• 瀏覽: 6,548
  • 回覆: 39
引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-5-25 07:18 PM 發表

將單野斬開N樣,逐樣去司法覆核咪得囉,你咁都諗唔到呀?

唔批法援?...........................長洲覆核王唔知申請過幾多次法援去司法覆核呢
哈哈,要唔同法律觀點先可以重覆訴訟,唔係你話斬就斬。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-5-25 08:15 PM 發表

哈哈,要唔同法律觀點先可以重覆訴訟,唔係你話斬就斬。
呢D野公廁黨班友最叻,你唔駛同佢地擔心

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-5-25 05:55 PM 發表

基本法寫到明,大陸執法人員唔可以係香港執法,但前九龍城寨果塊地一直以黎都係屬於大陸管核,而基本法裡面冇寫明回歸後果塊地係歸香港管返...............................保蝗政棍同正苦就係多你呢D廢物,所以咪搞 ...
吓! 九龍城寨嗰塊地一早已變成市民的休憩公園, 如果政府硬要收返起高鐡, 你班泛盲廢物唔會嘈咩?

引用:
原帖由 劉婕 於 2017-5-26 09:57 AM 發表

吓! 九龍城寨嗰塊地一早已變成市民的休憩公園, 如果政府硬要收返起高鐡, 你班泛盲廢物唔會嘈咩?
塊地既管治同執法權一直都係大陸到而從冇講過話俾返香港,當年九龍城寨係三不管地方,就係因為當年既九龍城寨既管治同執法權都係大陸到,甚至大陸可以係果到駐軍.........................咁犯民嘈得幾多呢?

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-5-26 11:14 AM 發表

塊地既管治同執法權一直都係大陸到而從冇講過話俾返香港,當年九龍城寨係三不管地方,就係因為當年既九龍城寨既管治同執法權都係大陸到,甚至大陸可以係果到駐軍.........................咁犯民嘈得幾多呢?:smile_ ...
你亂得好離譜, 而家全個香港都係歸大陸管治, 你講咩以前九龍城寨係三不管地方?
而事實九龍城寨係已經有歷史價值的休憩公園。
香港政府挖地底工程前要作多項研究, 包括地下溶洞, 地面交通配套, 對民居的影響....., 當然不包括你等犯盲白痴的為反而反的因素啦。

引用:
原帖由 劉婕 於 2017-5-26 11:23 AM 發表

你亂得好離譜, 而家全個香港都係歸大陸管治, 你講咩以前九龍城寨係三不管地方?
而事實九龍城寨係已經有歷史價值的休憩公園。
香港政府挖地底工程前要作多項研究, 包括地下溶洞, 地面交通配套, 對民居的影響... ...
基本法寫明大陸執法部門唔可以干預香港既事務,亦唔可以係香港執法,唔通你唔知道既咩?

但基本法冇寫過話九龍城寨塊地既管治權同執法權歸香港播

有乜歷史價值呀?咪得果塊石頭有歷史價值囉,可以搬去第二到架播,如果咁有歷史價值,當年就唔應拆左九龍城寨啦

正苦班膠官同保蝗班友真係太廢,所以咪搞到香港而家咁囉

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-5-26 11:31 AM 發表

基本法寫明大陸執法部門唔可以干預香港既事務,亦唔可以係香港執法,唔通你唔知道既咩?

但基本法冇寫過話九龍城寨塊地既管治權同執法權歸香港播

有乜歷史價值呀?咪得果塊石頭有歷史價值囉,可以搬去第二到架播 ...
你話搬去第二到就搬牙? 不用理地底和地面的環境因素? 係你班廢柴犯盲搞事非先至咁冇常識。

首先解一解甚麼叫「一地兩檢」。在高鐵西九龍總站內,旅客登上高鐵,就可以跑到中國內地各大城市,所以旅客在西九就要辦理香港離境手續和內地入境手續,否則列車開到內地如深圳後,就要設一個關口,讓所有旅客帶行李下車,再過關入境中國,情況就如我們坐大巴經落馬洲回內地,要帶行李下車出境和入境檢查那樣。以高鐵三百多公里的時速,在西九上車不久又要再下車過關,超級麻煩。

若在西九龍高鐵站進行「一地兩檢」,旅客先出境香港,再通過內地邊檢入境大陸,然後坐高鐵回內地各大城市都通行無阻,不用再辦入境手續。

不知從何年何月開始,把「一地兩檢」說成很大問題,因為涉及讓內地公安在香港土地上執法,後來愈講愈誇張,講到這樣做違反了一國兩制,讓內地的一制入侵香港云云。

盧永雄就覺得這些反對一地兩檢的意見,相當小題大做,把理念問題放到無限大,而完全不顧實際。主要有三方面的原因︰

第一,香港早已在內地深圳灣口岸用「一地兩檢」模式,是香港入境處人員在內地土地上執法。立法會在二○○七年四月通過《深圳灣口岸港方口岸區條例》,作為一地兩檢所需的本地立法依據,然後深圳灣口岸於二○○七年七月啟用。既然香港執法人員可以在內地口岸執法,為何內地人員並不可以同樣用「深圳灣模式」在港執法?

第二,外國邊檢人員在異國的關口內執法,早有先例。盧永雄二十年前去加拿大時,由當地離境飛美國,突然在加國的海關內,見到有美國的邊檢窗口,有美國邊境檢查人員查檢證件,盧永雄見到這種異地執法的情況,覺得好新鮮,後來才知道過了檢查窗口等如入境了美國,那樣到了美國目的地城市機場可以隨意轉機,十分方便,這種「一地兩檢」的安排,帶來很多旅遊便利。

當然盧永雄也明白,部份香港人對內地有政治恐懼,這種情緒可以理解。香港入境處人員可以在內地執法,美國可以在加拿大執法,但容許內地公安在香港執法,不就是容許內地在香港拉人嗎?

這裏就要講到第三點,一地兩檢並不會令阿爺拉多一個香港人。如果這個香港人要被拉,有無一地兩檢也會被拉。空講難明,就以長毛為例,如今阿爺都讓他申請回鄉證回內地,假設他還是內地不受歡迎人士,將來在西九有一地兩檢,他要坐高鐵回內地,到內地入境檢查區時,被內地公安人員拒絕入境,只會把他遣返回香港境內。長毛不在西九過境,在羅湖過境,一樣會被遣返。

引用:
原帖由 劉婕 於 2017-5-26 11:42 AM 發表

你話搬去第二到就搬牙? 不用理地底和地面的環境因素? 係你班廢柴犯盲搞事非先至咁冇常識。

首先解一解甚麼叫「一地兩檢」。在高鐵西九龍總站內,旅客登上高鐵,就可以跑到中國內地各大城市,所以旅客在西九就要 ...
我搞事?.................似乎係你班廢物逢中共想要既必乃鞋底,而唔詳細認真諗下度下係邊到起個站,同用乜技術去解決一地兩檢既問題,而一味淨係識得釋法囉......................越釋法香港社會就越撕裂,不過呢樣或者係中共既真正目的囉

我個人就唔反對亦唔支持香港起高鐵既,但唔好講到高鐵對香港點好點好,要唔要我爆出高鐵既真正目的呀?

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-5-26 11:46 AM 發表

我搞事?.................似乎係你班廢物逢中共想要既必乃鞋底,而唔詳細認真諗下度下係邊到起個站,同用乜技術去解決一地兩檢既問題,而一味淨係識得釋法囉......................越釋法香港社會就越撕裂 ...
好...我好贊成以後連釋法都慳返, 政府做任何事都繞過班廢柴犯盲...
什麼逢中共想要? 基建係起俾香港人用架? 你覺得高鐡係鞋底貨就日後唔好用啦笨, 你繼續乃犯盲個屁股啦

引用:
原帖由 劉婕 於 2017-5-26 12:09 PM 發表

好...我好贊成以後連釋法都慳返, 政府做任何事都繞過班廢柴犯盲...
什麼逢中共想要? 基建係起俾香港人用架? 你覺得高鐡係鞋底貨就日後唔好用啦笨, 你繼續乃犯盲個屁股啦
正苦班膠官又咪係廢柴,如果醒既話就唔會連高鐵總站唔應起係九西都唔知啦

你想知我係犯民定保蝗,先search下我過往既post先啦

引用:
原帖由 劉婕 於 2017-5-26 12:09 發表

根本唔使釋法,中央直接根據憲法權力重新劃界就得

而家已經懶得睇佢地嘈乜 真心要做你地就阻到咩?

再唔得就張九西高鐵站劃做軍用區 唔洗再煩

人地兩國兩制都可以搞到一地兩檢

而家反而一國兩制仲難搞? 起on9囉 唔該

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2017-5-26 16:01 發表

國務院可以根據憲法權力,調整廣東省界線範圍,將車站撥入廣東省深圳市即可,撥入深圳市後,再用返深圳灣方式處理就可以

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2017-5-26 16:01 發表

國務院可以根據憲法權力,調整廣東省界線範圍,將車站撥入廣東省深圳市即可,撥入深圳市後,再用返深圳灣方式處理就可以

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]