• 瀏覽: 17,324
  • 回覆: 229
  • 追帖: 1
+11
引用:
原帖由 散戶軍師 於 2017-5-29 01:41 PM 發表

只有白痴仔先至唔覺一帶一路係計劃經濟,
仲以為係市場經濟。
哈哈,九噏唔係理據,有本事解釋自己講既野先啦。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-5-29 01:51 PM 發表

那有

反智既POST真係日日都有。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-5-29 01:51 PM 發表
一帶一路的工程貸款,要符合一帶一路的要求,才能貸出,
唔係無指定用途,即係話用途由官方指定或批准
這就是計劃經濟中的"生產甚麼"。

講多少少,班友老吹大陸經濟唔掂,講黎講去都係貨幣供應超發,工業產能過剩。其實貨幣供應增加因貿易順差,賺左美金要印人仔俾出口商出糧買原料,除非將人仔升值,不過升值又打擊出口,要另諗辦法解決。

習主席一帶一路就係對症下藥,借錢俾外國起鐵路基建,咪解決左貨幣超發,又解決產能過剩,算乜能計劃你老母經濟。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-5-29 01:27 PM 發表

土地用途,公屋和私樓比例誰大誰小就是計劃經濟,純市場經濟應全部投標出售
低智無極限!

我日日在地球的中國香港 mk 出沒
為何我唔覺 ... 中國一窮二白,生產力低,人民生活艱苦 ... 既 ?
哈哈 .....

引用:
原帖由 散戶軍師 於 2017-5-29 01:58 PM 發表

一帶一路的工程貸款,要符合一帶一路的要求,才能貸出,
唔係無指定用途,即係話用途由官方指定或批准,
這就是計劃經濟中的"生產甚麼"。
修橋整路都算計劃經濟? 冇需求起橋起路為乜?

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-5-29 02:00 PM 發表
講多少少,班友老吹大陸經濟唔掂,講黎講去都係貨幣供應超發,工業產能過剩。其實貨幣供應增加因貿易順差,賺左美金要印人仔俾出口商出糧買原料,除非將人仔升值,不過升值又打擊出口,要另諗辦法解決。

習主席一 ...
講多少少,錯得多多!
原來習總覺得"老吹班友",講得啱,著手去解決!
咁你就唔好話人地"老吹"喇!

引用:
原帖由 散戶軍師 於 2017-5-29 02:05 PM 發表

講多少少,錯得多多!
哈 ... 你老吹就得, 人地就 ...

為何我唔覺 ... 中國一窮二白,生產力低,人民生活艱苦 ... 既 ?
哈哈 .....

引用:
原帖由 散戶軍師 於 2017-5-29 02:01 PM 發表

低智無極限!
哈哈,廢青反對計劃經濟咪唔好住公屋,按市值租金租私樓住啦,由以前住得起兩房一廳單位變而家只夠租住劏房咪係市場經濟囉。

引用:
原帖由 vanga 於 2017-5-29 02:03 PM 發表
哈哈 .....
講緊1949-79年的中國呀,
睇文喇!低水準!

引用:
原帖由 散戶軍師 於 2017-5-29 02:05 PM 發表

講多少少,錯得多多!
問題一定存在,先俾你班老吹友唱唔掂架嘛,中央政府實事求事一定要解決囉,學你班老吹友唱衰大陸目的幻想支爆咩,哈哈。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-5-29 02:04 PM 發表

修橋整路都算計劃經濟? 冇需求起橋起路為乜?
唔識計劃經濟的內容,去睇中學經濟書!哎

引用:
原帖由 散戶軍師 於 2017-5-29 02:07 PM 發表

講緊1949-79年的中國呀,
睇文喇!低水準!
下 !!!
突然搬龍門 ?
乜唔係講計劃經濟咩 ?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]