• 瀏覽: 4,949
  • 回覆: 46
好老實講, 而家D人係咁返對一地2檢. 但夠竟有冇更好方法可以解決問題?
我真係覺得高鐵對香港係有長遠效益. 點解係要為政治呢D嘢攪到起好都冇得用?

申利, 我唔係藍絲, 仲係偏黃多D TIM.

如果全國大城市都有高鐵, 只係香港冇, 咁只係邊沿化香港. 對香港冇任何好處.
又時真係狠狠地咁唸, 自由可貴, 還是民生可貴?

好多人,尤其系WC,都唔反內地,所以嘛反囉,泛民更加啦

當然都有好多WC支持高鐵,但都唔會表態

其實只要唔好傻仔到要在邊境起多一個關就得,九廣直通車有冇坐過?紅磡一個香港關,之後沿路一個站一個大陸關,到時最多咪整福田站,深圳北兩個站有關口,上到深北再轉車,不過呀爺唔想咁做,班泛民覺得唔夠慢唔出聲

政治家會為後世長遠發展去諗
政棍只會為自身利益去做
其他普通人(唔好分乜色絲帶)如果冇獨立思想,就會容易被導向

一帶一路係主要線路,而高鐵係全國基本鐵路網絡。先唔好比較飛機快定鐵路快,如果駁通鐵路,基本上可以由杏花村地鐵站,轉到高鐵,由陸路直達倫敦。

但總會有人話地鐵成日壞車、菜園村要留來種菜、一地兩檢係中央介入本地政治、……、有千萬個理由要香港在全球主要體系邊緣化。

引用:
原帖由 hihisharon 於 2017-5-23 03:17 PM 發表
好老實講, 而家D人係咁返對一地2檢. 但夠竟有冇更好方法可以解決問題?
我真係覺得高鐵對香港係有長遠效益. 點解係要為政治呢D嘢攪到起好都冇得用?

如果全國大城市都 ...
如果你想得長遠啲!
要發展事業!
上中國找機會大過香港好多!
就算你唔想上去發展!
但你的仔女也有機會上去發展!
多一條高鐵是方便他上去,下來!
如果香港叫所有內地高鐵要有檢查!
再想下中國幾十個高鐵站就香港一個站!
會不會有點過份!
這樣做法會俾一地兩簽複雜多幾倍!
這樣會選擇放棄香港站!
香港建高鐵的錢化為泡影!
論得失!
香港如何取捨!

再加上人哋一早建好了高鐵站!

引用:
原帖由 hihisharon 於 2017-5-23 03:17 PM 發表

無其他方法, 一地兩檢係唯一辦法。

呢個世界, 除左生活必需品, 你要賣產品首先就係賣需求, 你泛民唔同香港人講「中共解放軍要黎香港la, 要共產la, 好恐怖丫」, 香港人點會識去搵泛民班律師代表香港人同中共傾? 你黃又好藍又好, 彩虹7色都好, 你要明白泛民唔係為香港去反, 佢係為自己荷包。

你有一刻信泛民真係為香港去代表香港人? 恭喜你, 可以仆街鳥。

泛民成功咁係香港製造出只有立場的政治氣氛,傳媒無任何道德可言,話係傳媒,其實只係製造立場玩分化的工具,FACEBOOK、網媒、甚至學生一樣係咁俾利用,目的只係想香港成為反共基地。。。對香港有咩好處?係咩都無,同新加坡唔同,人地想做長頭草食兩面糧,但香港中國主權關係所以無咁既條件。

有啲野道理本來好簡單,城市發展,自然要用效野既地,有邊一個城市發展係唔使用地呢?就好似美國有大都會,用地又係香港幾多倍?城市發展既本質係咁,但泛民、環保人士攞啲所謂環保理由反對而忽略發展本身,呢班人真係一堆壞人。

引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2017-5-24 08:06 發表

無其他方法, 一地兩檢係唯一辦法。

呢個世界, 除左生活必需品, 你要賣產品首先就係賣需求, 你泛民唔同香港人講「中共解放軍要黎香港la, 要共產la, 好恐怖丫」, 香港人點會識去搵泛民班律師代表香港人同中共傾 ...
偏黃, 不等如支持泛民. 但有D嘢係関乎民生, 咁我會認同
1. 好似機場第三跑道, 呢個就真係不能認同政府更多.
2. 當年領展上市--- 我絶對反對
3. 東北發展--- 要發展就收反個GOLF 場先講.
4. 又好似高鐵選址 -- 當時亦不能認同政府

但高鐵己起好, 而家只係一地2檢唔通過而用唔到. 呢個就唔同講法. 放眼高鐵可為HK帶來長遠經濟利益, 連同廣珠奧大橋, 打通東西2個大門. 為香港為我哋下一代有更好發展. 呢個我絶對支持.

凡事有獨立思巧,你話幾好。

高鐵,經石崗機場,到九龍西
港珠澳橋,經赤鱲角機場、葵涌貨櫃碼頭,到九龍西
民用運輸建設,當需要時可以立即成為軍用運輸建設做東海防守
後世唔再怕例如日方右翼壯大再次侵襲

中央政府視野,唔係市政府立法會議員所能夠理解,話反對大白象工程亦係過份短視
引用:
原帖由 hihisharon 於 2017-5-24 10:42 AM 發表
偏黃, 不等如支持泛民. 但有D嘢係関乎民生, 咁我會認同
1. 好似機場第三跑道, 呢個就真係不能認同政府更多.
2. 當年領展上市--- 我絶對反對
3. 東北發展--- 要發展就收反個GOLF 場先講.
...

當年好多人反西鐵,反新機場。。。。

引用:
原帖由 Woo~ 於 2017-5-24 04:07 PM 發表
當年好多人反西鐵,反新機場。。。。
真係行一人一票民主 我驚香港好快變廢港

引用:

我都識好多偏黃人士不反對高鐵一地兩檢, 只是那堆犯盲政渣喺度搞風搞吸睛呃飯食。

唔好講到政治立場咁遠

一地兩檢,我係支持嘅
在港境管道內發生事故
的救援做法,亦可以商量

不過應否取消港穗直通車?
呢一條過時嘅路線係中央想
保留,定係港鐵/使用者想維持?

如果政府數據正確的話
七至八成只到深廣
根本唔需要起高鐵
只要有深港同廣港直通便可以
其餘二成在深圳轉成

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]