• 瀏覽: 2,490
  • 回覆: 15
恕我無乜了解過強積金計劃的最新安排方案。
但我想問,如果算未解決到,點解唔可以推行強制長期服務金與遣散費積金計畫,從強積金分離,並改名強制退休金呢?

兩種積金理論上可以即時分離到(當然要搞些文件),但之後就可以各有各變化。
影響只會同之後的政策變化有關。

如果資方的強制長期服務金與遣散費積金計畫在勞方退休前用不完,就可以過番落強制退休金。
而強制退休金本身,僱主未來可能要供多一份。

這樣變法,即時來說完全無變化,相關乜金物金的計算方法法例不用變,但就方便以後政策的變化。

而其實,政府亦可以改下稅率、稅制,每年可以選擇幫手注資一點入上述的積金。

錢銀問題,應該好易搞。

而家資方勞方都旨意政府出錢補助資方俾長服金同遺散費,資方先同意取消對沖強積金。

乜都納稅人負責當然易解決,不過問過納稅人未?

引用:
原帖由 xianrenb 於 2017-6-24 01:14 PM 發表
恕我無乜了解過強積金計劃的最新安排方案。
但我想問,如果算未解決到,點解唔可以推行強制長期服務金與遣散費積金計畫,從強積金分離,並改名強制退休金呢?

兩種積金理論上可以即時分離到(當然要搞些文件),

錢銀問題 ...
呢個先係最難同最大既問題
希臘,台灣省為此日嘈夜嘈

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 而家資方勞方都旨意政府出錢補助資方俾長服金同遺散費,。

那麼你覺得新特首會否 改變路線?

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-6-24 06:04 PM 發表

那麼你覺得新特首會否 改變路線?
改乜野? 而家個個人都話要取消對沖,資方都唔敢強硬反對,係賴死要政府出多D錢,而家政府確定左方案,拎上立法會投票決定囉,到時咪睇豉油黨會唔會拉布囉。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-6-24 06:46 PM 發表

改乜野? 而家個個人都話要取消對沖,資方都唔敢強硬反對,係賴死要政府出多D錢,而家政府確定左方案,拎上立法會投票決定囉,到時咪睇豉油黨會唔會拉布囉。
唔使自由黨
工聯會已表明反對
因為政府同時提出,把遣散費及長服金計算方式,由人工2/3,改為1/2
一拍兩散

哎…香港,泛民,建制都一樣,永遠都係自己贏晒,寸步不讓…等死

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-6-24 07:53 PM 發表

唔使自由黨
工聯會已表明反對
因為政府同時提出,把遣散費及長服金計算方式,由人工2/3,改為1/2
一拍兩散

哎…香港,泛民,建制都一樣,永遠都係自己贏晒,寸步不讓…等死
今日聽黃國健講,如果改為2/3就ok了,但商界就更加唔ok了.

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-6-24 07:53 PM 發表

唔使自由黨
工聯會已表明反對
一拍兩散

工聯會反對,民建聯支持就得,各自票源唔同,當初分開都為咁。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-6-24 08:28 PM 發表

工聯會反對,民建聯支持就得,各自票源唔同,當初分開都為咁。
自由黨,工聯會都反對(泛民亦反對)
只有民記支持,立法會邊夠票通過?

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2017-6-24 08:02 PM 發表

今日聽黃國健講,如果改為2/3就ok了,但商界就更加唔ok了.
工聯會好學唔學,學埋泛民果套
政府要100%聽晒我話,否則就反對,情願原地踏步…連民生都咁玩法,香港唔死都幾難

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-6-25 11:03 AM 發表

自由黨,工聯會都反對(泛民亦反對)
只有民記支持,立法會邊夠票通過?
除左工賊黨,泛民唔一定反對喎。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-6-26 12:48 PM 發表

除左工賊黨,泛民唔一定反對喎。
民主黨已講左反對....我在TBB新聞睇既, 黃國健話反對之後, 訪問民主黨, 同樣反對...求其搵下新聞都搵到

【本報港聞部報道】政府提出的取消強積金對沖「劃線」方案,除工聯會三名立法會議員已表不滿外,經民聯、民主黨和公民黨均表示不支持,其中公民黨議員譚文豪接受《成報》訪問表明不接受這個對沖方案,認為將遣散費和強積金計算水平降至二分一難以接受,太傾斜資方,而政府79億元補貼金和十年過渡期的政策將影響未來十年財政預算,十年後將面臨較現在更難的窘境,取消對沖的壓力會再度浮現,狀況將倒退。

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-6-26 12:51 PM 發表

民主黨已講左反對....我在TBB新聞睇既, 黃國健話反對之後, 訪問民主黨, 同樣反對...求其搵下新聞都搵到

【本報港聞部報道】政府提出的取消強積金對沖「劃線」方案,除工聯會三名立法會議員已表不滿外,經民聯、 ...
都係廢話,而家唔係降低長服金遺散費至1/2,而係取消對沖之後,工人實得多左呢1/2,反對方案令工人損失。

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-6-26 12:51 PM 發表

【本報港聞部報道】政府提出的取消強積金對沖「劃線」方案,除工聯會三名立法會議員已表不滿外,經民聯、 ...
當然唔排除現屆政府以退為進,下屆政府正式提案時取消降低至1/2,咁反對議員冇了藉口,只有豉油黨反對了。

其實資方都唔係強硬反對,只係要政府補貼長期金遺散費固定化,而不是十年過渡,換言之想搵納稅人笨。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-6-26 01:00 PM 發表

都係廢話,而家唔係降低長服金遺散費至1/2,而係取消對沖之後,工人實得多左呢1/2,反對方案令工人損失。
你講既,其實智力正常既一諗就明
但係依然有人用呢點去做文章…
工聯會可能玩野,因為以前好多次工聯會妥協之後都畀人小,話佢地出賣勞工
本來開天殺價,落地還錢,
但香港落地還錢會被人小的,只好變成: 開天殺價,寸步不讓,一拍兩散

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]