• 瀏覽: 91,765
  • 回覆: 1,085
  • 追帖: 12
+19
引用:
原帖由 ss13297148ss 於 2017-6-25 02:27 AM 發表

八達通可以完全沒個人資料如果一邊犯咗法又一直用犯罪得返黎既八達通咁就冇野好講!但大陸支付最基本網路iD一定⋯

仲有比你二邊生活試下香港賊仔遇到機率多D點大陸既賊遇到機率多 ...
八達通本身有卡編號,你唔係以為得個人八達通先追蹤到呀?

引用:
原帖由 mk0010553312 於 24/6/2017 23:10 發表

水果佬咁豬既

支付寶同微信支付之直掃哂街,幫路邊小販做哂過左膠既二維碼LA
你咁樣篤爆人真係衰咗啲,好明顯人地一係無返過大陸,一係無機會返大陸啦!

引用:
原帖由 mk0010553312 於 24/6/2017 23:10 發表

水果佬咁豬既

支付寶同微信支付之直掃哂街,幫路邊小販做哂過左膠既二維碼LA
希望 O!ePay 同支付寶 HK 都快啲幫香港啲街市同的士「掃街」。

引用:
原帖由 ss13297148ss 於 25/6/2017 03:07 發表

深圳連Facebook 同其他網站都要爬牆先上到!可以去到邊?

深圳有司法獨立?獨立貨幣?有國際排名大學?

有獨立媒體?有監督政府既議員?

冇玩啦!集全國之力發展幾個一線城市都攪出咁多問 ...
我都贊成香港要封鎖 facebook 㗎,其實啲黃絲咁弱智,facebook 嘅影響都唔細,阿拉伯之春都係因為 facebook 而起。

遲啲黃絲跟 ISIS 咁恐襲香港,都係會用 facebook / WhatsApp / Telegram 嗰啲通訊程式。

唔講太深入喇,你未必肯吸收。

引用:
原帖由 小奇ck 於 25/6/2017 04:55 發表

八達通本身有卡編號,你唔係以為得個人八達通先追蹤到呀?
算吧,有啲人連黃絲僅餘嘅智慧都無,係黃絲都知,做得黃絲,連八達通都唔會敢用,成世唔見得光㗎啦!

香港既電子支付仲落後過非洲

我在深圳高速公路的服務站外街邊檔口買豆腐花食,都是付微訊,真的很方便

引用:
原帖由 ccto14 於 2017-6-24 11:10 PM 發表

乜嘢失禮先?

現在問題就係交易糸統不符,咁啲老奉
要商店收其信用卡嘅歐美人仕又失唔失禮?

香港同美國都見大把呢啲人,咁又點失禮法?交易唔到,咪去㩒現金,上綱上線表 ...
人地可能無去過外國,又或者連credit card 都冇咪覺得失禮囉

以為,以為!以為吾撚洗錢仲好啦,我鄕下田d野隨便拿走的

除了這位帶他們去兌換店兌換現金的朋友是熱心人,此事件都無需借題發揮。

外出遠行不帶當地貨幣的確幼稚,反應大陸財富增長迅速,有錢無識的人比香港多

引用:
原帖由 H5N2 於 2017-6-25 05:31 AM 發表
我在深圳高速公路廁所服務站外的街邊檔口買豆腐花食,都是付微訊,真的很方便
其實說買豆腐花可以考慮省略廁所二字

引用:
原帖由 wincan459 於 2017-6-25 05:52 發表

其實說買豆腐花可以考慮省略廁所二字
好的,我就刪除廁所二字

引用:
原帖由 ss13297148ss 於 2017-6-25 03:07 AM 發表

深圳連Facebook 同其他網站都要爬牆先上到!可以去到邊?

深圳有司法獨立?獨立貨幣?有國際排名大學?

有獨立媒體?有監督政府既議員?

冇玩啦!集全國之力發展幾個一線城市都攪出咁多問 ...
深圳三十幾年前是漁村,香港三十年後變漁村。黃絲廢青快快學習捕魚

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-6-24 11:43 PM 發表

大陸人在外國人面前失禮嘅事,曾出不窮。
當然一般盲撐就會話外國都有啦。外國係有,但唔似大陸人咁多囉。
歐美係少部會大部份唔會。
大陸係大部分會少部唔會。
外國有就上網上線,係你哋呀。
只有奴才對主人才會失禮。我堂堂大中華國民完全可以我行我素,鬼佬番邦人不可在我大中華人面前失禮

引用:
原帖由 wk1981118 於 2017-6-24 04:59 PM 發表
在香港付款要用現金,是一個常識。雖然有些地方可以使用信用卡以及八達通,不過主流還是用現金付款。然而,這個「常識」原來已經不適用內地旅客。近日,有網民直擊內地旅客到港旅遊,到餐廳時卻因୫ ...
係電子貨幣系統未普及化之時唔帶現金真係有道理嗎

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]