• 瀏覽: 7,305
  • 回覆: 52
琴日返羅湖順豐寄野俾我老表,點知轉晒填寫寄運單既方式,冇晒手填既單,而要用智能手機既微信掃新寄運單上既二維碼入去順豐個網站,再係網站上填寄運資料,個網又鬼咁慢啦喎,本黎用手填十幾秒就搞掂既,要成兩分鐘先填好.....................順豐搞D咁既野真係勁唔user friendly,唔識用智能手機或冇智能手機既,以後唔駛去順豐寄野

唔好追蹤我
家下乜都講環保,冇計

引用:
原帖由 擋中央 於 2017-5-22 06:48 PM 發表
家下乜都講環保,冇計
環條毛咩,根本係為左cut cost

人地計翻唔識用手寫單客戶的SALES仲細過維持手寫單存在的成本,咪CUT LO,商業決定冇計

大陸好多速遞公司,無人逼你用順豐喔,巴閉d用ups dhl咯
大陸如此黑暗,建議LZ咪過儸湖啦

而家大陸有幾多人冇智能手機丫,連農民都識淘寶即日發貨,你估仲好似以前咁,打個電話都要去鄉公所?

睇到上面一班on9友係發埋D偉論,真係中共滅亡同中國分裂不遠囉 ......................我唔介意中共滅亡,只係介意中國分裂

老美科技夠勁啦,連太空穿梭機同福特級航母都做到出黎,老美會做唔到順豐呢D網上落單技術?點解老美唔做呢?咪人地知道研發呢D野會影響低技術人士既生計囉,老美得果2億幾3億人,但大陸係14億人囉,而老美研發親自動既野都係極高端,好似軍事同太空科技囉.................咁中共研發高端軍事我唔反對喎,因軍備既野真係越少人打仗越好,太空科技亦一樣,但民生既野,老美同歐洲佬諗過度過會死得人既咩?.................即係中共繼續搞落去囉,我都冇眼睇囉,到時中共倒台唔緊要,但國分裂成幾十個國家係我唔願見到囉!

大陸人有樣野好被西鬼捉摸到,就係讚下佢好叻即屎忽毛都鬆埋,好似有西鬼話去杭州旅行唔駛帶錢只要一部手機咁啦..................但西鬼如果真係咁睇好大陸呢樣野既話會咁讚大陸?唔該睇下一路一帶老美點評價先啦!

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-5-23 01:45 AM 發表
睇到上面一班on9友係發埋D偉論,真係中共滅亡同中國分裂不遠囉 ......................我唔介意中共滅亡,只係介意中國分裂

老美科技夠勁啦,連太空穿梭機同福特級航母都做到出黎,老美會做唔到 ...
搞笑,照你咁講係咪應該淘汰所有汽車,所有人騎馬或者行路返工返學國家經濟會好D?

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-5-23 01:45 AM 發表

老美科技夠勁啦,連太空穿梭機同福特級航母都做到出黎,老美會做唔到 ...
商業決定關人能事。人地生意好到日日請問人。國泰航空就⋯

引用:
原帖由 擋中央 於 2017-5-22 06:48 PM 發表
家下乜都講環保,冇計
其實唔關環保事~對成本也沒多大影響(搞不好成本還高左)
主要是而家個人資料外洩問題嚴重
新運單會少好多個人資料
派個個也要用公司app掃碼才能看到有限既資料或直接撥號到收件人電話上

表面上為客戶想了很多
其實也是商業手段~比別家多了重防護~用戶覺得私隱更有保障了
就會更樂意用x豐

引用:
原帖由 guydan 於 2017-5-23 10:45 AM 發表

其實唔關環保事~對成本也沒多大影響(搞不好成本還高左)
主要是而家個人資料外洩問題嚴重
新運單會少好多個人資料
派個個也要用公司app掃碼才能看到有限既資料或直接撥號到收件人電話上

表面上為客戶想了很多 ...
一個wannacry即搞到順豐想喊啦,保護個人資料喎,咪玩啦,大陸冇呢樣野架

唔駛再吹水啦,目的點會唔係cut cost呀........................個客自己入順豐個網到填資料,咪可以請少左班資料輸入員囉

即係其實要玩自動化係可以,但唔係一刀切,開頭半年應手寫同手機輸入同時進行,唔係全中國既人都識用智能手機或有智能手機囉

引用:
原帖由 小奇ck 於 2017-5-23 02:38 AM 發表

搞笑,照你咁講係咪應該淘汰所有汽車,所有人騎馬或者行路返工返學國家經濟會好D?
即係on9都俾D人on9下,唔好自己一個on9晒囉.....................睇你上面寫既野,就知你想自己一個on9晒囉......................點解on9法?自己用下seafood諗下啦

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-5-23 10:50 AM 發表

一個wannacry即搞到順豐想喊啦,保護個人資料喎,咪玩啦,大陸冇呢樣野架

唔駛再吹水啦,目的點會唔係cut cost呀........................個客自己入順豐個網到填資料,咪可以請少左班資料輸入員囉:smil ...
就係保護個人資料力度不夠~x豐出這些方法就係想吸有這方面既客
我沒說他們目的多高尚~說到尾也是商業手段而已
而且現在傳統手寫單重有在用~沒完全廢~現在我還收到老式單既包
你去網點問人地會直接先給你新單~但一般你問多句都會有舊單才對

人地要全自動化全AI化呀!  香港人真系好out呀!
唔鐘意用嘛用第二間囉,唔好拖住人地後退進步啦..OK?
https://www.youtube.com/watch?v=UGGh-LLEPZg

https://www.youtube.com/watch?v=FQP00Bl6nA0

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]