• 瀏覽: 2,290
  • 回覆: 16
香港樓價高、消費貴,生活究竟有多困難?有機構公布2017年《環球生活成本指數調查》,香港的生活成本排名雖較去年下降1位,但仍高踞全球第2,是亞洲生活成本最高的地區,消費娛樂通通收費高昂,當中看電影、食快餐均較不少城市貴。在生活成本指數調查中升至首位的是非洲國家安哥拉首都羅安達,而出名物價高的日本東京則受日元匯率上升帶動,排名全球第3。

人力資源諮詢公司美世(Mercer)以外派員工生活成本高低排名,比較全球超過200個城市的住屋、食品、交通及娛樂等的生活成本,全球排名首10位的城市中,有5個是亞洲城市,當中以香港排名最高,而排名第4至第10位的地區依次為瑞士蘇黎世、新加坡、南韓首爾、瑞士日內瓦、上海、美國紐約及瑞士伯恩。

調查機構又列出10個主要城市觀看電影及進食快餐的消費水平,以1張電影戲票價格為例,香港1張戲票售價為110港元,排名第5;倫敦則要約156港元,是全球最貴;南非約翰內斯堡則是電影戲票最平的城市,看一場戲只需約42港元。若以一個漢堡包快餐作比較,香港每個餐要37.8港元,與莫斯科一樣排第8;排首位的安哥拉每個餐索價高達112港元。

調查機構分析,雖然香港的排名較去年下跌1位,但不代表香港的生活成本便宜了,形容香港的價格仍然是世界最高的地方之一,當中住屋租金不斷攀升,生活成本高企。可幸的是香港的經濟增長仍屬強勢,持續高企的生活成本暫未影響企業擴充或調配人手來港的計劃。

人力資源顧問周綺萍指出,跨國企業要派人才來港,住宿成本是最大考慮,因香港房屋租金不斷攀升,支出愈來愈多,「以前可以畀員工住半山,依家可能要改住太古城。」她認為香港可否繼續吸引跨國公司進駐及人才來港,要視乎發展機遇可否抵銷高昂的生活成本水平。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0621_00822_001.html

單係呢樣, 已經係年青人反政府原因啦, 講乜嘢冇讀中史, 乜嘢國民教育, 乜嘢唔夠愛國, 生活成本全因內地蝗蟲湧港炒貴地價租金, 點叫人愛國呀!

引用:
原帖由 KK21 於 2017-6-22 10:08 AM 發表
香港樓價高、消費貴,生活究竟有多困難?有機構公布2017年《環球生活成本指數調查》,香港的生活成本排名雖較去年下降1位,但仍高踞全球第2,是亞洲生活成本最高的地區,消費娛樂通通收費高昂,當中看電影、食快餐均 ...
真搞笑!
點解中國的 cost of living 低過香港咁多?

https://www.numbeo.com/cost-of-l ... &country2=China

你知唔知香港殖民時期試過全球第一

重重剝削 殖民地的悲哀

香港生活成本高,主要都係住屋租金, 尼D系香港人既選擇

因為香港人選擇支持港漢奸反CY起樓! 所以香港人唔好怨!

我只知, 香港近幾十年生活成本最低就係沙士前後果幾年,
樓價低, 租金低, 一蚊一隻雞......只有傻西先會認為香港生活成本低係好事

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-6-22 03:55 PM 發表
我只知, 香港近幾十年生活成本最低就係沙士前後果幾年,
樓價低, 租金低, 一蚊一隻雞......只有傻西先會認為香港生活成本低係好事
引用:
原帖由 2015627 於 2017-6-22 03:35 PM 發表
你知唔知香港殖民時期試過全球第一

重重剝削 殖民地的悲哀
你兩個講嘢好矛盾喎, 唸清楚係高好定低好先盲反啦, 唔洗做牙 http://n2.hk/d/images/smilies/default/smile_o10.gif

引用:
原帖由 KK21 於 2017-6-22 04:52 PM 發表

你兩個講嘢好矛盾喎, 唸清楚係高好定低好先盲反啦, 唔洗做牙 http://n2.hk/d/images/smilies/default/smile_o10.gif
"殖民時期試過全球第一"與"香港近幾十年生活成本最低就係沙士前後果幾年"

有咩矛盾?  你唔通以為沙士前後仲係港英殖民地時代?....你係未戒奶還是新移民?

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-6-22 05:00 PM 發表

"殖民時期試過全球第一"與"香港近幾十年生活成本最低就係沙士前後果幾年"

有咩矛盾?  你唔通以為沙士前後仲係港英殖民地時代?....你係未戒奶還是新移民?
真係高估咗你智慧

一個話生活成本高係殖民地剝削(即係高唔好),

一個話生活成本低係慘情時期(即係低唔好),

仲唔係矛盾?

傻仔,呢個叫海外顧員呀,班西人唔通同你去街市買幾蚊斤菜,用米做主糧?同你讀資助學校?有心人一定用Citysuper計,計沙律菜安格斯牛肉,讀國際學校,房屋用獨立屋去計算。仲末計私家車泊位。如果香港咁貴,但通街又西人搵食,即係香港賺錢好洗好用囉,身體係最誠實㗎

噴飯
講緊係一堆外派僱員
同本地人大纜扯唔埋

引用:
原帖由 KK21 於 2017-6-22 05:10 PM 發表

真係高估咗你智慧

一個話生活成本高係殖民地剝削(即係高唔好),

一個話生活成本低係慘情時期(即係低唔好),

仲唔係矛盾?
冇矛盾呀.............高唔好, 但低更衰...唔得架?
世事唔係非黑即白, 好與唔好, 是相對, 唔係絕對架...又塞錢入你袋, 快D多謝我

香港最自由既市場

就有咁既結果

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-6-22 05:20 PM 發表

冇矛盾呀.............高唔好, 但低更衰...唔得架?
世事唔係非黑即白, 好與唔好, 是相對, 唔係絕對架...又塞錢入你袋, 快D多謝我
OK

高唔好, 你話架, 即係冇鬧錯啦.

引用:
原帖由 KK21 於 2017-6-22 04:52 PM 發表

咁即係証明樓主嘅推理有矛盾,有問題

引用:
原帖由 KK21 於 2017-6-22 05:35 PM 發表

OK

高唔好, 你話架, 即係冇鬧錯啦.
但有低更衰播.

黃屍手法之一,
就是只講一半,
以偏概全,
斷章取義.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]