• 瀏覽: 91,771
  • 回覆: 1,085
  • 追帖: 12
+19
引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-6-24 07:53 PM 發表
今天在深圳買水果,想用支付寶,豈料對方電話無電,結果又是付現金。

我入咗千幾蚊玩下,冇捆綁銀行卡!太吾信呢個程式!派下紅包比人反而可以!

有時諗下如果有幾皮野電話又係大陸吾見咗(佢吔小偷又多解鎖又快又便)到時點算?所以只入千幾玩吓

其實太多嘢太兒戲!

附件

IMG_0808.PNG(85.13 KB)

今日去左南山,全部付費電話攪掂
香港?落後就落後啦

引用:
原帖由 ss13297148ss 於 2017-6-25 01:17 AM 發表

我入咗千幾蚊玩下,冇捆綁銀行卡!太吾信呢個程式!派下紅包比人反而可以!

有時諗下如果有幾皮野電話又係大陸吾見咗(佢吔小偷又多解鎖又快又便)到時點算?所以只入千幾玩& ...
咁只係證明嗰賊同D攞/偷其他人嘅八達通去用嘅傻仔一樣,抵俾人捉嘅

引用:
原帖由 返工會暈 於 2017-6-25 01:56 AM 發表
今日去左南山,全部付費電話攪掂
香港?落後就落後啦
———

搭地鐵都可以?

沒網路都可以?

勁呀!

我去領展商場吾洗上網開手機都可以完全吾洗用現金!

附件

IMG_9649.PNG(331.68 KB)

引用:
原帖由 小奇ck 於 2017-6-25 02:13 AM 發表

咁只係證明嗰賊同D攞/偷其他人嘅八達通去用嘅傻仔一樣,抵俾人捉嘅

八達通可以完全沒個人資料如果一邊犯咗法又一直用犯罪得返黎既八達通咁就冇野好講!但大陸支付最基本網路iD一定⋯

仲有比你二邊生活試下香港賊仔遇到機率多D點大陸既賊遇到機率多D?

引用:
原帖由 tetrazolium 於 24/6/2017 19:53 發表
今天在深圳買水果,想用支付寶,豈料對方電話無電,結果又是付現金。
大陸連小販同行乞都用電子銀包啦!

冇得追架啦,深圳一定爬香港頭的,香港人話大陸受制度束縛,又禁網又呢D又果D,大陸人咪一樣話香港人受資本主義制度束縛,係香港搞互聯網金融?電子貨幣?問過班大孖沙金融佬未呀,個個用電子貨幣電子錢包,銀行少幾撚多收入?以前話大陸的金融俾政府玩曬,但而家風刺既係騰訊和支付寶都唔係阿爺既企業哦……算啦,香港冇可能追到架啦,創新本身就係一個試錯和顛覆傳統的過程,係要係安全和創新中取個平衡,然後進步。顛覆傳統肯定會有損原有既得利益者的情況發生,例如馬雲搞電商,商場生意就下降。大陸何止電子錢包電子支付呢。求其講幾樣,無人機,共享產業……大陸就做得到啦,香港?等下有人電子錢包唔見左二毫子,議員就排隊係立法會屌政府啦,搞條撚咩,香港搞唔起的,係創新呢方面,香港行一步,大陸都行左1000步啦,制度問題,遊戲規則問題,香港注定不可能係創新有作為的。

引用:
原帖由 leechilam 於 2017-6-25 02:49 AM 發表
冇得追架啦,深圳一定爬香港頭的,香港人話大陸受制度束縛,又禁網又呢D又果D,大陸人咪一樣話香港人受資本主義制度束縛,係香港搞互聯網金融?電子貨幣?問過班大孖沙金融佬未呀,個個用電子貨幣電子錢包,銀行少幾 ...

肯尼亞比大陸更早用電子支付!你點睇?

香港冇深圳完全冇問題!深圳冇咗香港你話深圳可以同乜嘢國際接軌?

另外安永呢句點睇?

附件

IMG_9649.PNG(331.68 KB)

引用:
原帖由 leechilam 於 2017-6-25 02:49 AM 發表
冇得追架啦,深圳一定爬香港頭的,香港人話大陸受制度束縛,又禁網又呢D又果D,大陸人咪一樣話香港人受資本主義制度束縛,係香港搞互聯網金融?電子貨幣?問過班大孖沙金融佬未呀,個個用電子貨幣電子錢包,銀行少幾 ...

深圳連Facebook 同其他網站都要爬牆先上到!可以去到邊?

深圳有司法獨立?獨立貨幣?有國際排名大學?

有獨立媒體?有監督政府既議員?

冇玩啦!集全國之力發展幾個一線城市都攪出咁多問題一個滑坡死咁多人就咁不了了知!

世界笑話!

係你班低智商左膠先捧得出大陸來吹喇叭

引用:
原帖由 ss13297148ss 於 2017-6-25 03:07 AM 發表

深圳連Facebook 同其他網站都要爬牆先上到!可以去到邊?

冇玩啦!集全國之力發展幾個一線城市都攪出咁多問 ...
你講得啱,問題而家大陸用盡香港的平臺壯大自己,香港卻佔唔到大陸的便宜,你就笑囉,若幹年後,大陸更強大,更有錢,拳頭更大,唔好講香港,連美國佬都串唔起,呢個世界係金錢+拳頭話事的。大陸而家唔同你講咁多,他天天一點一點壯大自己經濟和拳頭,到時你咪睇,抝頸多撚餘。

引用:
原帖由 ss13297148ss 於 2017-6-25 03:07 AM 發表

睇黎你都唔係老香港,1972年之前香港比而家大陸五線城市都仲要垃圾,四大探長,呂樂藍剛顏同韓森,睇下香港過去點黑法,紙盒藏屍歐陽炳強坐左幾十錄都分分俾差佬入佢的。

引用:

睇黎你都唔係老香港,1972年之前香港比而家大陸五線城市都仲要垃圾,四大探長,呂樂藍剛顏同韓森,睇下香港過去點黑法,紙盒藏屍歐陽炳強坐左幾十錄都分分俾差佬入佢的,以前香港警察,你信佢就死啦。

引用:
原帖由 leechilam 於 2017-6-25 03:37 AM 發表

睇黎你都唔係老香港,1972年之前香港比而家大陸五線城市都仲要垃圾,四大探長,呂樂藍剛顏同韓森,睇下香港過去點黑法,紙盒藏屍歐陽炳強坐左幾十錄都分分俾差佬入佢的,以前香港警察,你信佢就死啦。
咁大陸又真係幾強,可以追上1972年之前既香港!

引用:
原帖由 leechilam 於 2017-6-25 03:28 AM 發表

你講得啱,問題而家大陸用盡香港的平臺壯大自己,香港卻佔唔到大陸的便宜,你就笑囉,若幹年後,大陸更強大,更有錢,拳頭更大,唔好講香港,連美國佬都串唔起,呢個世界係金錢+拳頭話事的。大陸而家唔同你講咁多 ...
雙方都係互利,
只有井底蛙才認為一方佔另外一方便宜!
八十、九十年代,
港人在大陸設廠,利用大陸勞動力揾錢,而大陸民工則由農轉工,賺錢改善生活!
今天,港人則提供金融及專業服務揾錢,方便大陸公司對外做生意,養活大陸員工!

其實唔用現金最大壞處是年輕一代會更不懂理財

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]