• 瀏覽: 7,176
  • 回覆: 79
引用:
原帖由 一個普普通人 於 2017-5-26 01:01 PM 發表

泛民可以無恥...
選擇遺臭萬年..
唔通又要學咩...
守規舉..守法..就係綁手綁腳架啦..世事有時就係咁..
不一定,李光耀曾經說過,當政敵迫他入死胡同時,他會拿起斧頭,把那些狗賊一一砍死!結果帶來星加坡幾十年的繁榮!
這就是政治的正確玩法呀!

引用:
原帖由 pptinapp 於 2017-5-26 01:46 PM 發表

不一定,李光耀曾經說過,當政敵迫他入死胡同時,他會拿起斧頭,把那些狗賊一一砍死!結果帶來星加坡幾十年的繁榮!
根本應該是如此

引用:
原帖由 pptinapp 於 2017-5-26 01:46 PM 發表

1980年同2017又點同

引用:
原帖由 vanga 於 2017-5-26 02:15 PM 發表

根本應該是如此
V兄午安

引用:
原帖由 一個普普通人 於 2017-5-26 02:28 PM 發表

V兄午安
po hing

good afternoon

引用:
原帖由 一個普普通人 於 2017-5-26 02:27 PM 發表

1980年同2017又點同
當權者的魄力和決心和甚麽年份沒有關係,事在人為!

維多利亞女王的外表並無魅力——女王既矮且胖還不愛裝扮,身高尚不足5英尺,但是她贏得了世人的尊敬。維多利亞在位時間長達63年7個月,這一時期被稱為維多利亞時代。這是英國一個工業、文化、政治、科學與軍事都得到了相當大的發展的時期.

引用:
原帖由 pptinapp 於 2017-5-26 02:53 PM 發表

當權者的魄力和決心和甚麽年份沒有關係,事在人為!

維多利亞女王的外表並無魅力——女王既矮且胖還不愛裝扮,身高尚不足5英尺,但是她贏得了世人的尊敬。維多利亞在位時間長達63年7個月 ...
係嘅係嘅

引用:
原帖由 一個普普通人 於 2017-5-26 02:55 PM 發表

係嘅係嘅
我也認為
面對敵人
就要拿起武器戰鬥
面對香港呢班 dor meng gei ( 潮州語 ) ... 即短命仔
又確實是不用客氣架喎

引用:
原帖由 vanga 於 2017-5-26 02:59 PM 發表

我也認為
面對敵人
就要拿起武器戰鬥
面對香港呢班 dor meng gei ( 潮州語 ) ... 即短命仔
又確實是不用客氣架喎
某程度上..個人係同意..
只是我認為..動口不動手方為上策..
例如..好明顯..香港司法糸統內班港英餘孽放過班漢奸..
而特首主動對付班契弟呀咁..
呢次我都認為阿浩頂豬錦春加冇骨氣...點解唔企硬...
不過個人依然相信...
有因有果..
時間同上天會懲罰班契弟嘅

引用:
原帖由 vanga 於 2017-5-26 02:59 PM 發表

我也認為
面對敵人
就要拿起武器戰鬥
又確實是不用客氣架喎
我以曾建超事件為例子..
自古以來...
警察打壞人天公地道..更是香港文化之一..優良傳統..
只因時間地點不配合..以致出現親者痛仇者快的情形..
這..又什能算成功呢

引用:
原帖由 一個普普通人 於 2017-5-26 15:21 發表

自古以來...
這..又什能算成功呢
但政府亦有責任
明知當時情況險峻,唔尋求中央派兵支援
甚至將警隊列入解放軍編制

如果當時警隊列入解放軍編制,就已經係軍事人員,本地法院無權審,七警就無需入獄

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2017-5-26 03:38 PM 發表

但政府亦有責任
明知當時情況險峻,唔尋求中央派兵支援
甚至將警隊列入解放軍編制

如果當時警隊列入解放軍編制,就已經係軍事人員,本地法院無權審,七警就無需入獄
講講下我都好懷念雪山飛狐....同埋當年D大俠

引用:
原帖由 一個普普通人 於 2017-5-26 03:21 PM 發表

自古以來...
這..又什能算成功呢
但最低限度可使更多人憎恨呢班泛/黃一族

引用:
原帖由 zhangduan 於 2017-5-26 04:18 PM 發表

但最低限度可使更多人憎恨呢班泛/黃一族。
7個家庭..7個原本對香港有貢獻的人..就為了一件垃圾
值得咩

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]