• 瀏覽: 91,863
  • 回覆: 1,085
  • 追帖: 12
+19
而家路邊問人要錢果啲,你如果話無散紙,佢會攞個二維碼比你掃一掃支付。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-6-24 11:43 PM 發表

大陸人在外國人面前失禮嘅事,曾出不窮。
當然一般盲撐就會話外國都有啦。外國係有,但唔似大陸人咁多囉。
歐美係少部會大部份唔會。
大陸係大部分會少部唔會。
外國有就上網上線,係你哋呀。
講好多做咩啊,你甘講已經是嚮大佬人面前失禮啦。人地都未話你無知。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-6-24 08:27 PM 發表
唔好將自己國家認為合理的事搬到另外的地方去,難怪大陸人咁令人討厭。
呢句說話同樣適用於部份香港人。什至美國人。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-6-24 11:43 PM 發表

大陸人在外國人面前失禮嘅事,曾出不窮。
當然一般盲撐就會話外國都有啦。外國係有,但唔似大陸人咁多囉。
歐美係少部會大部份唔會。
大陸係大部分會少部唔會。
外國有就上網上線,係你哋呀。
港女去台灣偷鮑魚入廁所食失唔失禮?

引用:
原帖由 ccto14 於 2017-6-24 10:44 PM 發表

歐美人仕一向慣用信用卡,唔知來港無現金又討唔討厭?
呢篇文章根本老作,我經常上大陸,唔係間間鋪頭都收支付寶或微信支付。根本無可能北方農村出來只知道手機支付,唔帶現金。外國人來香港無可能唔帶現金,就算無帶現金都可以用信用卡套現。作這文的人自以為是,井底之蛙,眼中只有中國咁大。不過唔怪得佢地,大陸上唔地外國某些網站,對外國一知半解是正常的。

我覺得現金最穩陣

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-6-24 08:27 PM 發表
唔好將自己國家認為合理的事搬到另外的地方去,難怪大陸人咁令人討厭。
唔好睇標題,大把人成日做新聞,挑撥兩地關係,真係屌佢老母

電子貨幣是會方位監控

世界的支付寶

據6月22日《日本經濟新聞》報道,阿裏巴巴已與日本旅行社JTB達成合作,計劃3年內在日本約2000個觀光景點引進“支付寶”,2017年內在日本將支持支付寶的店鋪擴大到約4.5萬家,“攻陷”小日本指日可待!

實際上,支付寶的出海行動從2014年就開始了。先從泰國、日本、韓國、馬來西亞、新加坡、印尼等“近鄰”下手,通過接入餐飲住宿、交通出行、休閑娛樂、百貨零售等支付場景,在給中國遊客提供方便,讓“鄰裏鄉親”享受出門不帶錢包的無現金生活便利的同時,借此讓支付寶“生根發芽”。

進入2017年,支付寶以“一騎絕塵”的速度,不斷在全球攻城略池。僅4月,就拿下多個國家。

摩納哥宣布:舉國接入支付寶,打造全球首個無現金國家!據了解,這個國家有三分之一人口都是百萬美元以上的富豪,人均GDP高達163036美元。對這幫富豪來說,接入支付寶後從此將過上不需帶現金就能消費的日子,財富安全更有保證。

http://www.msn.com/zh-hk/money/news/【港股解碼】word天啊!支付寶成世界的了,連馬雲爸爸都被共享了!/ar-BBD1QGF

香港人多數用八達通付款、咁香港人出去旅遊係唔係唔駛帶錢出去玩丫。

引用:
原帖由 ss13297148ss 於 2017-6-25 12:20 AM 發表
大陸同肯尼亞宇宙最強!

知道原因嗎五毛?

原因大陸人私隱權一文不值,大陸既法律保障同肯尼亞差吾多!

香港人同歐美日韓發達地區要玩電子支付二十年前就 ...
CIA竊聽其它國家元首的電話條數點計?

引用:
原帖由 norman0812 於 2017-6-25 06:43 AM 發表

呢篇文章根本老作,我經常上大陸,唔係間間鋪頭都收支代理付寶或微信支付。根本無可能北方農村出來只知道手機支付,唔帶現金。外國人來香港無可能唔帶現金,就算無帶現金都可以用信用卡套現。作這文的人自以為是,井 ...
香港有一群賤狗,成日老作挑撥兩地關係,屌佢老母

引用:
原帖由 ss13297148ss 於 2017-6-25 01:17 AM 發表

我入咗千幾蚊玩下,冇捆綁銀行卡!太吾信呢個程式!派下紅包比人反而可以!

有時諗下如果有幾皮野電話又係大陸吾見咗(佢吔小偷又多解鎖又快又便)到時點算?所以只入千幾玩& ...
用指紋驗証。
你到式識唔識架?

冇支付寶咪唔番大陸玩囉!好有寶咩!

以前笑大陸人為燦
現在俾大陸人笑香港人為港燦
日日玩政治
玩到香港落後了都不知了

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]