• 瀏覽: 5,692
  • 回覆: 66
+3
引用:
原帖由 良心之光 於 2017-5-26 12:04 PM 發表
[ pptinapp

子曰:“默而識之,學而不厭,誨人不倦,何有於我哉?”
五毛黨來討論區的主要任務:矢人惟恐不傷人。
我的帖子不需要五毛黨明白其中精粹。
五毛黨越是攻擊我的帖子,就越證明我的帖子的正義性。
...
你咁講,係咪凡是不同意你所說的,就係唔正義,就係五毛,你口中五毛的定義是甚麼,不同意你意見同你辯論的會員?

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-5-26 03:51 PM 發表
1.請看我的簽名檔
2..你認為 林鄭月娥上任之後,會不會推出國民教育?
簽名檔?
我祗見到你相中有件穿背心的妹辣,穿得比較少,有點淫意。你要籍此表達什麼? 用意何在? 想吸睛?

樓主,你有咩學歷,都吾代表你識甚麼系叫國民教育,就好像我有車牌,不代表我甚麼車都識得揸一樣,你面對問題吧,不要再兜圈子啦,比如你生得好像一個人,但不代表你就真系一個人,可能一個個畜生去扮人,一樣

tkgb1981
你那麼注重回應,那麼32#是在你問我問題之前的。
請先回應32#

引用:
原帖由 nigel2014 於 2017-5-26 02:54 PM 發表

又問非所答!
東拉西扯,九吾搭八。
算啦,個條愚公發咗七千幾貼都唔識引用回覆點用,可想而知你對佢都係對牛彈琴!

樓主,你又話香港的甚麼國民教育,魔鬼在細節,咩而家香港已經有國民教育咩,我點回答

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2017-5-26 04:00 PM 發表

你咁講,係咪凡是不同意你所說的,就係唔正義,就係五毛,你口中五毛的定義是甚麼,不同意你意見同你辯論的會員?
佢講錯嘢比人指正之後通常都是避而不談的,面皮之厚,子彈都打唔入!

tkgb1981

32#的意思是這樣的:
1.政府不應該偷偷摸摸 藉著推行小三TSA,BCA,而逐漸 偷偷地把洗腦的所謂‘國民教育’材料放進考試範圍內。【溫水煮蛙】
2.好的政府,要令到香港人確認 國民身份,應該做到讓學童和市民發自內心地認同這個執政者,這個政權。
3.好的國民教育,必須把中國的傳統文化傳承。

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-5-26 12:42 PM 發表
我擁有 倫敦大學 和 北京大學 的學位。
你認為我知不知道 何謂 國民教育?
2. 你來討論區所為何事? 拆臺,挑釁?吹水?還是真正為市民們幸福?
3.如果是後者,請逐點回應一樓各點!

雙.雙.雙.雙碩士學位

引用:
原帖由 nigel2014 於 2017-5-26 07:24 PM 發表

雙.雙.雙.雙碩士學位
首先就話自己:我的級數約莫= Hilary Clinton,依家又話自己有邊間邊間大學嘅學位,叫左佢要低調,如果唔係,比人覺得貨不對辦,幾唔好呢.

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2017-5-26 07:33 PM 發表

首先就話自己:我的級數約莫= Hilary Clinton,依家又話自己有邊間邊間大學嘅學位,叫左佢要低調,如果唔係,比人覺得貨不對辦,幾唔好呢.
佢呢段野,令我諗起甜筒輝,同谷德昭

樓主,我而家問你,政府如何將國民教育之材料放在TSA,BCA之內,而則,你真系了解TSA,BCA??還有,世界上的國家,所有的國民教育都系洗腦教育,為左令國民忠於國家,而不是你說的甚麼傳承傳統文化,你完全系一個吾入流的討論者

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-5-26 10:52 AM 發表
[ tkgb1981

.我認為國民教育應該推行。問題是:魔鬼在細節。
。。主旨:
1.不應該溫水煮蛙,企圖 及 部署 藉著小三TSA,BCA 偷偷地把洗腦材料放進考試題目內。
2.要令到香港人確認 國民身份, 是應該做到讓他 ...
冇鏡都揾盆水, 照吓自己係唔係有光環係頭上, 有就係神, 冇就係人.

香港人唔可以做英國人, 係英國人攪出嚟. 如果香港人唔做中國人, 可以移民, 或者海外買塊地, 獨立建國.

所以如果未移民或獨立建國, 香港人就係中國人 .
中國唔係共產黨生出來, 而家只係共產黨執政.
你只可以為身為一個中國人而自豪或唔自豪, 認唔認同這係無意思.

SOMA1963
1. 子曰:“默而識之,學而不厭,誨人不倦,何有於我哉?”
2.請面對 及 回應 樓上 53#

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-5-28 05:43 AM 發表
SOMA1963
1. 子曰:“默而識之,學而不厭,誨人不倦,何有於我哉?”
2.請面對 及 回應 樓上 53#
53#可用四字形容
本末倒置

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]