• 瀏覽: 9,018
  • 回覆: 131
+4
【明報文章】創新及科技局上周五在facebook貼文,嚴厲炮轟電召車中介公司Uber,以創新共享經濟為藉口,知法犯法,令電召司機因違法取酬載客而被捕,是不負責任的做法。這個帖文,在網絡世界贏取「嬲嬲」。創科局竟對一家創新經濟公司用詞狠辣,實在諷刺之極。

哦哦

新聞來源連結:
https://m.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20170612/s00012/1497203832774

香港政府高薪官員話滴滴打的系低舊科技

山水集團趙公子手上面有好多的士牌

創科局有咩用呀 玩地產霸權先有錢分

梁乜儀, 一個話自己什麼資深傳媒人,
講野偏到呀媽都唔認得. 你話佢係乜色呢?

唔知整個高科技app運冰毒得唔得呢?
咁uber唔叫車,改做叫雞又係咪要政府支持?
wanna cry都好高科技喎,政府唔應該禁?
黃絲一定係法律第二啦!

嗱益你,高科技電子零件

引用:
原帖由 dalunwan 於 2017-6-14 11:00 AM 發表
【明報文章】創新及科技局上周五在facebook貼文,嚴厲炮轟電召車中介公司Uber,以創新共享經濟為藉口,知法犯法,令電召司機因違法取酬載客而被捕,是不負責任的做法。這個帖文,在網絡世界贏取「嬲嬲」。創科局竟對 ...
呢位係乜水⋯⋯⋯官商勾結遊戲終有一日會落幕⋯⋯⋯支持公開公平公正自由經濟體系係香港出現⋯⋯⋯

真係唔明
uber 與創科有何關係 ?
寫個apps  就是創科嗎 ?

Uber係叫貨車的變種版本!
多個App叫創新科技同打電話上叫貨車又差不多!
同創科有咩關係!
一個打電話叫車!
一個用App叫車!

Uber有幾仆街我諗好多人心裡明白

好多國家包括德國直接禁Uber tim

台灣當局亦講過類似既說話

因為香港的士收費本身低 Uber無乜空間壓價競爭 變相無辦法好似大陸台灣咁同政府磋商點合法經營 因為司機成本再上升例如一年交兩萬銀保險uber x就即時收皮

Uber呢家係同時剝削緊的士司機同埋加盟司機

點解一定要支持? 創科大撚晒?

再者我唔覺得有咩獨特創科成份

犯法ga野都支叫倉科咩 梁x儀on99

引用:
原帖由 全馬二世 於 2017-6-14 11:08 AM 發表
唔知整個高科技app運冰毒得唔得呢?
咁uber唔叫車,改做叫雞又係咪要政府支持?
wanna cry都好高科技喎,政府唔應該禁?
黃絲一定係法律第二啦!
雖然我都有用uber....

但對於用家來說, call uder同call 貨van 或call XX折的士一樣, 無咩分別~

係外國可能很創新, 但在香港只是舊酒新瓶, 零創意

創科局主席楊偉雄表示佢最大公績之一就係無請病假

引用:
原帖由 我愛獅子山下 於 2017-6-14 11:18 AM 發表

呢位係乜水⋯⋯⋯官商勾結遊戲終有一日會落幕⋯⋯⋯支持公開公平公正自由經濟體系係香港出現⋯⋯⋯
Uber都唔係好人要抽三成,有錯請更正

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2017-6-14 11:26 AM 發表

雖然我都有用uber....

但對於用家來說, call uder同call 貨van 或call XX折的士一樣, 無咩分別~

係外國可能很創新, 但在香港只是舊酒新瓶, 零創意
無錯丫,uber其實有幾高科技吖!

引用:
原帖由 vvoy 於 2017-6-14 11:21 AM 發表
真係唔明
uber 與創科有何關係 ?
寫個apps  就是創科嗎 ?
apps白牌仲唔係創科

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]