• 瀏覽: 17,276
  • 回覆: 229
  • 追帖: 1
+11
從來民間智慧高過政府,
市民親身感受和做決策,政府管員坐辦公室諗。

一帶一路若果有商機,民間商人唔會視而不見。
二千幾年都發展得不好,原因當然好多,不是一人或一個國家可解決的。

中國諗住起鐵路、碼頭、基建可刺激經濟發展,係一廂情願。
因為貨物、人流不足,結果只係僅僅夠維本,甚至蝕。

做落先至知行唔通,結果是習近平令中國損失二十年時間。

國家  着眼點不單是經濟貿易 , 還有人民幣國際認受性等等長遠的部署.

樓主,  不喜歡大陸 都改變不了現實的,  節省些(慳D) 吧 !

引用:
原帖由 散戶軍師 於 2017-5-29 08:25 AM 發表
從來民間智慧高過政府,

二千幾年都發展得不好,原因當然好多,不是一人或一個國家可解決的。

中國諗住起鐵路、碼 ...
呵呵,二千幾年? 東南亞俾西方人搶掠百幾年,最近幾十年先獨立,有條毛二千年。

中亞俾蘇聯佔有百年,最近十幾年先獨立,有屁二千年。

引用:
原帖由 散戶軍師 於 2017-5-29 08:25 AM 發表
從來民間智慧高過政府

中國諗住起鐵路、碼 ...
第一句已經是廢話,
吹水的旁觀者, 永遠覺得自己叻過做事的人

有些人
總是將政府與人民
對立起來

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-5-29 10:06 AM 發表

第一句已經是廢話,
吹水的旁觀者, 永遠覺得自己叻過做事的人
你竟然唔識解"民間智慧",
唔係解做自己覺得自己另!

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-5-29 09:49 AM 發表

呵呵,二千幾年? 東南亞俾西方人搶掠百幾年,最近幾十年先獨立,有條毛二千年
中亞俾蘇聯佔有百年,最近十幾年先獨立,有屁二千年。
你竟然以為國家獨立之前係一片空白,無經濟發展!

民間智慧知,但我知道反中反政府多白痴多智障

中能對中國既經濟評估系尼三十年來有邊次啱?
引用:
原帖由 散戶軍師 於 2017-5-29 12:42 PM 發表

引用:
原帖由 散戶軍師 於 2017-5-29 12:42 PM 發表

我從來都認為, 所謂民間智慧, 毫無科學性, 民間講十萬樣野出來, 其中一樣講中左....就大大聲話: 民間智慧又應驗...簡直on能9

一帶一路,非只為經濟, 更為軍事同資源,尼D會白做嗎?

所以反中能根本唔知一帶一路系咩就盲目反對, 同你地一班垃圾講支爆三十年一樣,九UP

不過咁都系好,你地睇錯未來經濟, 只好一世做窮能啦, 香港需要你地尼班人做D基層工作!

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2017-5-29 12:44 PM 發表
民間智慧知,但我知道反中反政府多白痴多智障
中能對中國既經濟評估系尼三十年來有邊次啱?
符合經濟理論的,次次都啱。
中國經濟無特殊性!

引用:
原帖由 散戶軍師 於 2017-5-29 12:47 發表

中國經濟無特殊性!
那只是你看不懂

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-5-29 12:46 PM 發表

我從來都認為, 所謂民間智慧, 毫無科學性, 民間講十萬樣野出來, 其中一樣講中左....就大大聲話: 民間智慧又應驗...簡直on能9
自從1949年立國,中國不斷以為計劃經濟可行,有優勢!
結果證實失敗,一班高官成為蠢L。被外國人笑!
30年後先知錯!

一帶一路ABC都未識

一路係高鐵先導
唔係國家級既投資邊有得玩

一帶,私營公司角度,個個港口都一樣
唔似得中國想扶植全中國制式中國傾向既港口

邊次啱?反中能年年支爆唔係基於經濟理論咩?唔通只係收錢抺黑?

中國經濟無就係有特殊性, 因為中國不是所謂"民主(偽)"社會下既自由經濟
中國既經濟只要中央1發現到既問題就不是問題,因為可以用強勢既政治手段修正

所以反中能年年 睇錯中國經濟,年年支爆,反中能只可以一世做窮能
引用:
原帖由 散戶軍師 於 2017-5-29 12:47 PM 發表

中國經濟無特殊性!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]