• 瀏覽: 67,428
  • 回覆: 430
  • 追帖: 2
+5
引用:
原帖由 hero4481 於 2017-5-22 09:22 AM 發表
黃絲公司……搞政治都唔係做野……梗俾人炒啦……
應該炒撚咗呢班尃趕客嘅工棍!

引用:
原帖由 hwwong 於 2017-5-22 11:13 發表
國泰炒幾多人不是問題... 不要影響航班服務就是了...
好驚機組人員萬一心情忐忑,如果有機師心情沉重不專心,就大件事,機師冷靜,再冷靜。

我遇到過地勤咀臉最可惡,態度最差的一間航空公司,唔駛講到佢為你服務!
做customer service 最機本態度都零分!我已blacklist cx二年多了!
一日唔炒到地勤職位,我一日都唔會再考慮cx!

引用:
.....

大部份被裁員工將今日及未來一個月收到調動或停職通知。大部份重組變動於2017年底完成。被裁減而要離職的員工可得到最多額外12個月的薪金、延長員工醫療福利等等。
突然收一大筆離職補償,記得報稅!
稅務局多謝你

唔識填報稅表可以搵梁繼昌幫手

先郁班中高層,同時放風會郁埋下低層係高招。中高層應該唔屬於阿蟬個工會,冇人會出黎嘈,既然中高都炒左,遲下到低層時工會都唔敢阿之阿左。

引用:
原帖由 cwbguy 於 2017-5-22 11:28 AM 發表

突然收一大筆離職補償,記得報稅!
稅務局多謝你

唔識填報稅表可以搵梁繼昌幫手
鷄昌係稅務專家,好樂意幫市民,當然閣下最好有民主女神周澄既氣質

引用:
原帖由 bomdhead 於 2017-5-22 11:25 AM 發表

應該炒撚咗呢班尃趕客嘅工棍!
?custom=true&w=246&h=138&stc=true&jpg444=true&jpgq=90&sp=68&sigh=VWkwFJtS2ennvWpC2Aq9QIlSdok
國泰講左地勤,空服員和機師等前線員工不受影響

抄600個,太勁了

引用:
原帖由 simpson777 於 22-5-2017 09:53 AM 發表
中高層人工高福利多
最重要喺大部份可以用IT取代
做IT的係最深黃的黃絲,要重手斬

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170522/56725325
【國泰大裁員】先裁190人IT部大地震 地勤機師機艙服務員未受影響

好, 炒九晒D黃絲智將.

引用:
原帖由 Tokyo2040 於 2017-5-22 11:31 AM 發表
先郁班中高層,同時放風會郁埋下低層係高招。中高層應該唔屬於阿蟬個工會,冇人會出黎嘈,既然中高都炒左,遲下到低層時工會都唔敢阿之阿左。
主要郁班行政,市場,資訊科技,客服和support team個班人,然後再將部份服務外判或利用大古本身的部門做埋,既然炒咁多人,咁自然管理個班人的中高層都無得留低

前線應該唔可能郁,始終要飛都要靠呢班人,而且佢地係幫公司賺錢的前線人員,試問點可能郁機師,空服員和地勤?地勤都話可以外判,空服員和機師現時國泰都唔夠人,空服員唔需要炒其實佢地每年的自然流失量都唔細。

黃色航空

可能轉平價票,無固定餐吃,無人服侍

黃絲航空....

係咪冇郁港龍?定係港龍後勤已經同國泰合併左?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]