• 瀏覽: 16,030
  • 回覆: 19
1996年讀中一,中史是必修科,我讀了3年中史,那時12歲,但無助於我愛國愛港。

讀了3年中史,只是記得那種痛苦,全部都是術詞,年份,人名。我真係對中史一D興趣都冇。好痛苦添。

中三個年,有一次我因為超級憎中史個種煩和難記,我第一次上堂測驗出貓。
中學時必修科3年的普通話亦是最水皮的。

只是快些想讀中四就可以擺脫呢科...。

竟然,我中一時十分鐘情於西史科,對西史有股天生潛意識的天份,全部都是英文字,但卻全部牢熟...好像天生就懂般。中二級還拿了全級西史科獎,上台領獎。可能前世是西方國家投貽過來吧....。喜歡的是西史個種神秘、科幻和先進吧....。

現在30歲,我不是愛國愛港。我愛的是西方國家。愛是的那種氣息....。
莫講話愛國愛港。你叫我記咁多中國既野, 有咩意思??

讀完3年必修中史科,我對中史什麼都不記得,亦唔記得中國發生了什麼歷史和事。只是記得那種背書痛苦...。我唔知讀黎有什麼意思。我讀完中史科仍是一D興趣都冇,亦都冇興趣想知.....。只是隱約記得偉大的西方國家美國救了中國一命,令日本投降。美國是最大的恩人...。

讀完中史科,不是老師你一句︰我是中國人,我就會認同和接受。因為我有自己的思想,我是香港出生。我不認同中國人呢個國家。不認同呢個國家所做所作的一切....。

我想講,現在30歲的我,雖然修讀了3年必修中史科,但不是讀完本中史書,背晒所有野,知道中國過去100年前發生什麼事,就會變成愛國愛港的。
因為香港人是有思想的。香港人是自由的....思想自由、言論自由,貿易自由,除左犯法野,香港做什麼都是自由。出生在香港的人就是特別愛自由。自由是香港的核心價值。自由的心是不能束縛限制的。任何束縛香港自由的事情都會遭受香港人強烈反抗。但偏偏你們中國就強烈控制束縛著香港,不給它自由發展。

而為什麼香港人咁喜歡自由?? 無解....出生在香港就自小有股天生的自由感...。不是你們中國大陸能夠明白。

而中國是束縛,西方是自由...。

引用:
原帖由 staryling 於 2017-6-20 11:37 PM 發表
1996年讀中一,中史是必修科,我讀了3年中史,那時12歲,但無助於我愛國愛港。

讀了3年中史,只是記得那種痛苦,全部都是術詞,年份,人名。我真係對中史一D興趣都冇。好痛苦添。

中三個年,有一次我因為超級憎 ...
是無助愛國愛港, 但有助個人對歷史的認識, 不會被蒙蔽。
可惜過去十年, 教育界被漢奸主導, 假歷史課程充斥校園, 因此政府必需重推國民教, 以扭轉歪風。

西史同中史都一樣要背人名地名年份之類
基本讀法同溫法大同少異
讀得掂西史但讀唔掂中史既人
除左自已唔願讀
重有咩好講
懶有野咁拉到愛港愛國只顯得好難睇

你都講冇讀好中史啦, 所以你都唔愛國愛港, 如果你當初讀得好, 你現在就有唔同嘅睇法, 至少唔會一面倒睇西方好啦

你讀唔成,自有人讀得成;你不認同,自有人認同,不能剝奪別人的權利。

引用:
原帖由 奇想二三 於 2017-6-23 04:08 PM 發表
你讀唔成,自有人讀得成;你不認同,自有人認同,不能剝奪別人的權利。
就是了! 不能剝奪別人讀中史的權利。

引用:
原帖由 staryling 於 2017-6-20 11:37 PM 發表

香港人是有思想的?? 哈哈.....

出貓就出貓,禁多藉口,香港從值民地開始,全無自由,立法會英國說了算數,無港人參與.
日美結交,早早合軍,八國聯軍是英美請日本出兵.

我反而想知1996至1998中史教過咩。邊一個時段講美國救中國。
我中史都只有中三程度。唐宋元明清五代十國個d.就係唔記得有美國救中國。好奇怪既中史學程。

讀完中史未必一定會愛國愛港
正如有人話我知讀數學其中一個主因係要學生學習自己可能會犯錯一樣
以香港既填鴨式教育, 好多教學既理念都係實用唔到

不過讀書, 多一科少一科, 都係讀讀讀既O者
當年我既地理/EPA 都背過7-80分, 又唔係乜都還晒俾阿SIR
因為佢係中史, 所以作千萬種理由泥反
先係最最政治化

引用:
香港教育最錯係漠視國際新聞、哲學教育貧乏,新一代眼光愈來愈狹窄,才有你這種言詞。簡單如你所推崇既西方自由,但丹麥只需要一個"like"就可以被入罪、西班牙一句侮辱元首就可以被判監、日本"同謀法",香港人卻視而不見 聽而不聞。

樓主呢種垃圾, 好心就憾頭埋牆死左佢算數, 仲好意思話俾人知?

中史越讀得多,讀得深入,越對共產黨了解。

引用:

明白。

引用:
原帖由 kwanhung 於 2017-8-26 08:56 AM 發表
中史越讀得多,讀得深入,越對共產黨了解。
對啊!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]