• 瀏覽: 91,849
  • 回覆: 1,085
  • 追帖: 12
+19
多L餘

引用:
原帖由 thunderpig 於 2017-6-28 09:29 PM 發表

Uber 方面,重點要攪嘅應該係點樣做到三贏- 政府有錢賺,資源共享,方便市民。不過,依家就選擇了最消極的關門了事。

Autotoll 方面,我都用緊,因為我同意係最方便嘅收費方法。不過仲有好多人係 ...
Uber 白牌終極問題係, 會增加私家車流量, 而且無法限制. 要限制就要發牌. 發牌 ... 香港其實係有呢種牌可以申請, 不過運輸署唔會咁易批, 原因自然係要控制交通流量. 的士, 小巴, 巴士, 可以上路既總數都被運輸署定死. 龍運買左新車仲擺緊係廠, 唔可以比幾缺車既九巴加車. 如果連巴士數目都要限, 點解反而 Uber 白牌車可以網開一面? 莫非 Uber 白牌車運用道路既效率比巴士好?

本質上佢唔係一個新唔新技術既問題, 而係塞車問題. 的士你都可以用app call 架.

引用:
原帖由 thunderpig 於 28/6/2017 21:29 發表

Uber 方面,重點要攪嘅應該係點樣做到三贏- 政府有錢賺,資源共享,方便市民。不過,依家就選擇了最消極的關門了事。

Autotoll 方面,我都用緊,因為我同意係最方便嘅收費方法。不過仲有好多人係 ...
就係因為有你呢啲人囉,淨係識嘈,隧道八達通搞緊喇,你多留意時事吧,傳媒無講,都可以直接問隧道公司㗎嘛。新咪錶都可以支援信用卡,你又知唔知?唔識又要喺度嘈,面皮咁厚㗎!

有啲言論,確實太低能,亦仲難聽過粗口,例如 Uber 咁,要有終極方案前,當然就係要 stop,佢地係無視世界各國政府嘅正實做法,想香港政府夾硬比佢地走灰色地帶,變咗犯法唔比拉,呢啲嘢黃絲最鍾意,法律第二就咁解。

大陸就滴滴收購咗 Uber,市民可以合法使用共享汽車,你有無讚過?睇怕都無。但你明唔明,Uber 一旦壟斷全世界 call 車市場,幾十億司機都要「交稅」比佢,比你做特首,你會唔會介意?

你話要三嬴嘛,梗好㗎,你比個方案同議員講,等佢拎處立法會傾,你拎得出嗎?咪同泛民一樣,鬧就有心有力,做就無能為力囉!人人心中都有烏托邦,但理性啲,有好多都唔可能實行,或者要天時地利人和先得,淨係識鬧,好容易變咗有 ISIS 嘅心態,為求目的,不擇手段。

就算即刻立法,草議法例要時間,泛民拉布要時間﹙其他事項上拉布導致延遲審議共享交通﹚,應付的士司機反對要時間,參考外國做法要時間,計算保險費同牌照費用要時間。只有啲小學雞,見到 iPhone 就同父母扭計,唔買就喊打喊殺,先以為立法係簡單嘅事,好多嘢唔係㩒個制就可以做到出嚟。

就好似支付寶咁,大陸出咗好多年,都係方便到市民,點解泛民又唔早幾年就嘈政府要立例?法例通過咗,TNG 呢啲本地較細嘅公司都可以正式發展,支付寶微信支付呢啲大陸公司亦會受到本地法例監管,咁先係做嘢。

所以我好尊重理性分析嘅人﹙不論乜嘢立場都係﹚,但係好可惜,唔理係黃絲或者淨係識鬧政府,但政治冷感嘅人,都無乜邊個肯客觀思考,總之一定係政府衰,唔關其他人事。對住呢啲人,粗口問候佢地都唔會覺得有問題啦。

唔洗理陌生人嘅人格係點,影響唔到你,不過做人最緊要自重!無知﹑蠢唔緊要,謙虛啲就得,人地引導你思考仲要執返啲沙寸人,又小家又小器!

引用:
原帖由 wilsonkf 於 28/6/2017 21:46 發表

Uber 白牌終極問題係, 會增加私家車流量, 而且無法限制. 要限制就要發牌. 發牌 ... 香港其實係有呢種牌可以申請, 不過運輸署唔會咁易批, 原因自然係要控制交通流量. 的士, 小巴, 巴士, 可以上路既總數都被運輸署定 ...
咪係囉,官員同不同人士都有講,Uber 合法,咁唔洗要的士啦,乜車都唔洗要,因為全港馬路都飽和了。到時,啲議員又可以鬧政府點解令交通搞成咁。

橋唔怕舊,最緊要受。唔係公民黨就唔會有雙非,無雙非而無得鬧政府。泛民咁先可以一直有市場,有啲傻仔﹙包括後生時嘅我﹚去支持佢地。

引用:
原帖由 thunderpig 於 28/6/2017 21:29 發表

唔好意思,我用粗口鬧,係鬧嗰啲乜都反,反到最終坐監躉嘅人,我唔知你係咪有共鳴,但我唔係話你,係話大好青年人,被洗腦下搞到身敗名裂啫,如引起你嘅共鳴,咁我收返粗口,唔好意思。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 28/6/2017 19:59 發表

送外賣呢?

外國已經試緊無人車送 pizza, 比錢咪就係靠移動支付.

你畫死一個範圍, 限制自己思想, 自然唔會諗到更方便既方法.
以前地鐵飛一定要係錢包拎出黎, 宜家邊個會咁做?
以前地鐵飛係七仔買唔到野, 宜 ...
講開無人車/機送貨/餐,我就覺得香港難搞,因為高樓大廈太多,啲商廈玻璃幕牆更加開唔到。

除非下下叫人落樓收,咁都係請外賣送上去方便。

引用:
原帖由 x747x 於 2017-6-28 10:25 PM 發表

講開無人車/機送貨/餐,我就覺得香港難搞,因為高樓大廈太多,啲商廈玻璃幕牆更加開唔到。

除非下下叫人落樓收,咁都係請外賣送上去方便。
無人機或無人車, 係鄉村地方會好用D.

不過新既建築係可以配合, 加返D 導航設備, 同埋部lift 要有個溝通標準. 就睇有無咁既契機, 同埋成本可唔可以降低.
呢D 估計會係商廈做起. 因為商廈有速遞需求.
(支付就係另一回事, 但如果商廈證明到可行性, 遲早會擴展到住宅, 然後就可以配合移動支付.)

識睇紅綠燈既自動駕駛都做到出黎. 無人車搭lift 唔係真係好難.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 28/6/2017 22:33 發表

無人機或無人車, 係鄉村地方會好用D.

不過新既建築係可以配合, 加返D 導航設備, 同埋部lift 要有個溝通標準. 就睇有無咁既契機, 同埋成本可唔可以降低.
呢D 估計會係商廈做起.

識睇紅綠燈既自動駕駛都做到 ...
想像唔到無人機去㩒電梯,或者跟啲人一齊迫入去電梯

不過科技嘅嘢唔好睇少,應該只係時間問題。但到時可能要整多啲/闊啲馬路嚟容納呢啲無人機/車,香港就可能難啲。

引用:
原帖由 x747x 於 2017-6-28 10:40 PM 發表

想像唔到無人機去㩒電梯,或者跟啲人一齊迫入去電梯

不過科技嘅嘢唔好睇少,應該只係時間問題。但到時可能要整多啲/闊啲馬路嚟容納呢啲無人機/車, ...
住宅可以等到無人先上. 商廈就要諗諗點搞. 點搭lift 呢樣無人車/無人機可以直接同部lift 溝通, 將來會有物聯網, 唔係真係要禁掣先搭到lift.

新技術只係令某D 以前異想天開既想法變得可行, 營運模式都要配合到先真係會方便. 即係如果pps 比你上網交錢, 不過要你出去 ATM 搞一搞先真係過數, 搵鬼用. (銀行係將 pps 計入 ATM 轉帳)

一般都係做下做下就會摸索到點做先最好.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 28/6/2017 22:45 發表

住宅可以等到無人先上. 商廈就要諗諗點搞. 點搭lift 呢樣無人車/無人機可以直接同部lift 溝通, 將來會有物聯網, 唔係真係要禁掣先搭到lift.

新技術只係令某D 以前異想天開既想法變得可行, 營運模式都要配合到先 ...
聽落係好正﹑幾科幻,希望早日研發成功!不過到時送外賣的就要轉行了,但物流業應該仲有其他地方要人的。

引用:
原帖由 leechilam 於 2017-6-25 02:49 AM 發表
冇得追架啦,深圳一定爬香港頭的,香港人話大陸受制度束縛,又禁網又呢D又果D,大陸人咪一樣話香港人受資本主義制度束縛,係香港搞互聯網金融?電子貨幣?問過班大孖沙金融佬未呀,個個用電子貨幣電子錢包,銀行少幾 ...
呢個我認同。但有大部份人係真係嫌麻煩或唔敢用, 好似八達通自動增值咁小野, 好多人驚就係驚。而且香港市場成熟,大多都收信用卡, 小既就八達通同現金。習慣八達通, 連手機都唔洗帶。開多個電子錢包又要放錢入去,唔銀行又唔夠方便, 連左又擔心唔安全一樣。

又或者只係商戶覺得700萬既半熟市場無乜肉食, 除左八達通有類似功能再攪大佢, 相對成便會平d外, 其他人攪太花錢! 要吸引商戶同個人用戶,重要先洗一大筆黎推廣同優惠。而且到最後慢慢做開左頭開始改到港人習慣後, 都係比apple pay, 支付寶 , 微信慢慢食埋。或銀彈燒死。

大陸發展得快係有2大財團貼錢燒銀紙搶市場。好似深圳單車多到離譜, 跟本唔理有無得賺一堆公司都衝左去做。

引用:
原帖由 x747x 於 2017-6-28 10:20 PM 發表

唔好意思,我用粗口鬧,係鬧嗰啲乜都反,反到最終坐監躉嘅人,我唔知你係咪有共鳴,但我唔係話你,係話大好青年人,被洗腦下搞到身敗名裂啫,如引起你嘅共鳴,咁我收返粗口,唔好意 ...
知錯能改,乖仔/女👍🏻

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-6-27 11:20 PM 發表

係你自己覺得啫。
係有西人對號入座啫!!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]