• 瀏覽: 91,868
  • 回覆: 1,085
  • 追帖: 12
+19
引用:
原帖由 avman003 於 2017-6-25 07:34 AM 發表

香港係電子貨幣上,落後到呢!
香港唔係無,好似Starbucks app都係scan 手機 code就過到數,完全唔洗現金

引用:
原帖由 x747x 於 2017-6-25 05:14 AM 發表

希望 O!ePay 同支付寶 HK 都快啲幫香港啲街市同的士「掃街」。
你諗都唔使諗 嗰班人根本係唔想納稅 所以先停留係 現金支付

引用:
原帖由 068035 於 2017-6-25 07:43 AM 發表
我覺得信用卡已經好方便,唔想再煩多幾樣野又擔心多樣安全問題
人哋就係發覺用支付寶方便過信用卡 所以支付寶先可以發展得咁

引用:
原帖由 wailunau1 於 2017-6-25 03:53 AM 發表

咁大陸又真係幾強,可以追上1972年之前既香港!
思維仲停留在四十五年前,自我感覺良好.

引用:
原帖由 collinsfuk 於 2017-6-25 04:47 AM 發表
其實唔用現金最大壞處是年輕一代會更不懂理財
有現金至懂理財?乜硬道理?

其實可以唔來呀
身體很誠實就是這種。

Sasa 有微信支付就夠啦。

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2017-6-25 08:05 AM 發表

傻啦,拍咭快過拍手機
識用一定係拍咭
冇辦法 香港咁落後梗係拍八達通卡啦!

香港咁多atm/八達通都叫落後?手機支付冇電冇網就食屎啦

引用:
原帖由 wk1981118 於 2017-6-24 04:59 PM 發表
在香港付款要用現金,是一個常識。雖然有些地方可以使用信用卡以及八達通,不過主流還是用現金付款。然而,這個「常識」原來已經不適用內地旅客。近日,有網民直擊內地旅客到港旅遊,到餐廳時卻因୫ ...
多年來, 香港的八達通都未能完全普及...

引用:
原帖由 funnysunday 於 2017-6-25 05:41 AM 發表
以為,以為!以為吾撚洗錢仲好啦,我鄕下田d野隨便拿走的
人地先進,無諗到你仍然耕田㗎.

呢編野都底B既!
你去人地唔同貨幣的地方,只帶你自己的手機國內電子支付,人地一定要支援support你架? 你喜英國用你的支付寶及微信支付 人地彩你都有味 去人地的地方想想唔想下人地用咩貨幣?  

仲有大陸都唔係都都一定都收電子支付架,仲大把農民冇開 (支付寶及微信支付), 講到十三億人都用緊咁!

香港電子支付確實係落後...

香港L到依家都仲自high緊

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]