• 瀏覽: 3,949
  • 回覆: 19
+3
大家都知道F22和F35是美國的主力四代隱形戰鬥機。它們的的凸起特點之一是具備超視距空戰能力,戰機所配備的有源相控陣雷達系統探測間隔可達200公里以上,其雷達機能遠超目前三代機雷達探測間隔(約100公里)。

圖為殲-10A將有望得到升級

近日,中航產業團體公司607所(雷達研究所)發布動靜稱,該所已經成功研製出了世界首款機載風冷二維有源相控陣火控雷達,這一技術已經得到試飛和驗證,新型雷達被稱為“戰影之眼”。

圖為三代機裝配有源相控陣雷達才能適應未來空戰

這款風冷型的雷達有什麼上風呢?它解決了一個戰機雷達裝配世界性挫折,即裝配有脈衝多普勒雷達(PD雷達)的戰機由於裝配題目不能進級成有源相控陣雷達,這對晉升戰鬥機的遠間隔探測能力具有重大意義。據稱,假如將中國現有的殲10、殲11、蘇27等千餘架戰鬥機改裝進級成有源相控陣雷達,這千餘架三代機可進級成三代半戰機,將具備超視距空戰能力,這等同於令中國瞬間增加1000架高機能戰鬥機。

圖為換裝雷達後將大幅提升戰機性能

目前,以美國F16主力三代機機能來看,它的雷達探測間隔約為100公里,假如中國千餘架三代機改裝成功,美國的F16主力戰機將在中國殲10、殲11、蘇27等戰鬥機眼前遜色甚多。

http://club.miercn.com/201705/thread_1124813_1.html

可能比不上原裝有源脈沖,但白菜價升級,物盡其用絕對好事。

一陣又湧入一班西人話偷印度技術

有源雷達會唔會重好多,機體需要改動嗎?

我國的電子技術已站在世界之巔

引用:
原帖由 head2010 於 2017-5-22 20:32 發表
有源雷達會唔會重好多,機體需要改動嗎?
可以保留原有後端升級天綫同電腦軟件

固定式 ESA 取消馬達,但功率及冷卻要求增加其實減重有限,部份為擴大探測視野保留馬達就好難減重

好消息

絕對係好消息!
不過,都要吐嘈一下……
究竟軍方係幫所有三(俄四)代機換裝風冷二維AESA之前,
可唔可以先幫殲10所有機型換哂國發先呀?
否則同一個視力超好但係體能(以單發黎講)極差嘅孱仔有咩分別!?

引用:
原帖由 機龍 於 2017-5-22 09:31 PM 發表

可以保留原有後端升級天綫同電腦軟件

固定式 ESA 取消馬達,但功率及冷卻要求增加其實減重有限,部份為擴大探測視野保留馬達就好難減重
既然好難減重咪影響機動性,除非更換引擎,或者有源雷達和機動性取捨?

引用:
原帖由 head2010 於 2017-5-22 22:00 發表

既然好難減重咪影響機動性,除非更換引擎,或者有源雷達和機動性取捨?
剛出廠飛機通常係輕裝狀態,一生升級加裝設備形成增重及阻力會影響性能,好似早期颱風同 Tranche3 就差左成噸

飛機為維持重心會加減配重,而增推可以克服衍生阻力,如果肯花錢拉皮(氣動修改)對飛行性能有小加分添

J-11B 定位相當於 Su-27SM,採用兩台 WS-10A 增加 26kN,J-10 亦換裝 AL-31FN ser3 增加 10kN

引用:
原帖由 機龍 於 2017-5-22 22:30 發表

剛出廠飛機通常係輕裝狀態,一生升級加裝設備形成增重及阻力會影響性能,好似早期颱風同 Tranche3 就差左成噸

飛機為維持重心會加減配重,而增推可以克服衍生阻力,如果肯花錢拉皮(氣動修改)對飛行性能有小 ...
唔好怪我得罪講句,
見到三姨夫嘅黑色噴咀, 我就覺得非常之唔開胃!

引用:
原帖由 神殿老子 於 2017-5-22 01:35 PM 發表
大家都知道F22和F35是美國的主力四代隱形戰鬥機。它們的的凸起特點之一是具備超視距空戰能力,戰機所配備的有源相控陣雷達系統探測間隔可達200公里以上,其雷達機能遠超目前三代機雷達探測間隔(約100公里)。

ht ...
好牛逼喔

引用:
原帖由 罪惡約翰 於 2017-5-22 11:02 PM 發表

唔好怪我得罪講句,
見到三姨夫嘅黑色噴咀, 我就覺得非常之唔開胃!
請問三姨夫係指咩機?

引用:
原帖由 head2010 於 2017-5-23 12:06 發表

請問三姨夫係指咩機?
大陸網友對俄製AL31F(三姨夫)系列發動機嘅戲稱;單發戰機對發動機穩定性嘅要求特別高,由於殲10系列長期裝備三姨夫,而為佢而設嘅WS10“太行”最初由於未成熟而遲遲未能換裝直到依家,所以係一段好長嘅時間裡面“殲10配三姨夫”就成為“太行(國產)不行”嘅最住佐證……

不過諷刺嘅係,殲10系列(主要係A/S型)服役以黎多次墜機事故當中好大部份都係因為三姨夫突然係空中停機導致……

另外,雖然已經做過幾次殲10配太行嘅試飛,同時又有傳聞話殲10嘅最新改型C型嘅定型量產機已經裝上太行B(WS10B),但係就算傳聞係真,無奈C型數量太少,一般人見到嘅都重係裝三姨夫嘅A/S/B型……

引用:
原帖由 罪惡約翰 於 2017-5-23 12:53 PM 發表

大陸網友對俄製AL31F(三姨夫)系列發動機嘅戲稱,由於長期裝係殲10系列身上,而為佢而設嘅WS10“太行”由於未成熟而遲遲未能換裝直到依家,所以係一段好長嘅時間裡面“殲10配三姨夫”就成為“太行不行”嘅最住佐證… ...
清楚明白,謝謝。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]