• 瀏覽: 17,325
  • 回覆: 229
  • 追帖: 1
+11
引用:
原帖由 散戶軍師 於 2017-5-29 03:32 PM 發表

你都幾無賴!
你應該指出哪一樓說過!
那個帖話講緊1949-79年的中國呀 ?
乜唔係講計劃經濟咩 ?
引用:
原帖由 散戶軍師 於 2017-5-29 02:07 PM 發表

講緊1949-79年的中國呀,
睇文喇!低水準!   

引用:
原帖由 vanga 於 2017-5-29 03:46 PM 發表

那個帖話講緊1949-79年的中國呀 ?
乜唔係講計劃經濟咩 ?
1949-79年的中國是行計劃經濟,
那一班高官堅持計劃經濟,弄得中國一窮二白,
人民生活艱苦。
毛澤東責無旁貸,被人笑係蠢L多年!

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-5-29 02:11 PM 發表

哈哈,由有政府存在第一日起就有計劃經濟既啦,冇計劃要政府黎做乜?
自由市場學派係希望政府只係負責最最基本既收稅同丁丁福利

其餘乜都俾市場決定

以達致"有錢佬權力最大化"

引用:
原帖由 vanga 於 2017-5-29 03:44 PM 發表
笑死人!
唔識答就話 d 問題錯晒, 無得答
淨係講修橋整路無從決定是否計劃經濟呀!明未?
同理,以下兩句都係無得答:
魚蛋粉是否計劃經濟?
掃地是否計劃經濟?

引用:
原帖由 散戶軍師 於 2017-5-29 03:32 PM 發表

你都幾無賴!
你應該指出哪一樓說過!
49樓囉,又唔認?

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2017-5-29 03:56 PM 發表

其餘乜都俾市場決定

不過大部份政府都是凱恩斯學派信徒。

引用:
原帖由 散戶軍師 於 2017-5-29 08:25 發表
從來民間智慧高過政府,
市民親身感受和做決策,政府管員坐辦公室諗。

一帶一路若果有商機,民間商人唔會視而不見。
二千幾年都發展得不好,原因當然好多,不是一人或一個國家可解決的。

中國諗住起鐵路、碼 ...
中國政府和共產黨做咗咁多研究,
如果一帶一路不可行,無效益,
國內領導又怎會用力推廣無益之政策呢?

國家政策戰略,普通人懂個屁咩。

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2017-5-29 03:56 PM 發表

其餘乜都俾市場決定
紅字錯呀!
睇下高斯(Coase)和張五常的文章!
睇下高斯定理(唔係電學,係經濟學,兩個學科都有高斯定理)
自由市場學派認為市場和政府都需要交易費用,
一件事由政府做定市場(即係私人)做,由交易費用的相對高低決定。

引用:
原帖由 散戶軍師 於 2017-5-29 04:23 PM 發表

紅字錯呀!
睇下高斯(Coase)和張五常的文章!
睇下高斯定理(唔係電學,係經濟學,兩個學科都有高斯定理)
自由市場學派認為市場和政府都需要交易費用,
一件事由政府做定市場(即係私人)做,由交易費用的相對高 ...
咁多定理掰專業做乜

無錢賺就政府做之嘛

引用:
原帖由 散戶軍師 於 2017-5-29 03:54 PM 發表

1949-79年的中國是行計劃經濟,
那一班高官堅持計劃經濟,弄得中國一窮二白,
人民生活艱苦。
毛澤東責無旁貸,被人笑係蠢L多年!
哈哈 ... 咁1949-79年的中國所行的計劃經濟, 又和本 thread 講緊的 belt and road 有乜關係呀 ?

哈哈 .......

巴拿馬運河同蘇伊士運河都係計劃經濟,香港有幾條行車隧道,青馬橋汀九橋,機場,九廣鐵路都係計劃經濟

引用:
原帖由 散戶軍師 於 2017-5-29 01:08 PM 發表

講咗喇!點可以全部野都講!
你又唔講中共班高官係蠢L!
請問你有無大學學士學歷 ???
宜家中國高官多數有大學, 研究生, 碩士, 博士學位.
地方村官要大學畢業生去投考.

引用:
原帖由 散戶軍師 於 2017-5-29 01:46 PM 發表
攪到中國一窮二白,生產力低,人民生活艱苦。
夠差未?
原來你停留在 30 - 40 年前中國.
現在中國成為世界第 2 大經濟體火車頭.

天朝大國嘅宏大視野,升斗市民嘅你哋識條“高鐵"咩!

引用:
原帖由 Alanleeds243 於 2017-5-29 06:11 PM 發表

原來你停留在 30 - 40 年前中國.
現在中國成為世界第 2 大經濟體火車頭.

係你將中國時期錯誤配對。
1949-79年,經濟差;
同現在情況無關。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]