• 瀏覽: 26,451
  • 回覆: 247
  • 追帖: 2
+4
引用:
原帖由 highbury64 於 2017-6-20 07:08 PM 發表

李鴻章1898年代表清朝簽訂《展拓香港界址專條》,租借新界予英國99年,種下香港97後前途問題的遠因。1997年6月30日晚,李道瑜坐在CNN香港的辦公室, ...
呢D咁既POST只係証明毒果同佢D支持者幾白痴.

1. 無論佢既觀點係乜, 佢只係代表佢個人, 關李鴻章乜事, 拉埋來講就係痴左線.
2. 如果佢己經入左英藉, 咁佢既祖國可以話係英國, 但佢既國籍關其他人乜事, 點解要當係新聞?
如果佢本身係中國人, 但係又當自己係英藉甚至"香港藉", 咁本身佢精神有問題, 點解可以當係新聞?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-6-20 08:27 PM 發表

係咪事實,唔係你講咗算數,李鴻章係貪官,亦都唔係我講嘅,好多歷史學家都咁講!!
不過你講佢利用洋務運動斂財係作大,當時上下其手既人不計其數,李中堂可能係最少利益一個。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-6-20 08:25 PM 發表
有人話李鴻章係能臣,能在什麼地方呢?

大家覺得清朝嘅洋務運動成功?

大家又會覺得李鴻章嘅外交又係成功?
清末國產最大口徑大砲,民國竟然做不出來,清朝國產岸防大砲用到抗日戰爭仍有發揮作用。

附件

81_200_200.jpg(11.26 KB)

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-6-20 08:33 PM 發表

不過你講佢利用洋務運動斂財係作大,當時上下其手既人不計其數,李中堂可能係最少利益一個。
清末根本就沒有能臣,只有重臣!

在清末的幾個重臣中,留低最多財富比子孫,應該就係李鴻章,你可以去查下,可能我錯,因為我只記得!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-6-20 08:41 PM 發表

清末根本就沒有能臣,只有重臣!

在清末的幾個重臣中,留低最多財富比子孫,應該就係李鴻章,你可以去查下,可能我錯,因為我只記得!!
因為李中堂係地方團練出身,受曾國藩賞識接佢班進入中樞,唔同其他京官由科舉進仕。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-6-20 08:39 PM 發表

清末國產最大口徑大砲,民國竟然做不出來,清朝國產岸防大砲用到抗日戰爭仍有發揮作用。
可以代表啲乜嘢?中國甲午戰爭打贏左?係蘇聯手上收回土地?

難聽D講句,日本明治維新之後,就真係能臣輩出,以島國之力,力抗中國地大物博!!

滿清輸畀日本,絕對唔係國家資源問題,完全係人嘅問題,帶領國家嘅人,可以叫做能臣?

who cares

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-6-20 08:45 PM 發表

因為李中堂係地方團練出身,受曾國藩賞識接佢班進入中樞,唔同其他京官由科舉進仕。
不如咁,你自己攞篇歷史文章出嚟,話李鴻章啲錢,係咪佢老豆留俾佢嘅⋯⋯

我睇過咁多文章,就未見過啦⋯⋯

大部份文章都係講佢,做官時間,不停收取利益,包括俄國!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-6-20 08:46 PM 發表

可以代表啲乜嘢?中國甲午戰爭打贏左?係蘇聯手上收回土地?

難聽D講句,日本明治維新之後,就真係能臣輩出,以島國之力,力抗中國地大物博!!

滿清輸畀日本,絕對唔係國家資源問題,完全係人࢚ ...
中國太龐大,體制腐朽要改革唔係容易,非人力可改變。

日本明治維新係幕府將軍移交權力俾天皇,相對改革比較容易。

引用:
原帖由 highbury64 於 2017-6-20 07:08 PM 發表
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170620/56849719
李鴻章1898年代表清朝簽訂《展拓香港界址專條》,租借新界予英國99年,種下香港97後前途問題的遠因。1997年6月30日晚,李道瑜坐在CNN香港的辦公室, ...
李鴻章其身不正

樹大有枯枝,族大有乞衣

引用:
原帖由 e5432whm 於 2017-6-20 07:25 PM 發表
聽人講李鴻章當年簽各條約時都撈咗好油水, 是真的嗎? 李鴻章對得住自己祖國嗎?另李鴻章的後人祖國是香港關中國香港人咩事? 同理, 李鴻章的後人是真.香港人嗎?
賣完給日本又賣給英國的
李後人

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-6-20 08:51 PM 發表

中國太龐大,體制腐朽要改革唔係容易,非人力可改變。

日本明治維新係幕府將軍移交權力俾天皇,相對改革比較容易。
洋務運動失敗,外交失敗,內部體制改革又失敗,不停失敗,可以叫做能臣?

我只能夠咁講,大家睇人嘅標準好唔同!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-6-20 08:50 PM 發表

不如咁,你自己攞篇歷史文章出嚟,話李鴻章啲錢,係咪佢老豆留俾佢嘅⋯⋯

我睇過咁多文章,就未見過啦⋯⋯

大部份文章都係講佢,做官時間,不停收取利益,包括俄國! ...
其實一個清朝地主家族有等值十億人民幣田產可能要累積幾代人,你當佢一個人貪番黎係老作,和坤抄家只係抄佢屋企金銀珠寶架咋。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]