• 瀏覽: 4,489
  • 回覆: 57
差不多每天都挖空心思詛咒、詛咒、再詛咒,其實心理有多累?活得有多不如意呢?

引用:
原帖由 highbury64 於 2017-6-12 06:23 PM 發表
港台節目話前海400呎租人仔1,200, 香港可能要2萬幾三萬,為咗慳幾皮嘢月租走去一個野蠻落後,空氣有毒食物又有毒,仲要週街老千嘅鄉下地方創業,肯定係一d無遠見無錢嘅死窮L
所以賤蛙寧去火星創業

引用:
原帖由 highbury64 於 2017-6-12 18:23 發表
港台節目話前海400呎租人仔1,200, 香港可能要2萬幾三萬,為咗慳幾皮嘢月租走去一個野蠻落後,空氣有毒食物又有毒,仲要週街老千嘅鄉下地方創業,肯定係一d無遠見無錢嘅死窮L
大陸空氣好差食物又好差
差到人均壽命愈來愈長

引用:
原帖由 直線國國王 於 2017-6-12 06:40 PM 發表
差不多每天都挖空心思詛咒、詛咒、再詛咒,其實心理有多累?活得有多不如意呢?
當一個人只有負面情緒,他的生命當然是活得不開心。同樣情況,若一個人充滿正面情緒,那生活就能活得開心快樂。當然一般人不會咁極端,所以同時會有正面同負面的情緒。若要生活得快樂,就要在日常生活中以大部份的正能量去掩蓋負能量,這完全是個人的心態驅使。

回歸主題,我的回答係這些香港人完全唔可恥。因為只係樓主主觀認為前海唔好,但上得去創業的香港人卻唔係咁認為,而且人地就係睇到前海發展比香港更有優勢才會選擇上去創業。要評論這些香港人的話,我就話佢地係好明智,比樓主這種因主觀偏見影響自己思維的人就更聰明得多了。

引用:
原帖由 galileo2013 於 2017-6-12 09:03 PM 發表

當一個人只有負面情緒,他的生命當然是活得不開心。同樣情況,若一個人充滿正面情緒,那生活就能活得開心快樂。當然一般人不會咁極端,所以同時會有正面同負面的情緒。若要生活得快樂,就要在日常生活中以大部份 ...
實在想不明白為甚麼可以每天堅持都做著狗吼火車般的動作?這樣便會開心嗎?
我最初看到這些帖子會立馬酸回去,現在看多了有種哀矜勿喜的感覺。

引用:
原帖由 highbury64 於 2017-6-12 06:23 PM 發表
新港人走得越多去越好!

引用:
冇生意sense。 野蠻落後=容易搵錢。 空氣食物有毒=可以賣防護,解毒裝置。 自己係老千就唔洗介意人哋係老千啦。

不過去前海真係有啲蠢。 深圳大吧平租地方啦。 仲近住啲客源添。

大前海

法輪L真係ON9到無極限,
早30幾年前已經有大批中華民國人走去一個野蠻落後,
空氣有毒食物又有毒,仲要週街老千嘅鄉下地方創業.

唔會呀!去創業是用錢,知識,個人及時間去拼搏的,當然有輸有贏。大陸市場龐大,看準了可以盤滿缽滿。到時候哪有人說可恥。譬如香港樓價,追高,有人說最好樓價跌,跌死那班炒家,結果呢?樓價一直漲不跌,有人說他們可恥。那就可恥吧,沒有上車的就繼續說吧。

樓主,珍惜眼前人,每天都懷著「有今生,冇來世」既心情面對每一日。

幾年前新聞透視都講 香港 I.T. 公司,香港公司五十人主要接待國際客戶,內地公司二百人主要做 production。

租,只佔少部份因素。糧,先後大部份支出。

唔好強迫自己,但如果你有機會創業開公司,你自然唔會咁諗架喇。

引用:
做生意你織條能咩?

大把公司搬左上去。

一句講晒:關你撚事!😡😡

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]