• 瀏覽: 10,297
  • 回覆: 108
引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-5-22 12:04 AM 發表

地慘商搵人做枚,自然會引到班友去買,尤其係大陸班洗錢既人,佢地只求盡快洗到錢然後逃之夭夭,咁香港本地人見到樓價越黎越貴,羊群心理都會想買樓,而另一個原因係某D香港年青人唔知點解同父母住好似要死咁,唔食唔住 ...
咁政府可唔可以起D八十零萬嘅居屋賣比年青人?做法可行?

呢D商場鋪仔,真係坑唔少人。。。點解仲有人上當。。。

2013年3球買住宅樓升1倍以上

引用:
原帖由 fhhfgjhh 於 2017-5-22 08:33 PM 發表
咁政府可唔可以起D八十零萬嘅居屋賣比年青人?做法可行?
冇用

有咁筍既野你估以咁貪心既香港人會放過咩?只要正苦一公佈,到時成村人即去爭崩頭,甚至原本有私樓既人都會將佢層樓轉去佢屋企人到再扮晒租返層樓住,然後將D錢拎返大陸或其他地方存,咪正苦咪查唔到佢地既資產囉,然後又同真正有需要既人爭埋申請居屋一份

要對付呢個情況,其實可以學星加坡,分開商品房同經濟房,商品房可以係巿場自由買賣而價格由巿場自己決定,而經濟房就只能以特定價錢賣返俾正苦,而仲要立例......................經濟房只可以自住而唔可以出租/借俾其他人住,每個18歲既成年人士只能買一個單位,要經過入息審查唔可低過或高過某個入息數額,同唔可以擁有其他私人物業,只限香港人買

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-5-22 09:44 PM 發表

冇用

有咁筍既野你估以咁貪心既香港人會放過咩?只要正苦一公佈,到時成村人即去爭崩頭,甚至原本有私樓既人都會將佢層樓轉去佢屋企人到再扮晒租返層樓住,然後將D錢拎返大陸或其他地方存,咪正苦咪查唔到佢地既資 ...
呢類80零居屋一定要有限制,例如:不可炒賣、不可出租、無得揀樓
咁樣一定唔會爭崩頭,真正幫到有需要嘅年青人置業

引用:
原帖由 fhhfgjhh 於 2017-5-22 09:48 PM 發表
呢類80零居屋一定要有限制,例如:不可炒賣、不可出租、無得揀樓
咁樣一定唔會爭崩頭,真正幫到有需要嘅年青人置業
只要有炒賣價值既野,係香港乜都會爭崩頭,你實在太睇小香港人既貪婪,所以我先話間屋就算賣出去都只能以特定價錢賣返俾正苦,否則又會輪為另一樣炒賣既房屋

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-5-22 09:51 PM 發表

只要有炒賣價值既野,係香港乜都會爭崩頭,你實在太睇小香港人既貪婪,所以我先話間屋就算賣出去都只能以特定價錢賣返俾正苦,否則又會輪為另一樣炒賣既房屋
其實我想問香港人係咪想樓價永遠升就係最好?

引用:
原帖由 fhhfgjhh 於 2017-5-22 09:53 PM 發表
其實我想問香港人係咪想樓價永遠升就係最好?
地產商同房托基金就梗係想樓價只有升冇跌啦,最好仲要係年年升50%以上添............................隨住經濟既發展咁樓價係應該同時穩步咁上升既,但唔係好似而家咁崎型囉

其實香港而家樓巿咁樣係有幾多原因

1) 地產商搵班枚左手交右手推高樓價成交製造假像
2) 地產商囤積土地令到土地供應少
3) 地產商搵政棍同環保棍係又反唔係又反去阻增加土地供應
4) 大陸有班友黎香港洗黑錢,而買樓就係最好同最快既洗黑錢方法,佢地係唔會睇樓價
5) 香港人既羊群心理,睇到樓價個個月都升,驚死執輸行頭慘過敗家,所以都追入巿
6) 香港人一直有炒樓呢個情況

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-5-22 10:01 PM 發表

地產商同房托基金就梗係想樓價只有升冇跌啦,最好仲要係年年升50%以上添............................隨住經濟既發展咁樓價係應該同時穩步咁上升既,但唔係好似而家咁崎型囉

其實香港而家樓巿咁樣係有幾多原因
...
咁政府都出左辣招啦,點解樓價仲越升越貴?定係政府根本同地產商做戲咋?

引用:
原帖由 fhhfgjhh 於 2017-5-21 11:32 PM 發表

既然咁多吉舖,何解業主又唔減租
減租影響借貸成本.

引用:
原帖由 fhhfgjhh 於 2017-5-22 10:06 PM 發表
咁政府都出左辣招啦,點解樓價仲越升越貴?定係政府根本同地產商做戲咋?
政治既野從來都真亦假時假亦真,係咪夾埋做戲我唔知喎......................不過果D所謂既辣招就

其實唔止大陸,連英國都有囤積土地唔可以超過幾多年都唔發展果幅地,否則土地會被正苦沒收呢種條例,而香港更加人多地少,可以出真正既雙辣招係囤地條例同租金管制囉,不過到時班地產商又會玩野推冧個巿,好似董伯伯8萬5果時咁....................但其實我覺得而家香港班地產商玩野仲好,到時大陸地產商即蜂群湧入香港買樓買地,大陸班友冇野多,就係錢多,睇下香港班地產商仲敢唔敢玩野

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-5-22 10:14 PM 發表

政治既野從來都真亦假時假亦真,係咪夾埋做戲我唔知喎......................不過果D所謂既辣招就

其實唔止大陸,連英國都有囤積土地唔可以超過幾多年都唔發展果幅地,否則土地會被正苦沒收呢種條例,而 ...
究竟真實有幾多人真係買樓自住呢?若果係自住的話,根本樓價點升點跌都唔會理架?

引用:
原帖由 fhhfgjhh 於 2017-5-22 10:24 PM 發表

究竟真實有幾多人真係買樓自住呢?若果係自住的話,根本樓價點升點跌都唔會理架?
自住既話,樓價爆升爆跌都會有影響

引用:
原帖由 tailampig 於 2017-5-22 10:35 PM 發表
講真,送比你都冇用,又唔住得
送俾我有用架,我咪55萬賣返出去囉,都賺白袋55萬

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]