確做法。亦有網民認同樓主,指出香港的電子貨幣概念十分落後,因爲 8 年前到內地已發現當地習慣用電子貨幣。然而,不少網民認爲香港並沒有統一政府監管的電子貨幣平臺。不是香港人不接受新科技,而是想用都不夠膽用。並指出電子貨幣應以保安為先,慢慢推行比較好。大家又怎樣看呢?

附件

QQ图片20170624164637.png(452.01 KB)

res2_600.jpg(63.25 KB)

內地有些地方,係不設收銀台,只接受支付寶同微信,有時我手機無網(我係只有微信紅包,無綁定戶口,又唔識用支付寶既科技盲),想買個樣野都要放棄......

雖然好方便也省回不少成本,但始終收現金才是最簡單直接完成交易的方法,也能照顧所有人(包括一些沒手機,不能上網的人).......

總不能以電子支付全面取代現金交易......
出街我認為點都要帶返舊水係身,更唔好話出遠行......

今天在深圳買水果,想用支付寶,豈料對方電話無電,結果又是付現金。

唔好將自己國家認為合理的事搬到另外的地方去,難怪大陸人咁令人討厭。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-6-24 08:27 PM 發表
唔好將自己國家認為合理的事搬到另外的地方去,難怪大陸人咁令人討厭。
歐美人仕一向慣用信用卡,唔知來港無現金又討唔討厭?

引用:
原帖由 ccto14 於 2017-6-24 10:44 PM 發表

歐美人仕一向慣用信用卡,唔知來港無現金又討唔討厭?
我幾時單單話現金呀,我係話國內可能冇問題嘅習慣,外國可能視為失禮。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-6-24 10:55 PM 發表

我幾時單單話現金呀,我係話國內可能冇問題嘅習慣,外國可能視為失禮。
乜嘢失禮先?

現在問題就係交易糸統不符,咁啲老奉
要商店收其信用卡嘅歐美人仕又失唔失禮?

香港同美國都見大把呢啲人,咁又點失禮法?交易唔到,咪去㩒現金,上綱上線表達啲乜?

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-6-24 07:53 PM 發表
今天在深圳買水果,想用支付寶,豈料對方電話無電,結果又是付現金。
水果佬咁豬既

支付寶同微信支付之直掃哂街,幫路邊小販做哂過左膠既二維碼LA

引用:
原帖由 ccto14 於 2017-6-24 11:10 PM 發表

乜嘢失禮先?

現在問題就係交易糸統不符,咁啲老奉
要商店收其信用卡嘅歐美人仕又失唔失禮?

香港同美國都見大把呢啲人,咁又點失禮法?交易唔到,咪去㩒現金,上綱上線表 ...
大陸人在外國人面前失禮嘅事,曾出不窮。
當然一般盲撐就會話外國都有啦。外國係有,但唔似大陸人咁多囉。
歐美係少部會大部份唔會。
大陸係大部分會少部唔會。
外國有就上網上線,係你哋呀。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-6-24 11:43 PM 發表

大陸人在外國人面前失禮嘅事,曾出不窮。
當然一般盲撐就會話外國都有啦。外國係有,但唔似大陸人咁多囉。
歐美係少部會大部份唔會。
大陸係大部分會少部唔會。
外國有就上網上線,係你哋呀。
交易系統不符啲咁普通嘅事,普天之下一日發生一萬幾次,可以用失禮嚟形容,盲反咪你這種!

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-6-24 08:27 PM 發表
噎,仲識講呢句說話,

引用:
原帖由 mk0010553312 於 2017-6-24 11:10 PM 發表

水果佬咁豬既

支付寶同微信支付之直掃哂街,幫路邊小販做哂過左膠既二維碼LA
對作者咁認真

以前笑內地人,乜你甘落後咖?以家就話九人,乜你甘先進咖

大陸同肯尼亞宇宙最強!

知道原因嗎五毛?

原因大陸人私隱權一文不值,大陸既法律保障同肯尼亞差吾多!

香港人同歐美日韓發達地區要玩電子支付二十年前就玩到啦!

引用:
原帖由 wk1981118 於 2017-6-24 04:59 PM 發表
在香港付款要用現金,是一個常識。雖然有些地方可以使用信用卡以及八達通,不過主流還是用現金付款。然而,這個「常識」原來已經不適用內地旅客。近日,有網民直擊內地旅客到港旅遊,到餐廳時卻因୫ ...
大陸同肯尼亞宇宙最強!

知道原因嗎五毛?

原因大陸人私隱權一文不值,大陸既法律保障同肯尼亞差吾多!

香港人同歐美日韓發達地區要玩電子支付二十年前就玩到啦!

附件

IMG_9649.PNG(331.68 KB)

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]