• 瀏覽: 17,808
  • 回覆: 132
  • 追帖: 4
+12
引用:
原帖由 孺子牛 於 2017-6-11 11:55 AM 發表
呵呵…

良心之光,我倒是認為,為了網友的利益,你少發兩個帖,就已經很夠了!😁😁
啱啱行完山返來,見到呢個回覆,真係極之同意,希望樓主認真考慮你既建議,造福香討同各位網友。

[ CV16LN]

.
Very exceptionally, in this thread you and other pals can freely level your critisism and accusations on me.
2. I hope that, this time round, the number of pals who come in will exceed 26.

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-6-11 10:48 AM 發表
2. 你問一問 Vanga 我是誰。
3.我的政見,在下列可見一斑。 ...
你想俾我知你係邊個,請你自己介紹,唔洗搵其他網友,佢哋唔可以代表你。

對各網友來講你只係一個香討帳戶,無論你真實身份係邊位達官貴人,他朝君體也相同,所以世事既嘢,適時放手,享受下剩餘既人生仲好啦。

霍金預言人類得返一百年啦,你信唔信啊?你唔好問其他人信唔信,我係問你信唔信?

另外,斷估唔少網友都會覺得你一日唔刪個簽名檔,都代表你心口不一,所以你既政見無論係香討重覆發帖幾多十年,應該有唔少網友唔會當真。

我啱啱行完山返來,成身汗,沖涼先,一陣就瞓,如果聽日有時間路過再留言。

[quote daimonster 於 2017-6-11 01:53 PM 發表
我有興趣入泥討論, 參與就係#7  
吾明白樓主講一堆自己立場同網友利益有何關係.  (樓主提供論政教學入門? 時政新手包?), ... [/quote]
.
利益 有分 物質性的 和 靈性的。
本帖子的目標是後者。
此外,網友的甜頭 見#17

[ chan0318

1.你說:網上討論平台係任何人都可自由暢談政見是非不同睇法,真理愈辯愈明......
絕對不是只有樓主在預設前題下,命令所有會員要跟隨第一第二第三點咁樣討論......咁係限制左自由發揮.
....

我:我跟你的理解不同啦。沒有具體例子 很難解釋給你聽的。所以,就用第2點作為例子。

2. 就如早前討論香港是否三權分立,有師兄有論點地指出答案是否定.....樓主卻在不斷貼link解釋三權分立的架構與存在意義,反過來指出那位師兄離題......

我:可否在原帖子找出是第幾樓?

3. 你可以帶出什麼其他人共同利益

我:請看19#

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-6-11 10:26 PM 發表
[ chan0318

1.你說:網上討論平台係任何人都可自由暢談政見是非不同睇法,真理愈辯愈明......
絕對不是只有樓主在預設前題下,命令所有會員要跟隨第一第二第三點咁樣討論......咁係限制左自由發揮.....

我: ...

我既水平還有待磨練,未夠料,所以我喜歡從各師兄的留言討論中細味,希望有所得著.....

不過閣下既留言,就只係令人覺得不斷遊花園,又不正面回覆......

不斷向人導讀文章,半英半中拋書包,貼link,然後話人不理解......

咁係哪門子既討論.......

[ chan0318
。---------
你出現了一個嚴重問題,【見原帖子#430】.
那個#430 解決了你在這裡提出的詢問的一部分。餘下的,在你回應了那個#430 以及潛在法律問題之後,咱們再在這裡繼續。

樓主凌晨3點幾仲未瞓,回帖帶人遊花園,保重身體啊。老人家早啲瞓,對身體有益,唔洗咁勤力啊。

一星期做7天轉帖員,仲要做到半夜三更, 使唔使咁勤力? 勤工獎好多嗎? 除了轉帖沒有人生的嗎? 真可憐
平時都會睇吓黃絲有咩POINT, 但轉帖員就直接無視吧,
對付轉帖員最好方法係無視, 你地唔回D轉帖員會自自然然自動消失啦
引用:
原帖由 CV16LN 於 2017-6-12 07:29 AM 發表
樓主凌晨3點幾仲未瞓,回帖帶人遊花園,保重身體啊。老人家早啲瞓,對身體有益,唔洗咁勤力啊。

[quote]原帖由 e5432whm

輪到你出場!好久不見。
你來討論區,就是說這些嗎?很明顯你沒有看一樓說些什麼。
一樓到五樓的論點,是轉載嗎?你可否逐點反駁:
譬如這個-
我主張'用人唯賢','舉賢不避仇'。
.我的人生哲學是追求「真、善、美」。對很多學問都有興趣, 想知道有關這世界(形而上學的、科學的、社會學的) 真理; 在真理的基礎上尋找改善人們生活之道; 及如何用最美的方法實行之。誠信是重要的美德。我覺得, 人之初性本善也本惡。人, 生來是平等的, 不應有階級之分。每個人都應盡力做好自己的本份, 不應損人利己, 進而(在合理地保證自己的生存條件以後)幫助別人及貢獻社會。社會上任何人有貢獻者, 雖有仇怨亦予以嘉獎; 為惡者、怠墮者雖是親友亦譴責甚至懲罰之。我淡薄名利, 只希望世界變得更好。若有其他有能者樂意追求及實現我的人生理想, 我樂于作璧上觀而寄情于山水之間

真令人感動,世上真的有人會千方百計盡力向旁人証明自己是小丑,真偉大!

我只知道「良心之光的目的:為了網友的利益」,這個為了網友的利益就係假嘅,為了洗網友腦就係真囉。樓主每次出帖討論,都係要人支持你一樓講嘅嘢,完全都無俾別人自由思考的空間。一出現其他有意義的論點嘅時候,樓主就一定會用千方百計帶人遊花園,讓這些有意義的論點消失於眾多的回帖之中。若遇到不能反駁別人的論點時,又搬出啲五毛論,或是欺凌論,去掩飾自己的失敗。這種討論方式,我就完全唔見到對網友有何利益。

樓主你教條式的論證,根本沒有任何人會支持你的觀點。嗱!你去睇下人地點樣做一場令人信服的演講啦。

https://www.youtube.com/watch?v=ebXA1lRqDfM

引用:
原帖由 e5432whm 於 2017-6-12 09:53 AM 發表
一星期做7天轉帖員,仲要做到半夜三更, 使唔使咁勤力? 勤工獎好多嗎? 除了轉帖沒有人生的嗎? 真可憐
平時都會睇吓黃絲有咩POINT, 但轉帖員就直接無視吧,
對付轉帖員最好方法係無視, 你地唔回D轉帖員會自 ...
有目的既發帖同轉帖係唔會因為大家唔回帖而停止既,所以為咗各網友既利益,各位都係要適時作出回應,以正視聽。

今日比較關心幾點掛暴風及烈風信號,多過瞭解樓主出帖既真正目的,各位請做好防風措施啊,嘻嘻。

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-6-11 10:48 AM 發表
那麼,你明天 才回應 一樓吧。
2. 你問一問 Vanga 我是誰
3.我的政見,在下列可見一斑。
           幾個有關選舉的問題
. 人類為何需要政治 ?
人是生物界一份子, 亦需應付生存的問題。但人不像獅虎或寄居蟹, ...

引用:
原帖由 vanga 於 2017-6-12 01:58 PM 發表

呢件乜水?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]