• 瀏覽: 166,026
  • 回覆: 1,238
  • 追帖: 2
+26
引用:
原帖由 共容齊win 於 2017-6-5 03:22 PM 發表

閣下不是說在這裡是向政府提意見嗎?還問其他人做什麼呢?
可惜政府係唔會當討論區係提意見既正式途徑,樓主咁講只係掛羊頭,嘻嘻。

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-6-2 04:16 PM 發表
網上有幾位理性討論者[尤其是 直線國國王 和 劉婕].
茲向你們介紹一些 政治討論的基本東西

A。概念
1.三權分立:
三權分立的思想最早應追溯到亞里士多德。他認爲國家的職能分爲議事、行政和審判三 ...
睇完標題, 就知道此人之帖不用看, 也不必回.

cortet + 孺子牛  

你們還沒有掌握好 “三權分立” 的概念。這樣會影響你們以後的留言的質素。
令: 你們須要重讀。

2. 現在你們說說 “check and balance” ,瞭解有多深?

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-6-5 10:31 PM 發表
cortet +  孺子牛  

你們還沒有掌握好 “三權分立” 的概念。這樣會影響你們以後的留言的質素。

2. 現在你們說說 “check and balance” ,瞭解有多深?
認真笑話!

我如何沒有掌握好 “三權分立” 的概念?你詳細說明。

BTW,你又避開司法獨立這一主題。

你在大學的時候 是主修什麼的?
如果你想過關,你須說說:
三權分立的
-- 定義
-- 設定這個制度背後的理念
-- 它的優劣
-- 它在各國實踐的情況
-- 在香港,三權分立是否對大多數市民有利【理由是什麼】

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-6-5 11:10 PM 發表
三權分立的
-- 定義
-- 它的優劣
你有料既自己講曬出來吧!
你既人云亦云三腳貓功夫唔好扮權威啦。

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2017-6-5 08:07 PM 發表

睇完標題, 就知道此人之帖不用看, 也不必回.
良心條友成日當自己好有料, 成日都反問對方明吾明. 笑死人.

但問佢野, 佢又吾會直接答你. 扮高深.

你最大嘅毛病就係冇自知之明

1. 你唔系整個world wide web 嘅網絡之神,又唔系網絡規則制定者,你憑乜要所有網友必須知道某概念、理念?唔知就系違反網絡戒條?違反者會受到乜懲罰?
2. 你唔系呢個地區嘅法律制定者、執行者,你憑乜規定所有網友必須理解你果一套?唔蘇你犯法?
3. 冇料扮四條,妄圖對其網友設定規條,你病得不輕...

睇左咁耐post,我都係想睇樓主點樣比其他師兄串到左閃右避
真係幾過癮,希望樓主唔好介意......

我算係時政板cdrom,學野多,個個師兄同板主╱見習板主既言論我都有睇,獲益良多......

唯獨阿黑心哥,無料扮四條,回應同發問不知所謂.....

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-6-5 10:31 PM 發表
cortet +  孺子牛  

個討論區話事人係你?

質素高底標準由你定義?

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-6-5 11:10 PM 發表
三權分立的
-- 定義
-- 它的優劣
過關wo~~

你定出黎既遊戲規條,要人地老奉尊守.....

請問你老幾?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]