• 瀏覽: 4,801
  • 回覆: 35
  • 追帖: 1
我嚟示範一下感謝的用法:
感謝樓主一直咁on9,為廣大網友帶來唔少歡樂。

引用:
原帖由 dmcgory 於 2017-6-25 01:50 AM 發表

香港人亦很多謝自稱蚛共蟈人的ChiNa奴隸令大家的漢語水平有所提升,例如對以下詞語有更深刻的體會和理解:

低能、弱智、下賤、無恥

ChiNa奴隸每天都忙於給大家示範這幾個詞語,真難得! :sm ...
你只不過是支那人操出來的雜種,香港人嘅嘢關你撚事,含撚啦,7頭。

其實中日關係係 89 年後係最好, 91 年日本首相訪問中國, 92 年江澤民訪日, 又邀請日本天皇訪華. 反日係因為六四? 實在想像力太好, O岩O岩相反, 因為六四後大陸有一段時間被孤立, 而日本率先破冰, 六四後幾年中國政府係最親日.

中日關係轉差係 98 年後既事. 觸發點係江澤民訪日時, 日本拒絕為侵華戰爭正式道歉. 而日本係有向韓國道歉. 背後原因係, 中國國力已經上升到日本開始忌憚既程度.

至於民間反日? 1996 年時中國仍然約束大陸保釣人士唔好去釣魚島. 比較官方既反日文宣, 都係 98 年後先開始.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2017-6-24 03:29 PM 發表
毛澤東所謂感謝日本, 果句野係有骨. 係D 弱智聽唔出先拎黎大做文章.
老毛果句就好似富豪同人講話如果以前唔係俾個老板炒,都唔會迫住去創業,我有今日真係要多謝佢。句句有骨,係廢青先以為真係講感謝。

引用:
原帖由 dmcgory 於 2017-6-25 01:50 AM 發表

香港人亦很多謝自稱蚛共蟈人的ChiNa奴隸令大家的漢語水平有所提升,例如對以下詞語有更深刻的體會和理解:

低能、弱智、下賤、無恥

ChiNa奴隸每天都忙於給大家示範這幾個詞語,真難得! :sm ...
半隻那畜亦不斷政明畜牲難學中文正寫,真難得

引用:
原帖由 食指 於 2017-6-25 02:15 AM 發表

你只不過是支那人操出來的雜種,香港人嘅嘢關你撚事,含撚啦,7頭。
x 1000000
second kill

引用:
原帖由 cortet 於 2017-6-24 03:22 PM 發表
一本漫畫書就洗左樓主的腦。
你錯了. 總之可以插大陸既. 佢都會奉為經典.
佢早就已經把心身投入反中的大業上(不過只限作為鍵盤戰士…)

引用:
原帖由 highbury64 於 2017-6-24 05:49 PM 發表

呢本連台大個班歷史撚都話寫得好
從你呢一句已經知道你人品有幾『高』我都幾肯定你現實還是網上都冇乜朋友.
明明想引以為證的人. 你卻叫人地『撚』?你都真係好『撚』野!

本漫畫叫咩名?  有性趣睇下

引用:
原帖由 highbury64 於 2017-6-24 02:39 PM 發表
原來中國一向吾反日,相反非常尊重日本,所以二戰後毛澤東不需日本戰爭賠償,仲公開感謝日本
係 毛澤東真係要感謝日本,今日共產黨統治中國,全靠日本,係當時共產黨被趕絕時,日本呢個時間打到來, 張學良少帥呢個時間, 發動西安事變, 挾持蔣介石,要停止內戰,先對外後對內,所以共產黨唔亡黨,全靠日本,真係多L謝日本,送個毛主席來,多L謝日本,中國有個 百年浩劫,多L謝日本,送個 大饑荒來中國,多謝日本送個 文化大革命來,真係多L謝哂。

我們看看相對較為中立的知日網主點樣睇呢本所謂既中國歷史書:

http://www.cuhkacs.org/~benng/Bo-Blog/read.php?420

『漫畫中國入門』其實是日本東方論入門。東方論可怕之處是將部份加工過的事實與虛構的想像揉合成醜化外人(others)的文本,然後透過大眾文化及傳媒散播。一旦民族偏見被「常識化」便種下世代仇恨的種子。

等於三國演義和金庸的小說好多人都攪亂晒以為係真實歷史 !

我前日先問一個同事中國歷史上邊個最好打 , 佢話係呂布 !

引用:
原帖由 DocHolliday 於 2017-6-25 04:04 AM 發表

老毛果句就好似富豪同人講話如果以前唔係俾個老板炒,都唔會迫住去創業,我有今日真係要多謝佢。句句有骨,係廢青先以為真係講感謝。
其實毛澤東的層次真係好多人唔會明 !

引用:
原帖由 highbury64 於 2017-6-24 02:41 PM 發表
但係1989年共產陣營被美日聯手打敗,中國又在這時犯下屠城大錯
你仲洗緊自己個腦呀 , 剩系晝個人擋在坦克面前 , 點解唔晝埋"真相"是個人想上去GTA式搶坦克

https://www.youtube.com/watch?v=UMugmzHaK1E

你咁喜歡睇坦克 , 播住呢段俾你自HIGH下
https://www.facebook.com/bbctrad/videos/1374013995948600/

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]